Masajul

 masaj

Masajul este una dintre cele mai vechi terapii naturiste. El contribuie la sanatatea fizica si emotionala si poate, in functie de miscarile practicate, stimula sau relaxa muschii, imbunatati circulatia si favoriza vindecarea unei mari varietati de suferinte. In combinatie cu aromaterapia, avand in vedere ca patrunderea uleiurilor sau a lotiunilor in piele se face cu ajutorul masajului, ofera o gama larga de avantaje terapeutice.

Dintre toate simturile, pipaitul este cel mai important. Il percepe chiar si fatul, in viata intrauterina. medicii chinezi si-au folosit de mii de ani aceste cunostinte. In china, masajul face parte din medicina traditionala, alaturi de acupunctura. Medicii din Grecia si ROma antica prescriau masajul, dar in Evul Mediu el a disparut din arsenalul terapeutic occidental. A redevenit popular abia la inceputul secolului al XIX lea datorita lucrarilor unui suedez, Per Henrik Ling, care a creat masajul sau gimnastica suedeza.

In secolul al XX lea s-au inventat multe tipuri de masaj – unele derivate din ideile lui Ling, altele influentate de medicina chineza si cea japoneza. Toate sunt benefice pentru sistemul muscular, relaxand muschii incordati si tonifiindu-i pe cei lasati. In plus, au efecte benefice si asupra organismului in anasamblu, deoarece amelioreaza circulatia sangelui si a limfei.

Dupa opinia practicienilor chinezi, masajul favorizeaza si fluxul energiei vitale sau qi, prin reteaua de canale mridiane, astfel incat poate fi utilizat in tratamentul multor afectiuni. O terapie japoneza specializata, shiatsu, se bazeaza pe o forma de masaj care actioneaza asupra punctelor unde se crede ca meridianele sunt aproape de suprafata pielii. Se crede ca aceasta terapie regleaza curgerea energiei.

Cereti sfatul unui specialist

Cand incepeti masajul cu un terapeut profesionist, probabil ca veti fi sfatuit sa evitat iconsumu lde alcool in ziua respectiva si sa nu mancati nimic doua ore inaintea unei sedinte. Masajul in sine va diferi in functie de problema pacientului. Terapeutul se poate concentra pe o anumita zona sau poate lucra pe intreg corpul. Tratamentul ar trebui sa nu fie dureros, desi muschii tensionati pot fi sensibili. La sfarsitul sedintei terapeutul poate sa va „readuca la realitate” tinandu-va picioarele timp de 20 de scunde. Apoi va va lasa sa va odhiniti un timp.

Dupa masaj va veti simti relaxat sau plin de energie. Muschii mai pot fi rigizi scurta vreme, mai ales daca inainte va dureau. In acest caz, terapeutul va poate sfatui sa faceti o baie calda de 30 de minute cand ajungeti acasa, si apoi sa va frectionati energic cu prosopul.

One thought on “Masajul

  • Masajul asa cum se cunoaste el, are doua surse: sursa asiatica si sursa europeana.
    Evident asa cum cele doua forme culturale si-au intemeiat tratamentul si diagnosticul pe principii diferite asa si cele doua forme de masaj pot fi fundamental diferite.
    -masajul energetic priveste stimularea sau dispersia meridianelor energetice si a punctelor de pe acestea, prin tehnici de compresie, frectie.
    -masajul clasic ( de multe ori impamantenit prin denumirea de suedez) priveste aspecte pur fizice, chimice, musculare.
    -varietati de masaj asiatic mai au ca subiect reasezarea in pozitia corecta a osaturii pacientului, prin tehnici de impingere tragere, compresie torsionare.
    shiatsu, tuina, muad, masajul Guasha sunt doar variante ale masajului asiatic , cu diferite forme de exprimare si actiune.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *