Gaze Intestinale

Gaze Intestinale

O cantitate in exces de gaze in aparatul digestiv poate fi nu numai o neplacere ci si o sursa de jena. Multe persoane pot rezolva sau cel putin reduce aceasta problema evitand consumul de alimente care produc gaze si ameliorandu-si deprinderile alimentare. Flatulenta poate fi insotita de indigestie sau de constipatie. Ea poate fi un semn de boala, dar acest lucru este foarte rar.

Flatulenta este deseori insotita de o senzatie de balonare. Acest disconfort este in general arneliorat atunci cand gazele sunt eliminate fie pe gura — eructatie sau ragait —fie prin anus. Eructatia este mai frecventa atunci cand stati in picioare sau asezat, iar eliminarea gazelor prin anus, atunci cand stati culcat. O productie excesiva de gaze poate duce la o deformare vizibila a abdomenului. Gastrita (inflamarea mucoasei stomacului), sin­dromul de colon iritabil, o boala a veziculei biliare, ulcerul peptic si stresul pot provoca flatulenta.

Metode preventive a gazelor intestinale

Adaptarea dietei amelioreaza de obicei problema. Flatulenta apare ca rezultat al actiunii bacteriilor si a ciupercilor in intestin, facand ca anumite ali­mente digerate sa fermenteze si sa produca gaze. De obicei, alimente vinovate de acest lucru sunt varza, ceapa, mazarea si fasolea. Alimentele grase, bauturile carbogazoase, zaharul, bauturile care contin cofeina sau legumele si fructele crude in-rautafesc problema. Gaze intestinale pot aparea si ca urmare a unei combinatii de alimente, cum ar fi asocierea amidonului cu proteine sau cu fructe ca in sandviciul cu sunca (paine si carne) sau in placinta cu mere (aluat si fructe).
Obiceiuri alimentare: Nu doar ce mancam, ci si cum mancam poate provoca flatulenta. Unele persoane, fara sa-si dea seama, cand sunt agitate sau stresate inghit aer impreuna cu mancarea. Acest lucru duce la acumularea gazelor in stornac si in intestine. Acelasi lucru se poate intampla daca mancati prea mult, prea rapid, daca nu mestecati bine sau daca vorbiti ori beti in timp cemancati. Pentru a evita aceste neplaceri, mancati incet si mestecati foarte bine mancarea. Incercati sa nu lasati sa treaca prea mult timp intre mese. Nu mancati pe fuga sau la ore neregulate si evi­tati sa luati masa seara tarziu.

Cum scapam de gaze intestinale ?

Fitoterapie: musetelul, feniculul, roinita, igna­ma salbatica, ghimbirul sau radacina de angelica — ceai sau tinctura diluata — luate dupa masa pot reduce flatulenta. Pentru infuzia de radacina de angelica, turnati 2 cani de apa clocotita peste 30 g de radacina tocata ma runt si lasati 10 minute; se iau 2 lingurite de trei ori pe zi inainte de mese.
De la farmacie sau de la magazinul naturist
Luati tablete de carbune medicinal conform in- strucdunilor din prospect.
Luati un supliment de acidophilus in fiecare zi, timp de 3-4 saptamani. Alegeti un produs nelactat, continand peste un mi lion de organisme in fiecare doza.
Presopunctura : apasati cu degetul mare asupra punctului St 4 de pe bolta piciorului, sub prima articulatii a degetelor, timp de 5-10 secunde o data sau de doua ori pe zi, pentru a facilita digestia.

Sucuri care reduc gazele: sucul de ananas confine o enzima, bromelaina, iar sucul de papaia, papaina. Ambele ajuta digestia. De trei on pe zi timp de trei zile, beti sucul de la 1/2 de papaia sau 1/3 de ananas, diluat cu o cantitate egala de apa plata. Unor persoane le face bine si zeama de varza acra.
Comprese calde si reci: Caldura directa calmeaza uneori un abdomen balonat si amelioreaza dilatatia. Puneti o sticla acopenta de apa calda pe abdomen si lasati-o cat timp mai este inca confortabila, sau pana cand incepe sa se raceasca. Incercati si comprese calde si reci, alternand una cu cealalta: umezi-ti un prosop cald (muiat in apa calda si apoi stors) pe abdomen timp de trei minute, apoi un prosop rece (muiat in apa rece si apoi stors) timp de un minut si repetati de mai multe ori.

Efectul antibioticelor

Flatulenta poate aparea si ca urmare a administrarii de antibiotice, care altereaza temporar sau distrug echilibrul normal al microorganismelor din intestine. Aceasta populatie de microorganisme, cunoscuta sub numele de flora intestinala, este esentiala pentru o digestie sanatoasa. Pentru a restabili un echilibru sanatos al florei intestinale, luati un supliment de Lactobacillus acidophilus sau consumati cel putin o data pe zi iaurt care contine culturi de acidophilus.

Apelati la medic daca flatulenta nu raspunde la tratamenie naturiste in termen de sapte zile, sau chiar mai repede daca este insotita de dureri abdominale, febra, varsaturi sau greata si diaree grave.

0 thoughts on “Gaze Intestinale

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *