Bebele va fi baiat sau fata ?

Intre cei 46 de cromozomi existenti in celule exista diferente in ceea ce priveste aspectul lor exterior. Marimea si forma lor variaza mult, dar se aseamana doi cate doi, 44 din cei 46 de cromozomi. Se claseaza aceste perechi de cromozomi in ordinea marimii lor, cea mai mare avand numarul 1 si cea mai mica numarul 22. Perechea 23 este deosebita. La femeie, aceasta va fi formata din doi cromozomi asemanatori, care sunt numiti cromozomi X. La barbat, in perechea 23 de cromozomi, unul va fi tot un cromozom X, iar celalalt va fi un cromozom mai mic numit cromozom Y.

Deoarece garnetii nu au decat 23 de cromozomi, inseamna ca toate ovulele vor avea un cromozom X, respectiv al 23-lea cromo­zom, iar spermiile vor fi de doua feluri – unele vor avea cel de-al 23-lea cromozom, un cromozom X si unele, un cromozom Y. Daca ovulul va fi fecundat de o spermie cu cromozom X, din zigot se va dezvolta un fat feminin. Daca ovulul va fi fecundat de o spermie cu cromozom Y, din zigot se va dezvolta un fat masculin. Deci, se poate recunoaste sexul copilului imediat dupa fecundatie, daca se dispune de mijloace tehnice de observare a zigotului.

Asa cum s-a precizat in capitolul anterior, atunci cand zigotul este format, el va incepe sa se divida, in 2,4, 8,16 celule etc. Dupa cate­va zile, celulele se vor specializa pentru a forma anumite organe. Sub influenta cromozomului Y, celulele genitale se vor dezvolta in sensul formarii organelor genitale masculine. Chiar daca sexul anatomic nu va fi vizibil decat spre luna a 4-a de sarcina, sexul cromozomial, care determina aparitia celui anatomic, exista din momentul fecundarii.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *