Aproximativ 25 la suta dintre nou-nascuti sufera de accese ineplicabile de plans de nepotolit – denumite adesea colici. Aceasta tulburare incepe din primele saptamani de viata si atinge apogeul in jurul varstei de 6 saptamani. Aproape toti copii cu colici depasesc aceasta situatie pana la varsta de 3 luni. Intre timp, exista diferite tratamente care pot linisti bebelusul.
Un bebelus cu colici poate plange cateva ore zilnic, mai ales in prima parte a noptii. El isi trage genunchii spre piept si are abdomenul tare si umflat. In caz ca doarme, dupa o ora se poate trezi urland.
Cei mai mutli copii cu colici sunt de altfel sanatosi. Ei plang din ami mutle motive, dar plansul cauzat de colici este diferit, caci copilasul are dureri, nu este doar obosit sau flamand. Se crede ca durerea vine de la muschii tensionati ai peretelui intestinal, dar cauza reala nu se cunoaste. Intre explicatiile posibile sunt :
- gazele blocate in intestine.
- o problema privind alimentatia.
- o reactie la inhalarea fumului de tigra sau la laptele matern alterat de nicotina.
- o alergie la formula laptelui sau la ceva din dieta mamei care alapteaza.
- faptul ca nervii tractului digestiv nu au ajuns la maturitate.
- introducerea alimentelor solide inaintea varstei de 3 luni.
Tratament pentru colici
Dieta : in cazul alaptarii, sugarului trebuie sa i se lase suficient timp pentru a bea laptele care curge din san numai dupa mai multe minute de supt. Trecerea prea curanda a sugarului la celalalt san, inainte de a fi supt acest fel de lapte, poate lasa impresia ca bebelusul este satul, dar de fapt, el este hranit doar cu „laptele dintai”, mai putin bogat in grasimi. Fara prezenta a ceea ce se numeste „lapte ulterior”, „laptele dintai” trece rapid din stomac in intestin, unde lactoza (zaharul din lapte) poate fermenta, producand gaze. Daca mama are o cantitate mare de lapte, este indicat sa alapteze copilul la fiecare supt doar dintr-un sangur san.
Excludeti din dieta alimentele iritante care ar putea trece in lapte. Unora dintre bebelusii hraniti la san, produsele lactate consumate de mama le pot crea neplaceri, iar altii sunt sensibili la substante din oua, banane, mere, portocale, capsune, rosii, ciocolata, cafea, cola sau alcool.
In laptele matern mai pot ajugne si urme de alimente care produc gaze (conopoda, broccoli, fasole, varza de Bruxelles, ardei, ceapa, usturoi, rubarba si castraveti). Daca mancati unul dintre aceste alimente si bebelusul plange dupa primul sau al doilea alaptat, evitati alimentul susspectat. Indtroduceti in dieta plante aromatice si condimente calmante : ghimbir, chimen, marar, cimbru, fenicul si scortisoara. Daca bebelusul este hranit artificial cu o anumita formula de lapte, nu o schimbati decat la recomandarea pediatrului.
Unii bebelusi cu colici par sa fie calmati de muzica instrumentala si vocala sau chiar de zgomotul aspiratorului de praf ori cel al motoarelor auto.
Masajul pentru sugarii cu colici
In fiecare zi, cand sugarul este calm, culcati-l pe genunchi sau pe un prosop intins pe pat. Masati-i usor abdomenul, cu miscari circulare. Cand faceti masajul, ungeti-i piele cu 1 lingura de ulei de masline cald sau de jojoba, combinat cu 1 picatura de ulei de maghiran, romanita sau portocala.Toate aceste uleiuri atunci cand vaporii lor sunt inhalati favorizeaza relaxarea stomacului si intestinelor incordate ale bebelusului.
Daca nimic nu pare sa va calmeze copilul, va trebui sa va resemnati cu ideea ca veti avea cateva saptamani grele, pana cand problema se va rezolva de la sine. Intre timp, reduceti la minim alte stresuri si incercati sa va odihniti cand bebelusul doarme.
Cereti ajutor urgent daca sugarul vomita, are scaune neobisnuite sau cu sange, i-a aparut o eruptie sau daca are febra sau abdomenul dur.