Despre Cariile Dentare

O cavitate mica formata in smaltul protector al dintelui poate evolua rapid intr-o carie dentara. Daca nu este tratata, dintele incepe sa se strice si pot aparea dureri. Daca infectia se propaga la tesuturile dimprejur se poate forma un abces.

Simptome carii dentare

  • sensibilitate crescuta la cald si la rece a dintelui afectat.
  • durere la contactul cu substante dulci sau acide si ca raspuns la presiune.
  • durere pulsatila.

Apelati la medicul stomatolog
Mergeti la medicul stomatolog imediat ce apare o durere dentara, pentru a scadea riscul aparitiei unei carii.

De ce apar cariile dentare ?

Cariile dentare apar mai frecvent din cauza unei alimentatii bogate in zahar sau daca mancati alimente moi. Igiena dentara precara incaurajeaza dezvoltarea bacteriilor care produc cariile. Printre alti factori de risc se numara dieta saraca in minerale, starea precara de sanatate, stresul si menopauza.

Tratamente naturiste pentru cariile dentare
Pentru indepartarea bacteriilor care populeaza in mod obisnuit gura:
– galbenele – infuzati 5 grame de inflorescente uscate intr-o cana cu apa clocotita timp de 5 minute. Strecurati, raciti si folositi lichidul ca apa de gura sau ca gargara de 3 ori pe zi.
– cimbru – infuzati 2 grame de planta uscata la o cana cu apa clocotita timp de 5 minute, apoi strecurati. Raciti si folositi ca apa de gura de 2 – 3 ori pe zi.
– smirna ticnitura 1:5, o lingurita in apa. Folositi ca gargara de 3 ori pe zi.

Pentru durerile de dinti:
– cuisoare – mestecati cate un cuisor de 3-4 ori pe zi. Alternativ, masati cu o picatura de ulei esential dintele dureros de 2-3 ori pe zi timp de 3 zile.
– menta – o lingurita de frunze uscate se infuzeaza in 150 ml de apa clocotita timp de 5 minute, apoi lichidul se strecoara.Se raceste si se foloseste ca apa de gura de 2-3 ori pe zi.
– ardei iute – amestecati un varf de cutit de pulbere de ardei cu 25 ml de suc de lamaie, apoi adaugati apa fierbinte si miere dupa gust. Spalati gura cu acest lichid de 2 ori pe zi.
– levanda – puneti 2-3 grame de flori uscate intr-o cana cu apa clocotita. Infuzati timp de 5-10 minute. Raciti, stecurati si folositi ca apa de gura de 2-3 ori pe zi.

Cum putem preveni cariile dentare ?

  • mentineti o buna igiena orala prin spalarea dintilor si prin folosirea atei dentare de 3 ori pe zi – incercati o pasta de dinti care sa contina arbore de ceai sau ulei de eucalipt.
  • folositi o apa de gura antibacteriana cu arbore de ceai sau manuka.
  • mergeti regulat la stomatolog.
  • pastrati o dieta sanatoasa, evitand gustarile cu zahar si racoritoarele indulcite cu zahar.
  • nu lasati resturile unor alimente acide,  ca merele, in gura. Clatiti-va gura cu apa sau spalati-va pe dinti dupa ce mancati.
  • mestecati bine alimentele.
  • trebuie sa stiti ca o cantitate mica de fluor ajuta la protejarea dintilor, insa excesul de fluor poate favoriza aparitia cariilor. Cantitatea prezenta in pastele de dinti fluorate pare sa fie buna si eficienta; cu toate acestea, suplimentele cu fluor (cu exceptia formelor hemeopate) nu sunt recomandate.

…vezi si articolul despre afectiuni gingivale.

https://medicul.net/index.php/stomatologie/afectiuni-gingivale/

0 thoughts on “Despre Cariile Dentare

  • lucian liviu @
    Nu sunt de specialitate, insa sora mea a avut o problema la un picior, diagnosticul a fost o foarta lunga perioada incert, ca unul din medici sa faca legatura cu problemele dentare. Daca nu ai avut plombe puse demult nu pre as cred ca iti afecteaza ficatul, poate alt organ sau parti ale corpului. daca insa ai plombe vechii, stiu ca in trecut acestea contineau ceva pe baza de mercur si implicit putea deveni foarte toxic pentru ficat, acum am inteles ca nu se mai foloseste. Oricum afectiunile ce tin de ficat necesita analize amanuntite si vizite la medici buni, indiferent care e sursa problemei.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *