Blenoragia sau gonoreea

Ce este Blenoragia ?

Blenoragia este o boala venerica produsa de gonococ, localizata la inceput, de cele mai multe ori, pe canalul urinar dar putand da complicatii la organele genitale interne, ochi si articulatii.  Mai este numita si gonoree. Blenoragia se transmite in majoritatea cazurilor prin raporturi sexuale; in mod cu totul exceptional se mai poate transmite prin lenjeria folosita de bolnav, daca este purtat imediat de o persoana sanatoasa sau, mijloc disparut astazi aproape cu desavarsire, de la mama bolnava la ochii copilului, in momentul nasterii.

Blenoragia la barbati

La barbat, blenoragia incepe printr-o senzatie de arsura si usturime pe canalul urinar cam la 3 – 5 zile dupa contactul sexual cu persoana bolnava; foarte curand (dupa 24 de ore) pe canal apare o scurgere galbuie, mai aparenta daca se stoarce canalul intre doua degete. Durerea si usturimea devin din ce in ce mai puternice, mai ales in timpul urinarii si in timpul erectiei. Dupa cateva zile infectia, limitata pana atunci la jumatatea interioara a canalului, trece in jumatatea sa posterioara si chiar la vezica urinara dand fenomene de cistita, caracterizate prin dureri si urinari frecvente si dureroase. Tratata in mod corespunzator in aceasta faza, blenoragia se vindeca cu multa usurinta fara a lasa nici o urma. Neglijata insa, infectia devine cronica, scurgerea este mai redusa, genococii se inchisteaza in glandele canalului sau merg mai departe catre testicule, ajungand ca, dupa cateva saptamani, boala sa nu se mai manifeste decat printr-o mica picatura de puroi vizibila dimineata inainte de prima urinare. Cu toate aceasta estompare a simptomelor, bolnavul ramane la fel de cotnagios.

Blenoragia la femei

Le femeie, primele inceputuri pot fi tot pe canalul urinar sau in vagin (vaginita gonococica) ori in colul uterin. Simptomologia de inceput este asemanatoare celei descrise la barbat, diferenta fiind realizata numai de localizarea variata de la inceput, de complicatiile care apar mult mai repede si precum si de faptul ca vaginul, avand in permanenta o secretie mai mult sau mai putin abundenta, nu obliga femeile sa se arate unui medic.

Ce complicatii poate avea Blenoragia ?

Complicatiile blenoragiei privesc in primul rand organele genitale interne. La barbat se produc mai frecvent: prostatita (imbolnavirea prostatei, glanda situata langa vezica urinara), veziculita, epididimita, funiculita (imbolnavirea glandelor si cailor spermatice), orchita (imbolnavirea unuia sau a ambilor testiculi care poate duce la sterilitate). Complicatiile mai frecvente la femei sunt: bartholinita (inflamatia glandei Bartholin situata in grosimea buzelor mari), metrita (imbolnavirea uterului), parametrita si salpingita (imbolnavirea cailor ovariene). Genococul mai poate provoca, la barbat si la femeie, pielonefrite (inflamatia cailor superioare urinare), o forma de reumatism (mai ales la articulatia genunchiului), conjuctivite si irite (in cazul infectarii ochilor cu mainile bolnavilor).

Diagnosticul blenoragiei se realizeaza prin examinarea la microscop a unei picaturi de puroi. Tratamentul blenoragiei este simplu si eficace in formele acute, dar complex si de lunga durata in formele cronice si in complicatii. El nu poate fi executat decat sub controlul medicului de specialitate.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *