Astmul

Ce este astmul ?

Astmul este o afectiune pulmonara cu manifestari intermitente, caracterizata de tuse, respiratie suieratoare si scurgetata. Mai frecvent la copii, era descris inainte ca : „bronsita astmatiforma„. Exista multi factori care cauzeaza sau contribuie la declansarea bolii.

Este o afectiune clinica, si efectele ei sunt reversibile cu tratament corect, prin reducerea bronhspasmului care impiedica iesirea aerului din plaman. Boala poate avea aspecte clinici variabile si apare la orice varsa.

Simptomele clinice includ :

  • tuse
  • respiratiile sueratoare
  • senzatia de constructie la nivelul pieptului
  • ocazional productie de sputa
  • epuizare, uneori severa

Simptomele sunt de obicei mai severe noaptea si pot fi provocate de factori precum efortul fizic, expunerea la frig si stresul psihic. Factorii ocupationali care exacerbeaza crizele de astm sun contactul cu insecte, par de animale, vopsele, lacuri, material plastic, rasini, detergenti si faina. De multe ori, alergia la praful de casa, ce contine acarieni, poate fi cauza declansarii sau axacerbarii crizelor. In copilarie, astmul este aociat cu atopia (hipersensibilitatea la alergenii din mediu, inacceptibilitate generala si eczeme. Ii afecteaza in special pe cei ce au aceasta problema in familie.

Sa diagnosticam astmul :

In majoritatea cazurilor diagnosticul de astm este pus pe istoricul clinic al bolii. Se folosesc frecent si anumite investigatii cum ar fi testarea functiei pulmonare, cae masoara volumul maxim xpirat cu ajutorul unei spirmetru. Volumul aerului expirat descreste in functie de severitaea bolii in momentul testarii. In spital se fac masuratori mai cimplexe ale functiei pulmonare, pentru stabilirea unui diagnostic exact, cum ar fi testele de expiratie fortata

Radiogragia toracica poate fi normala, desi in timpul crizei pot aparea semne de hiperinflamatie a plamanilor. Radiografia va exclude posibilitatea insuficientei cardiace sau a unui pneumotorax. Testele cutanate pentru alergie pot depista o cauza ce tine de ocupatia pacientului (cauze deja prezentate) sau de o alta forma de alergie, precum o hipersensibilitate la acarienii din praful de casa. Testele de sange pot arata si ele o cauza alergica prin cresterea numarului de eozinefilelor (un tip de leucocite al caror numar creste in diferite forme ale alergiei).

PROGNOSTIC ASTM

Tratamentul corect si depistarea precoce a simptomelor astmului duc la o recuperare foarte buna, in special in cazul copiilor. Astmul adultului se poate croniciza sau agrava lent, in ciuda tratamentului. Este de mare ajutor educatia parintilor si a copiilor pentru intelegerea bolii si pacientii sunt instruiti de cadrele medicale legat de folosirea inhalatoarelor, iar controalele medicale regulate pot evidentia ameliorarea bolii sub tratament. Toti acesti factori sunt impotanti in managementul bolnavului pe termen lung. Cu o abordare corecta, pacientul ar trebui sa poata duce o viata normala, activa, fara simptome deranjante. Pacientii care nu recunosc simptomele de debut ale bolii, respiratie sueratoare si dificila, sau care amana administrarea medicamentatiei corespunzatoare au sanse ca boala sa evolueze catre forme severe, mai dificil de controlat ulterior. Si cei care nu raspund la medicamentatia prescrisa initial ar trebui sa se adreseze urgent unui specialist. Atacul de astm sever se poate dovedi letal, in special daca nu este recunoscut si tratat corepsunzator. Oricum, prognosticul astmului cu debut in copilare este bun, cu un procent de 79% remisii spontane(recuperari totale) la pubertate. Adultii au un prognostic mai rezervat.

Ce cauzeaza astmul ?

Astmul este o boala cauzata de constrictia musculatorii bronsice, care captusete caile respiratorii mici din plaman. Alte efecte sunt edemul mucoasei cailor respiratorii si blocajul lumenului cu dropuri de mucus. Astmaticii au si hiperactivitate bronsica datorata unei reactii exagerate la anumiti stimuli. Infectiile cailor respiratorii superioare, exercitiul fizic si factorii psihici declanseaza deseori atacurile. Medicatia beablocanta si anumite analgezice, cum ar fi aspirina pot provoca simptome de astm.

Persoanele cu atopie (predispuse la alergii) au sanse mai mari sa faca astm, in special daca exista o tendinta familiala de a face astm sau alte alergii, precum febra de fan, eczema sau rinita alergica.

CONDUITA TERPEUTICA
Astmul – Masuri generale de protectie
Pacientii si parintii copiilor afectati vor primi asigurarea ca simptomele astmului pot fi tinute sub control si ca remisi sptontana este probabila pe masura ce copilul inainteaza in varsta. Unii pacienti subestimeaza severitatea simptomelor si au nevoie de consiliere privind tratamentul lor. Tratamentul ar trebui sa fie regulatpentru cei cu suferitna frecventa, sau la primele semne de debut al bolii, pentru cei care au crize ocazionale de astm.
Evitarea cauzelor precipitante
Acestea includ polenul de primavara si vara, contactul cu parul de animale si fumatul. Vremea rece si practicarea efortului fizic ar trebui evitate daca sunt cunoscute ca factori declansatori. De asemenea trebui eradicati acarienii, prin indepartarea regulata a prafului de casa, in special in dormitor.
Injectiile de desensibilizare
Se recomanda o serie de injectii, odata definit alergenul specific ce cauzeaza boala.
ADRESE UTILE
In romania exista asociatia ACCES, de consiliere si suport pentru familiile cu copii bolnavi de astm bronsic al carui site este www.asociatia-acces.ro.
Telefon asociatie : 0723 – 579 – 529
0745 – 862 – 633
E-mail : contact@asociatia-acces.ro

0 thoughts on “Astmul

  • Astmul este una dintre cele mai mari probleme ale copilariie, imi amintesc cand aveam 13 ani am fost nevoit sa port dupa mine oriunde m-as fi dus aparatul pentru astm. Era groaznic, ce bine este ca acum se poate trata mai usor !

  • Intradevar medicina a avansat foarte mult si este in continuu proces de avansare, fapt ce ne face viata mult mai usoara. Daca acum 30 de ani astmul era relativ greu de tratat acum este chiar foarte usor, daca este in faza de inceput bineinteles.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *