Articolul Tau

Ai scris un articol interesant din medicina ? Ai gasit un articol interesant intr-o revista ? Fa-l acum cunoscut si celorlati prin intermediul nostru, cuiva ii va fi de ajutor si iti va spune „multumesc” !

Inainte de a ne trimite un articol, va rugam asigurati-va ca nu contine greseli gramaticale sau date eronate si ca articolul  nu este copiat de pe alte website-uri  pentru ca nu dorim sa „furam” munca altora.

Ne poti scrie pe adresa : publicitatetm /  @ / yahoo / .com

One thought on “Articolul Tau

 • Coroanele dentare
  Ce sunt coroanele dentare?
  Coroanele dentare sunt piese protetice care invelesc un dinte, ce a suferit anumite tratamente stomatologice, pentru a-i reda rezistenta, functionalitatea si estetica pe care le avea inainte sa se deterioreze. Atunci cand apelam la interventia chirurgicala de inserare a unui implant, in urma pierderii unui dinte, vom folosi o coroana deasupra implantului pentru a inlocui dintele lipsa. O coroana dentara poate fi folosita si din considerente estetice atunci cand exista probleme de aliniere, dimensiune sau culoare ale unui dinte. Actualmente cele mai folosite materiale din care se confectioneaza coroanele dentare sunt ceramica si zirconiul.

  Din ce se realizeaza coroanele dentare?
  Tipurile de materiale din care se realizeaza coroanele dentare sunt:
  -Coroane dentare integral ceramice (Emax): Sunt realizate dintr-un bloc ceramic prin frezare si reprezinta cele mai estetice tipuri de coroane dentare. Acest tip de ceramica se numeste disilicat de litiu. Se folosesc la nivelul dintilor frontali datorita transluciditatii superioare pe care o ofera, reusind sa imite perfect smaltul dintilor. Acesta este si materialul din care se confectioneaza preponderant fatetele.
  -Coroane dentare din zirconiu placate cu ceramica: Zirconiul este folosit cu succes ca si schelet pentru restaurarile ceramice. Este un material deosebit de rezistent si se foloseste pentru zonele laterale (la nivelul molarilor) unde fortele masticatorii sunt foarte mari.Inlocuieste cu succes componenta metalica din cadrul coroanelor metalo-ceramice, coroana devenind astfel mai subtire si implicit avand nevoie de o cantitate mai mica de substanta dura de sacrificat prin slefuire. Zirconiul este un material alb opac, ce nu ofera,totusi, suficienta transluciditate, pentru a fi folosit si in zonele anterioare unde se prefera coroanele integral ceramice.
  -Coroane metalo-ceramice: Au schelet metalic peste care se aplica cateva straturi de ceramica. Rezistenta este foarte mare datorata scheletului metalic, insa esteica nu se poate compara cu lucrarile din zirconiu placate cu ceramica sau cele integral ceramice. Din acest motiv se indica a fi utilizate in zonele laterale, unde dintii nu sunt atat de vizibili in vorbire sau in zambet.
  Cand este indicat sa apelezi la o coroana dentara?
  Coroana dentara este solutia ideala pentru tine atunci cand vorbim despre:
  -dinti fracturati, ciobiti sau care au suferit o trauma dentara
  -dinti ce au suferit un tratament de canal
  -dinti cu modificari coloristice ce nu pot fi tratati prin proceduri de albire
  -dinti cu modificari usoare de pozitie
  -in cazul lipsei unuia sau a mai multor dinti
  -atunci cand s-a inserat un implant si este necesara protezarea acestuia cu o coroana

  Ce sunt puntile dentare?
  Puntile dentare sunt lucrari protetice alcatuite din mai multe coroane lipite intre ele (minim 3) destinate inlocuirii unuia sau a mai multor dinti. Denumirea de punte ne duce cu gandul la un pod ce are nevoie de piloni pentru a putea sustine constructia supendata de deasupra. In cazul puntilor dentare ne folosim de dintii vecinispatiului in care exista o lipsa dentara (piolonii podului) pentru a ne crea sustinerea.
  In ce consta tratamentul de aplicare a unei coroane dentare?
  In prima sedinta medicul stomatolog va face o prima consultatie pentru a analiza situatia clinica. Dintele care va fi imbracat cu o coroana dentara va fi slefuit folosind freze dentare speciale si amprentat. Deasemenea se va alege si culoarea in ton cu dintii vecini pentru a obtine o estetica perfecta. Tot in aceasta sedinta medicul realizeaza o coroana proviziorie la nivelul dintelui slefuit care va inlocui temporar coroana definitiva pana aceasta este gata.
  Amprenta este apoi trimisa in laborator. In cateva zile coroana dentara este gata de cimentare.

  Avantajele coroanelor dentare:
  -Isi mentin culoarea in timp. Fiind realizate din materiale de ultima generatie coroanele dentare nu isi vor modifica culoarea odata cu trecerea timpului asa cum se intampla in cazul dintilor naturali.
  -Au o estetica perfecta si nu vei putea percepe o diferenta intre ele si dintii naturali.
  -Biocompatibile cu organismul: materialele speciale din care sunt confectionate sunt tolerate perfect de organism.
  -Minim invazive- pastreaza mai mult din substanta dura dentara avand nevoie de o minima slefuire.
  -Ofera rezistenta excelenta dintelui si il feresc de posibilitatea fracturarii.
  -Protejeaza dintele de variatiile cald-rece eliminand sensibilitatea dentara.
  -Imbunatatesc calitatea vietii: iti vei recapata increderea in tine si vei zambi din nou.
  -Sunt usor de intretinut: igiena orala se realizeaza la fel ca pana acum- periaj dentar de doua ori pe zi, folosirea dusului bucal, a atei dentare si a apei de gura.

  Care este pretul coroanelor dentare?
  Costul coroanelor dentare variaza in functie de materialul din care sunt confectionate. Tratamentele sunt personalizate fiecarui pacient in parte, costul final fiind in functie de situatia clinica.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată.