Probleme la alaptare

Cel mai bun nutrient pentru un bebelus este laptele mamei. Acesta ii ofera toti nutrientii de care are nevoie, precum si protectie impotriva infectiilor si alergiilor. Alaptarea da mamei si bebelusului un sentiment special de apropiere si este benefica pentru sanatatea mamei. Dificultatile obisnuite pot fi depasite prin sustinerea familiei, prietenilor si a personalului medical specializat.

Laptele de mama este perfect din punct de vedere nutritiv pentru bebelus si contine enzime care il fac usor de digerat, precum si substante care stimuleaza imunitatea si cresterea. Hranirea bebelusului numai cu lapte de san in primele sase luni si continuarea alaptarii cel putin inca sase luni ofera protectie impotriva multor infectii. Bebelusii hraniti la san se imbolnavesc foarte rar de gastroenterite si sunt mai putin predispusi la infectii ale plamanilor, urechilor si cailor urinare sau la afectiuni alergice, precum astmul si eczema. Hranirea la san poate, de asemenea, reduce riscul de moarte subita a nou-nascutului.

Aproape orice femeie poate sa alapteze, desi unele, in special mamele aflate la primul copii, au unele dificultati: dureri si fisuri ale mameloanelor, congestionarea sanilor, blocarea canalelor de lapte p secretia insuficienta de lapte.

Metode preventive

Pentru a va mentine nivelui energetic si a asigura cantitatea adecvata de lapte, mariti aportul caloric de la 400 la 600 de calorii/zi, concentrandu-va pe alimente nutritive. Este nevoie sa mentineti aportul zilnic de calciu la 1200 mg. Mancati putin si des, luand o masa sau o gustare intre doua alaptari. Beti zilnic vel putin opt pahare de lichide fara cofeina. Trebuie sa stiti ca aproape toate substantele pe care le consumati vor fi prezente in lapte. Deci consultati-va cu medicul inainte de a lua orice medicament. Nu beti bere, vin sau alte bauturi alcoolice cu cel putin doua ore inainte de alaptare.

Bebelusul va trebui hranit frecvent la inceput, asa ca lasati treburile casnice in sarcina altor persoane, pe cat posibil. Odihniti-va cat aveti nevoie, mai ales in primele cateva saptamani de dupa nastere, cand se stabilizeaza secretia de lapte. Alaptarea declanseaza eliberarea unor hormoni, precum endorfina si prolactina (un hormon care face glandele producatoare de lapte sa secrete laptele), care pot induce o senzatie de calm si o stare de bine.

Incercati sa fiti relaxata cand alaptati. Daca sunteti incordata sau ingrijorata, e posibil sa nu se secrete suficienta oxitocina, hormonul care declanseaza ,,coborarea” laptelui. Bebelusul infometat va fi atunci frustrat, si acest lucru va sporeste incordarea. Masurile simple, ca de exemplu sa stati linistita si sa beti ceva cald sau sa va uitati la TV, pot fi suficiente pentru a va ajuta sa va relaxati. Daca nu functioneaza, incercati sa aplicati tehnici de relaxare, de exemplu exercitii de respiratie profunda.

Tratament

Este important sa stiti cum sa abordati problemele obisnuite legate de alaptare, care pot coplesi orice mama. Daca nu puteti rezolva problemele singura, cereti sfatul unui cadru medical.

Sani congestionati: Cand se instaleaza secretia laptelui matur, la cateva zile dupa nastere, sanii pot fi rigizi, umflati si durerosi. Din acest motiv s-ar putea ca bebelusului sa-i fie greu ,,sa se prinda la san” — sa apuce corect mamelonul si areola, iar acest lucru face mameloanele dureroase.

  • Puneti copilul des la san, zi si noapte, pentru a preveni acumularea unei cantitatati prea mari de lapte in sani.
  • Pentru a muia sanii si a-i permite bebelusului sa prinda sanul mai usor, mulgeti putin lapte inainte de alaptare fie cu mana, fie folosind o pompa speciala. Daca sanii sunt atat de plini incat mulgerea e imposibila, tineti-i in apa fierbinte cateva minute sau puneti o compresa fierbinte pe fiecare san inainte de alaptare pentru ajuta ,,coborarea” laptelui.
  • Puneti o compresa rece pe fiecare san intre alaptari pentru a reduce disconfortul.


Mameloane dureroase sau cu fisuri:
Daca va dor mameloanele la supt, incercati urmatoarele:

  • Pozitionati copilul astfel incat sa prinda lntrea-ga areola in gura.
  • Schimbati pozitia copilului la fiecare alaptare, pentru a fi sigura ca nici o parte a mamelonului nu este suprasolicitata in timpul suptului. Un cadru medical specializat va poate sfatui cum sa facep asta.
  • Tratati orice congestionare cat mai curand posibil.Ajutati ,,coborarea” laptelui — inainte de a pune copilul la san — relaxandu-va si incercand sa va simtiti confortabil.
  • Alaptati copilul frecvent; daca mameloanele sunt foarte dureroase sau fisurate, reduceti o zi sau doua timpul de supt si mulgeti laptele ramas.
  • Oferiti intai mamelonul mai putin dureros.
  • Nu folositi sapun pe mameloane.
  • Dupa o alaptare, uscati mameloanele si apoi aplicati lapte de san sau unguent cu galbenele.
  • Lasati sanii la aer cat mai mult posibil. Daca se poate, expuneti-i la soare fie si numai cateva minute pe zi.
  • Daca laptele curge intre supturi, folositi tampoane speciale pentru sani (care nu au material plastic in interior), pe care sa le schimbati des.

Canale blocate: O umflatura rosie si moale in san poate semnala infundarea unui canal de lapte. Incercati sa eliberati canalul cat mai repede pentru a evita infectia. Urmatoarele masuri pot fi utile:

  • Goliti sanii complet de fiecare data cand alaptati.
  • Puneti copilul intai la sanul cu probleme.
  • Alaptati bebelusul mai des si mulgeti sanii, daca e nevoie, inainte sau dupa alaptare.
  • Cu grija, dar ferm, in timpul alaptarii masati umflatura inspre mamelon.
  • Cand faceti dus sau baie, sapuniti zona unde se afla canalul afectat si apoi plimbati usor un pieptene cu dinti rari peste ea pentru a stimula scurgerea laptelui si a ajuta deblocarea canalului.
  • Faceti exercitii balansand bratele.
  • Asigurati-va ca sutienul se potriveste si nu preseaza sanii incat sa provoace blocarea canalelor.
  • Schimbati pozitia la fiecare alaptare.
  • Pentru a alina durerea, puneti o compresa umeda si fierbinte pe sani din ora in ora sau o sticla cu apa fierbinte invelita intr-un prosop. Inaintea alaptarii tineti sanul in apa fierbinte sau stropiti-l timp de 5 pana la 10 minute.
  • Mariti consumul de legume, cereale integrale, peste gras si uleiuri vegetale. Un supliment de lecitina vegetala poate fi de folos.

Secretie insuficienta de lapte: Foarte rar se mtampla ca o femeie sa nu poata produce cantitatea suficienta de lapte. Alaptati frecvent si cat de mult doreste copilul, pentru ca suptul stimuleaza lactapa.

  • Incercati sa stimulati secretia de lapte band o data sau de doua ori pe zi o cana de ceai de mielarea, urzica, fenicul, verbina, frunze de zmeur, scortisoara, schinel sau nalba mare. Si despre semiritele de chimen, coriandru, cumin, floarea soarelui, susan, telina si schinduf se spune ca ajuta.

Din sani in biberon :

Daca urmeaza sa plecati de langa bebelus, faceti-va timp sa colectati lapte din sani cu mana sau cu pompa. Sotul sau o bona poate sa-i dea copilului laptele cu cana (cum ar fi ideal) sau cu biberonul. Daca veti colecta laptele numai acasa,  o pompa electrica mare este cea mai potrivita. Daca trebuie sa folositi pompa si in alta parte, folositi un model mai mic — manual sau electric. Nu uitati sa urmati instructiunile privind sterilizarea pompei si folosirea recipientelor sterile sau a pungilor pentru pastrarea laptelui la congelator.

Apelati la medic daca :

  • O problema de alaptare va ingriioreaza sau nu se rezolva in cateva zile.
  • O umflatura sau o zona ropatica persista sau se inrautateste.
  • Bebelusul nu a mai supt de 24 de ore.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *