Buzele pot crapa foarte usor si sa inceapa sa usture, mai ales dupa expunere la caldura, frig sau vant – de exemplu, cand practicati sporturi in aer liber. Buzele sunt in special vulnerabile la crapare pentru ca spre deosebire de piele de pe alte zone ale corpului, ele nu au glande sebacee (producatoare de substanta grasa), si ca urmare le lipseste bariera protectoare reprezentata de substanta grasa.
Vremea calda sau vantoasa usuca pielea, iar frigul reduce circulatia sangvina in partile expuse ale corpului. Aceste conditii pot duce la craparea dureroasa a buzelor. La fel se intampla daca va umeziti des buzele cu limba, crezand ca va face bine. Dar problema se agraveaza caci saliva irita.
Metode de prevenire
Protejati-va buzele împotriva caldurii, frigului si vântului, mai ales daca sunt deja uscate. Faceti aceasta prin aplicarea unei bariere protectoare, cum ar fi balsamul sau alifia pentru buze, atunci cand iesiti din casa. Aplicati balsamul frecvent, mai ales dupa ce mâncati, beti sau va spalati pe dinti ori pe fata. În zilele cu soare, mai ales vara, folositi creme cu efect de filtrare sau de ecranare a luminii solare, concepute special pentru buze. Rujul poate si el functiona ca o bariera protectoare, însa anumite tipuri, mai ales cele concepute sa reziste toata ziua, pot avea efect de uscare a buzelor, motiv pentru care cumparati numai rujuri cu calitati hidratante.In timpul iernii, tineti in camera un umidificator ori puneti vase cu apa pe calorifere sau in preajma lor pentru a contracara efectul de uscare excesiva a pielii sau buzelor ,determinat de incalzirea centrala.
Tratament pentru buze uscate
- ungeti buzele uscate cu un strat de vselina si lasati-o sa actioneze 2 minute. Pentru a indeparta vaselina impreuna cu pielitele uscate, frecati buzele cu un prosop moale, umed si caldut sau frecati-le usor cu o periuta de dinti moale, umezita in apa calduta.
- aplicati putin ulei de masline, care are proprietati calmante is face piele mai supla.
- amestecati apa de trandafir cu aceiasi cantitate de clicerina, care de asemenea are proprietati calmante si reduce iritatia si inflamatia si tamponati usor de doua trei ori pe zi buzele crapate. Sau amestecati 2 picaturi de ulei de trandafir cu 1 lingurita de ulei vegetal presat la rece, cum ar fi uleiul de masline sau de migdale dulci, si masati bland buzele cu degetul muiat in acest amestec de cateva ori pe zi.
- aplicati direct pe buze continutul unei capsule de vitamina E.
Apelati la medic daca aveti o leziune la nivelul buzelor sau daca zona din jurul lor nu se vindeca intr-o saptamana.
Daniela P. says:
Eu folosesc Strugurel cand am buzele crapate. Nu stiu cat de cunoscut este in alte parti ale tarii, insa eu il cumpar direct de la farmacie. Este un fel de ruj cu aroma de fructe care are un efect foarte bun asupra buzelor crapate. Le inmoaie si le hidrateaza. Din experienta mea cea mai grava forma a buzelor crapate pe care am avut-o mi-a trecut in aproximativ 2 zile folosind Strugurel.