Inflamarea pleurei insoteste aproape intotdeauna o imbolnavire a plamanului, date fiind raporturilor de stransa vecinatate. Cauza imbolnavirii pleurei este de cele mai multe ori tuberculoza, mai rar reumatismul, bolile de inima, pneumoniile acute bacteriene sau virotice, traumatismele toracice, tumorile organelor din torace.
Se pot intalni o pleurita uscata (fara lichid in cavitatea pleurala) si o pleurezie, forma in care pleura bolnava fabrica un lichid (limpede sau tulbure, subtire sau gros), care asezat fiind intre cele doua foite impinde plamanul, pe care il desprinde de torace. In fata unor simptome, cum sunt febra, junghiul toracic puternic, tusea uscata si greutatea in respiratie (pe langa lipsa poftei de mancare si senzatia de oboseala), ne putem gandi la posibilitatea unei boli a pleurei. In primele zile, cand pleura inflamata este dureroasa bolnavul nu poate sa stea culcat pe partea bolnaval dimpotriva, cand apare lichidul, bolnavul prefera sa stea culcat pe partea bolnava, ca sa respire in voie cu partea sanatoasa.
Prin examen clinic, de laborator si radiologic se precizeaza diagnosticul de pleurita si se stabilesc toate masurile terapeutice corespunzatoare, unele destul de complicate. Pana vine medicul se recomadna calmante ale febrei, durerilor (aspirina, piramidon, antinevralgice) si tusei.
Lapadat Alina says:
Cat de complicata este operatia de pleura a inimi? Multumesc
Kristina Dite says:
Toate interventiile chirurgicale sunt complicate si presupun riscuri, nu exista interventie chirurgicala simpla.