Categories

Depresia dupa nastere

Depresia postnatala este o afectiune relativ frecventa, efectele  ei pot fi devastatoare atat pentru tanara mamica, dar mai ales pentru nou nascut. Majoritatea abandonurilor  noilor nascuti sunt si ca urmare a unei depresii post natale. Primele minute dupa nastere sunt de cele mai multe ori vitale in relatia mamei cu pruncul ei. Trecerea mamei in planul doi dupa nastere poate fi o cauza declansatoare a unei depresii post natale. Sentimentele, intereactiunea mamei cu copilul ei in primele ore de dupa nastere, sunt extrem de importante. Aceasta prima interactiune ,, cimenteaza” relatia mama – copil. Anumite stari pot fi considerate ,, normale”, aceasta si datorita frecventei cu care se produc, se manifesta prin iritabilitate, anxietate, labilitate emotionala.

Aceasta faza mai este denumita si ,, bluestrul maternal”. Cu ajutorul celor din jur si cu un pic de atentie tanara mama isi va reveni foarte repede.

 

Problemele familiale de zi cu zi pot accentua depresia unei mamici si sunt cel mai frecvent declansator, cumulate cu alte probleme, pot pecetlui inca de la inceput o relatie mama – fat. Lipsurile de ordin financiar, problemele familiale, nesiguranta zilei de maine nu fac altceva decat sa agraveze starea proaspetei mamici. Aceasta cauza incepe inca din perioada de sarcina, fiind considerata ca fiind depresia prenatala, in cele mai multe situatii culmineaza cu abandonarea fatului imediat dupa nastere.

Un alt element cu un rol important in relatia mamanou nascut, este nou nascutul insusi, un copil cu probleme, tulburari alimentare, bolnavicios cu tulburari de somn va solicita la extrem fortele fizice cat si cele psihice a proaspetei mamici. Toate acestea cumulate cu modificarile majore de nivel endocrin suferite de organismul mamei ca urmare a nasterii, pot conduce usor dar sigur catre depresie.

Recunoasterea problemei, identificarea ei in timp util ne va ajuta sa trecem mai usor peste aceasta problema. In majoritatea cazurilor, persoanele nu recunosc aceasta problema si nici cei din familie nu dau importanta acestor aspecte. Neglijenta sau mai degraba nepasarea e principalul motiv care sta la baza acestei probleme de sanatate, care de cele mai multe ori este observata foarte tarziu.

Este foarte important ca la primele semne de depresie sa incercam sa luam masuri, mai ales in cazurile in care depresia s-a manifestat in perioada de sarcina, prenatal,  sau daca exista  precedente. Ca urmare a depresiei mamei nu doar aceasta are de suferit ci si nou nascutul, specialistii recomandand o evaluare post natala pana in a 12  saptamana de viata a fatului.

1 comentariu pentru acest articol

  1. Alehandra spune:

    Este un aspect foarte important din viata unei mame, din pacate cei din jur nu realizeaza tot timpul ca exista o problema.

Pareri, intrebari, sugestii ?

© 2012 Portal Medical · Toate drepturile rezervate ·