Metode pentru refacerea organismului

Ati auzit vorbindu-se mult, mai ales despre nutritie si suplimentele nutritive in accelerarea stabilirii organismului. De aceasta data vom vorbi despre alte metode ce pot fi folosite pentru acceleraea recuperarii. Masajul este un lucru major pentru accelerarea recuperarii, fiind de-o importanta cardinala in refacerea fizica si psihica a atletilor. Sauna este minunata in vederea usurarii durerilor si vindecarii ranilor. Stretchingul poate fi de asemenea factorul cheie al refacrii totale, la fel de bine, conferind in plus si o mai buna flexibilitate. De asemenea, stretchingul reduce enorm sansele de a ne rani.

MASAJUL

Masajul este o parte importanta a pregatirii atletilor europeni. De data recenta s i atletii nord americani au invatat sa aprecieze valoarea masajului. Un studiu efectuat de institutul Karolinska din Stocholm a scos in evidenta efectele benefice ale masajului. In studiul sus-amintit, un grup de ciclisti au pedalat pana la 10 extenuare, iar ulterior s-au odihnit putin, timp de zece minute. Pe perioada pauzei de 10 minute, la jumatate din cliclisti li s-au efectuat masaje corporale, de catre cealalta jumatate la participantii la experiment, acestia din urma nebeneficiind de masaje. Dupa perioada de odihna, ciclistilor li s-a cerut sa efectueze cate 50 flexii la aparatura pentru intarirea muschilor picioarelor. Rezultatele au demonstrat faptul ca ciclistii carora li s-au efectuat masaje au fost cu 11% mai puternici decat cei care n-au beneficiat e masaje. Acest fapt s-a constituit  intr-o dovada majora care a confirmat ceea ce se cunostea din practica experimenta, determinata de cea empirica, ca masajele sunt benefice mentenantei sanatatii musculare.

MENTENANTA MUSCHILOR

Masajul poate mbunatati refacerea musculara, prin creare unui tonus corespunzator. Masajul poate imbunatati circulatia lichidelor in corp. Imbunatatind circulatia sanguina, tesuturile devin mai capabile sa primeasca nutrienti si alte substante care sunt vitale functionarii optime a organismului.  Masajul, de asemenea ajuta la destindere musculara si relaxeaza muschii durerosi. De aseemenea masajul nu afecteaza in mod direct forta msculara, dar este eficient in optimizarea abilitatilor de refacere, conferind musculatorii sanatate, si flexibilitate, in aceasta ordine de idei se recomanda atletilor sa-si faca masaje din cand in cand. Daca aveti acces la masaj in mod regulata va fi foarte benefic sa-l includeti in programul dumneavoastra de pregatire. O data ce a-ti efectuat masaj veti fi stupefiata de cat de bine va veti simti dupa aceea.

SAUNA

Sauna ofera o varietate de efecte terapeutice benefice utilizatorilor. Induce transpiratia, care ajuta la eliminarea toxinelor. Imbunatateste circulatia sanguina si creste temperatura corpului, ajutand organismul sa lupte mai eficient cu bolile si durerea. Diverse studii au aratat, de asemenea ca prin sauna ne redobandim tonusul muscular. Pentru atleti tonusul muscular este in masura sa duca la o mai rapida refacere dupa antrenamente. Aceasta rezutla in stimulentele emotionale si fizice asociate. Caldura din sauna este in masura sa accelereze ecvacuarea produselor secundare ale metabolismului, care au fost produse cu ocazia antrenamentului. Pe masura desfasurarii exercitiilor corpul poate consuma tesuturi proteice pentru a le folosi ca rezerve de sange. Aceasta duce la cresterea nivelului nitrogenului. Nitrogenul, in mod obisnuit este pus in miscare de catre sange, care prin itnermediul rinichilor il elimina in urina.

Folosirea saunei poate ajuta la grabirea prin intermediul pielii, la eliminarea nitrogenilor din corp. Cercetarile demonstreaza faptul ca sauna este benefica sistemului cardio-vascular. In completarea la toate acestea, sauna pregateste  organismul, in speta corpul pentru timpul calduros prin expunerea corpului  la caldura umeda din sauna. Sistemul de racire al corpului devine adaptiv la acest nivel inalt de caldura. Este un lucru foarte benefic pentru atletii care evolueaza pe timp calduros. Facand sauna in mod regulat, corpul va fi in masura sa reziste fara a se ivi nici o problema. Sauna nu este recomandata a fi prelungita. Daca doriti sa pierdeti din greutate pe timpul sedintelor, este posibil acest fapt, insa aceasta pierdere de greutate este pusa pe seama dezhidratarii. Greutatea isi va reveni aproape instantaneu dua ce va veti rehidrata. Multe conditii se regasesc intr-un consult medical efectuat inainte de a lua decizia de a intra in sauna. Daca o persoana este insarciaata, are hipertensiune arteriala ori afectiuni cardiace, atunci mai mult ca oricand se impune consultarea medicului, inainte de a recurge la sauna. Daca aveti aceasta simtomologie, ori alte boli renuntati la intrebuintarea saunei. Caldura extrema produsa in sauna poate provoca stresarea corpului.  Cand organismul este bolnav, atunci efectuarea saunei agraveaza starea de stres ce creeaza presiuni cuplimentare asupra organismului, stresul devenind continuu.

STRETCHINGUL

Stretchingul propriu – zis iplusioneaza recuperarea organismului, totodata reduce rigiditatea articulara si previne durerile musculare. Streatchingul ajuta, de asemenea la fel ca si procedeele mentionate anterior, la transportul substantelor nutritive la tesuturile musculare prin intermediul fluxului sanguin, pe care-l imbunatatestem iar datorita acestui fapt organismul este mai bine pregatit pentru efortul ce va urma.

Streatchingul, dupa antrenament va ajuta organismul sa-si revina fara a fi afectat de dureri si raniri. O mai buna vascularizare si eliminarea toxinelor sunt tot atatia factori care vin in favoarea intrebuintarii exercitiilor de stretching , atat inainte de efectuarea sedintelor de antrenament, in cadrul efectuarii exercitiilor de incalzire general a organismului, cat si in cadrul exercitiilor de inceiere a sedintelor de antrenament, respective al exercitiilor de relaxare. In concluzie performantele de varf  in sport se obtin prin combinarea armonioasa a celor trei factori, care pot construi un adevarat „triunghi de aur” – ANTRENAMENT – HRANIRE – ODIHNA(RECUPERARE).

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *