Diareea la sugari

Schimbarea consistentei materiilor fecale la sugarii care au avut totdeauna scaune bune, legate, arata de obicei o infectie intestinala.

Diareea la sugari trebuie considerata severa daca:
– scaunele sunt lichide;
– scaunele au puroi sau sange;
– apar si varsaturi;
– febrae este de 39 grade sau mai mare;
– sugarul este obosit, somnolent, „se trage” la fata, capata cearcane la ochi.

Ce facem cand apare diareea la sugari ?

Mama nu trebuie incerce nici un tratament din propria initiativa, ci sa faca apel la medic. Pana ce copilul capata asistenta medicala, cea mai buna conduita este urmatoarea:
Sugarul alimentat natural poate fi lasat sa suga obisnuit numai cat vrea. Intre supturi i se va oferi ceai indulcit cu zaharina. Daca sugarul varsa i se va da numai ceai rece, treptat.
Sugarul alimentat mixt poate fi lasat sa suga numai la san (completat cu ceai) daca diareea este usoara. In caz de deiaree severa se procedeaza ca la alimentatia artificiala.
Sugarul alimentat artificial:
a) Diaree usoara: reducem temporar concentratia laptelui si a zaharului la 50%, in raport cu ceea ce primea sugarul inainte, diluam laptele numai cu mucilagiu de orez, lasam sugarul sa manance numai cat doreste fara sa indesim ritmul meselor si completam cu ceai. Daca sugarul primea o alimentatie diversificata oprim temporar alimentele mai solide (Gris cu lapte, pireu, mere rase, galbenus) si le inlocuim cu mese compuse din jumatate supa de morcovi si jumatate lapte preparat ca mai sus.
b) Diaree severa: numai apa fiarta si racita sau ceai cu zaharina, cate 25 – 50 ml la fiecare 1- 2 re, daca sugarul manifesta dorinta sa bea. Dupa 12, uneori chiar 24 de ore (in care a primit o cantitate de apa sau ceai cel putin egala cu cantitatea de lapte pe care o primea inainte de boala) vom incepe sa administram sugarului supa de morcovi.

Supa de morcovi pentru diareea la sugari

Supa de morcovi (pentru 1 litru). Morcovii se spala si se curata de coaja; 500 grame morcovi (300 grame pentru sugari sub 3 luni) se taie in felii foarte subtiri sau se rad pe razatoare. La acesti 500 (300g) morcovi rasi se adauga 1 litru de paa si se fierbe 2 ore la foc mic. Morcovii se trec printr-o sita deasa, adaugandu-se lichidul in care au fiert. Se trece de atattea ori prin sita, pana ce toata pasta de morcovi rezutlata este omogena. Se readauga apa pana la cantitatea initiala si un varf de cutit cu sare. Se mai da inca un clocot cu totul. Se raceste vrusc si se poate pastra 24 de ore la rece. Inaintea fiecarei mese se agita supa, pentru ca pasta de morcovi sa se resuspende in apa, se ia numai cantitatea necesara pentru pranzul respectiv si se incalzeste la 37 de grade. Se da imediat copilului; acesta portie o data ce a fost incalzita nu poate fi pastrata pentru mesele urmatoare.

Supa de morcovi va fi administrata numai la mese, in locul alimentatiei oboisnuite si in cantitati echivalente; eventual vom oferi in prima zi cantitati mai mici si ceva mai des.Daca sugarul a avut si varsaturi vom incepe cu supa de morcovi la cel putin 12 ore dupa oprirea varsaturilor si incercam toleranta sugarului cu cantitati mici (50 grame la inceput uracand treptat pana la 80 – 100 grame). Acest regim va fi mentinut 24 de ore; medicul va preciza intre timp conduita necesara.

  • Copiii de 1 – 2 ani vor lua supa de morcovi sau mere rase cate 200 – 250 de grame la fiecare 3 – 4 ore, timp de 24 de ore. Daca varsa se va proceda ca mai sus.
  • Copiii peste 3 ani nu accepta de obicei supa de morcovi. De aceea le oferim numai mere rase in primele 24 de ore. In lipsa lor, terci de orez fiert in apa, paine alba prajita, supa de zarzavat ingrosata cu morcovii trecuti prin sita si gris sau orez.

0 thoughts on “Diareea la sugari

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *