Endemica in Europa si America, boala arteriala afecteaza dramatic vietile multor oameni si este caua unei foarte mai proportii de decese premature. Schimbarea modului de viata si alte metode naturale pot reduce – sau chiar face reversibila – deteriorarea arterelor si au un impact semnificativ asupra starii generale de sanatate.
Arterele afectate de boala pot reduce afluxul de sange catre tesuturi si pot cauza hemoragii interne. Pot, de asemenea, contribui la retentia de fluide. Boala arteriala se afla la originea celor mai mutle afectiuni cardiovasculare, printre care : hipertensiunea arteriala, angina pectorala si atacul de cord, dureri ale membrelor inferioare in timpul mersului, maini, picioare si nas reci, sindormul Raynaud, migrene, accidente vasculare, cerebrale minore (accidente ischemice tranzitorii) sau majore. Ea poate cauza si ameteli, pierderea memoriei si confuzie. Formele mai putin obisnuite cuprind un grup de afectiuni inflamatorii, cunoscute sub numele comun de arterita.
Cauzele bolilor arteriale
Numerosi factori pot duce la boala arteriala.Deseori sunt prezenti mai multi, care actioneaza impreuna cauzand boala.
Iritarea peretilor arteriali : favorizeaza acumularea pe peretii interiori ai arterelor a colesterolului rau. LDL-ul oxidat se depune dpe peretii interiori ai arterelor sub forma unui strat galbui, numit aterom. Acesta ingusteaza arterele si favorizeaza turbulente in curgerea sangelui; apar astfel mici leziuni, care se cicatrizeaza. Acesta ingusteaza arterele si favorizeaza turbulente in curgerea sangelui; apar astfel mici leziuni, care se cicatrizeaza. In cel mai rau caz, arterele cicatrizate pot sa se rupa in punctele cele mai slabe, generand hemoragii care deterioreaza tesuturile inconjuratoare. Interiorul neregulat al unei artere cu leziuni gavorizeaza formarea cheagurilor de sange si trombozele.
Factorii iritanti cunoscuti
- un nivel scazut de grasimi oxidate in sange.
- un nivel crescut al zaharului in sange.
- fumatul si fumatul pasiv.
- tulburarile autoimune (in care problemele sunt create de propriul sistem imunitar al persoanei).
Posibili factori iritanti :
Nivelul crescut in sange al aminoacidului homocisteina (generat de carente de acid folic si vitaminele B6 si B12, de fumat, sedentarism si tare genetice).
Rigidizarea arterelor : reduce eficacitatea circulatiei sangvine. Peretii arterelor isi pot pierde elasticitatea din cauza hipertensiunii, fumatului, sedentarismului sau ateromelor.
Ingrosarea sangelui : incurajeaza formarea de cheaguri de sange si poate fi determinata de sedentarism, infectii, vreme rece si/sau o dieta saraca in nutrienti si bogata in grasimi saturate.
Hipersensibilitatea mushilor arteriali : duce la schimbari neasteptate in diametrul arterelor si in debitul sangvin. Cauzele acestei afectiuni pot fi nivelurile scazute de calciu si magneziu, stresul, vremea rece, fumatul, fluctuatiile hormonale, aportul insuficient de vitamian C sau consumul excesiv de grasimi.
Metode de prevenire
Exista un numar de factori de risc cunoscuti si care pot fi preveniti. Evitandu-i si adoptand un mod de viata sanatos, veti contribui la mentinerea rezistentei arterelor.
Renuntati la fumat : fumatul provoaca o ingustare a arterelor si creste oxidarea grasimilor din sange. Renuntarea la fumat reduce riscul unei bili arteriale grave (proportional cu durata abstinentei tabacice). Daca renuntarea vi se pare imposibila, macar fumati mai putin si mancati alimente bogate in vitaminele C si E. Fiecare tigara fuamta distruge aproxiamtiv 25 mg de vitamina C si aveti nevoie atat de vitamina C, cat si de vitamina E zilnic pentru a va proteja impotriva bolilor de inima.
Evitati sedentarismul : o jumatate de ora de exercitii fizice – care sa va stimuleze circulatia si sa va incalzeasca muschii – timp de cinci zile pe saptamana sau chiar mai mult este benefica pentru inima si pentru circulatie. Exercitile maresc proportia de colesterol protector (HDL – lipoproteina cu densitate mare) in raport cu cel daunator (LDL), intaresc inimasi contribuie la scaderea in greutate. Intotdeauna faceti o scurta incalzire inainte de a incepe exercitiile, mai ales dupa ce ati mancat alimente grase.
Alegeti o dieta sanatoasa : evitati sa mancatiprea mult si limitati in special consumul de alimente continand grasimi animale si acizi transgrasi. O masa copioasa, cu multe grasimi, produce o crestere brusca a grasimilor din sange, ceea ce determina formarea de ateroame. Reduceti consumul de produse animale. Unele persoane prezinta un risc crescut de boala arteriala daac mananca prea multa sare, pentur ca aceasta poate creste presiunea sangelui.
Antioxidantii de tipul beta-caroten, seleniu mineral si vitaminele C si E reduc oxidarea colesterolului „rau”. Acizii grasi omega-6 (din legume, nuci, cereale integrale, seminte, ulei de masline), acizii grasi omega-3 (din pesti grasi, seminte de dovleac), esterogenii vegetali (din produse cu soia) si fibrele solubile (din ovaz, mere) ajuta la combaterea efectelor grasimilor daunatoare din sange.
Acesti nutrienti ajuta la mentinerea peretilor arteriali in stare buna, intaresc sistemul imunitar si reduc riscul reprezentat de grasimile saturate si de alti factori iritanti pentru artere. Fructele si legumele contin salicilati naturali, care previn ingrosarea normala a sangelui. Acelasi efect il au acizii grasi omega-3 din peste.
Cate un pahar de vin la ocazii nu reprezinta o problema pentur majoritatea oamenilor si chiar poate fi sanatos pentru artere – pe de o parte, pentru ca le dilata, crescand astfel afluxul de sange catre muschiul inimii sl alte tesuturi, si pe de alta parte, pentru ca vinul rosu contine antioxidanti de tipul flavonoidelor. Sucul de struguri este o alta sursa de flavonoide pentru cei care trebuie sau prefera sa evite alcoolul.
Feriti-va de frig : clima rece determina ingrosarea sangelui, marind posibilitatea formarii de cheaguri. Daca locuiti intr-o zona rece, umeda si vatoasa si daca aveti si alti factori de risc, ar fi bine sa va mutati intr-o zona mai calda. Daca nu este posibil, evitati frigul si imbracati-va suficient de gros cand trebuie sa iesiti afara din casa.
Tratamentul bolilor arteriale
Daca suferiti de o boala arteriala, nu uitati ca niciodata nu e prea tarziu pentru a rezolva partial sau chiar complet aceasta problema. Cand mergeti la o consultatie medicala, discutati si despre masurile preventive prezentate mai sus, precum si despre urmatoarele remedii naturale :
- paducel, planta utilizata in special la tratarea hipertensiunii arteriale cauzate de rigidizarea arterelor, angina pectorala si contractii arteriale. Folositi o lingurita de flori si frunze sau fructe zdrobite pentru a face o cana de ceai pe care sa o beti la intervale regulate pe parcursul zilei.
- o doza zilnica (90-300 mg) din antioxidantul coenzima Q10 poate reduce frecventa crizelor de angina.
Craioveanu says:
Buna ziua!
Este vorba de un ulcer varicos care nu se inchide de cativa ani buni.Varsta pacientului este 42 ani, a fost fumator dar s-a lasat, a facut timp de 1.5 ani sclerozari , tratament cu pansament Hydrocol, Sorbalgon…, mai nou a facut si Angio CT- la care raspunsul medicului a fost ca totul e OK , sa avem rabdare…dar ranile nu se inchid…?(adevarul ca am epuizat si rabdare si posibilitati materiale).Intrebarea mea este: credeti ca este arterita si daca da ce implica aceata? are rost sa ne mai agitam sa cautam solutii?Exista solutii?(analizele sunt bune , nu este diabetic).Poate fi o boala de singe? O sa aiba toata viata aceste rani pe picioare, o sa ajunga la amputare?Oare se poate face ceva? Va multumesc!