Gripa – Tratament / Cauze

Gripa este o boala virala acuta a cailor respiratorii superioare si / sau inferioare. Este cea ma ifrecventa viroza ce prezinta risc de suprainfectare bacteriana. Gripa, poate surveni sporadic, endemic sau sub forma de mari epidemii (panemii) cand este afectat un numar mai mare de persoane. Epidemiile de gripa cuprind de obicei 10 – 30% din populatie. Exista mai multe tipuri de virusuri gripale : tip A, B si C; acestea au caractere antigenice specifice, dar cele din grupa A sutn responsabile de cele mai multe complicatii. Exista o periodicitate a epidemiilor : valurile epidemice cu tipul A se succed la intervale de 2 – 3 ani, iar cele cu tipul B la 4 – 6 ani; pandemiile survin la intervale de 20 – 40 ani.

Transmiterea gripei se realizeaza direct (picaturi de secretii nasofaringiene din aer) si indirect (prin obiecte contaminate proaspat cu secretii infectate). Transmiterea este favorizata de mariel aglomerari urbane si este mai mare in colectivitati. Incubatia gripei este de 1 – 3 zile, cu debut brusc, neori brutal, caracterizat de frisoane si febra (39 – 40 grade Celsius), dureri musculare puternice, dureri de cap si astenie marcanta, stare generala alterata. Manifestarile respiratorii ale infectiei gripale includ de regula semne de faringita, elemente de trahebronsita asociate cu febra, dureri de cap, dureri musculare si articulare. Deseori apar simptome de laringotraheita : raguseala, tuse uscata, obositoare. Exista un spectru larg de prezentare a boliii, de la forme usoare , asemanatoare cu guturaiul, pana la forme intens febrile, cu semne respiratorii putine sau absente dar care au complicatii pulmonare, considerate complicatii. Astfel, pneumonia gripala poate surveni in urma unei gripe netratate si poate deveni o problema importanta din cauza insuficientei respiratorii acute, fenomenelor hipotensive ce pot aparea si insuficientei renale acute.

La aparitia primelor simptome este indicat repausul la domiciliu 1 sau 2 zile pentru a evita expunerile la umezeala si la frig, dar si pentru a nu favoriza imbolnavirea colectivitatii.

Profilaxia gripei se poate face prin vaccinare antigripala (imunostimulare specifica), insa exista dificultati mari din cauza predispozitiei naturale a virusului gripal de a suferi frecvente mutatii genetice. De aceea este mult mai important sa se faca profilaxie prin cresterea rezistentei organismului fata de agentii patogeni in general si cei virali in special (imunitate nespecifica). Un loc aparte in profilaxia gripei il ocupa terapia naturala, eficacitatea foarte mare avand  echinacea, propolisul, usturoiul, salcia, gheara diavolului, ginsengul.

One thought on “Gripa – Tratament / Cauze

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *