Colecistita – Inflamarea Veziculei Biliare

Ce este colecistita ?

Inflamarea veziculei biliare, adica colecistita, este una dintre bolile cele mai raspandite, mai ales la femei, intre 20 si 50 de ani. Cauzele colecistitei pot fi diferite. Ea poate aparea ca o complicatie a unui icter infectios sau la bolnavii care sufera de constipatie cronica. De asemenea, o apendicita neoperata la vreme poate imbolnavi vezicula biliara. Aceste diverse cauze actioneaza tulburand mecanismul contractiei care asigura golirea periodica a veziculei biliare. Ca urmare, bila nu se mai evacueaza la vreme. In aceste conditii microbii ajunsi in vezicula se cuibaresc acolo, se inmultesc si produc o inflamatie.

Nu toti bolnavii de colecistita au suferit insa de icter, apendicita sau constipatie. La multi dintre ei, boala a aparut ca rezultat al consumului sistematic de mancaruri preparate cu rintas sau prjeala in grasime. Gospodina care prajeste un aliment simte la un moment dat usturimi in gat si la ochi, provocate de vaporii ce ies din tigaia plina cu grasime incinsa. Vaporii acestia imbina alimentele care ajung in stomac, producand acolo o iritatie prelungita. Aceasta iritatie este incomparabil mai daunatoare decat cea produsa asupra ochilor gospodinei, deoarece alimentele stau in stomac 4 sau 5 ore, nu cateva minute cat dureaza prajeala in bucatarie. Reglexele nervoase pornite de la nivelul stomacului iritat vor impiedica golirea veziculei, intocmai ca reflexele pornite de la apendicele inflamat. Asa ia nastere colecistita intr-un mare numar de cazuri.

Ce semne apar cand avem colecistita ?

Principalul semn al colecistitei este durerea localizata sub marginea coastelor, in dreapta. raspunzand in spate si umarul drept. Ea vine adesea in crize, insotite de greturi, varsaturi si uneori de febra. Crizele, numite colici hepatice, apar mai des dup suparari sau abuz de alimente grase si oua. Durerea este provocata de contractia prea brusca sau prelungita a veziculei inflamate. Aceasta contractie poate fi declansata si de o stare de iritatie a sistemului nervos (emotii, suparari, enervari), care se resfrange asupra veziculei. Celelalte semne care insotesc colecistita – balonarile abdominale, consipatia, greturile se pot explica prin faptul ca si alte parti ale tubului digestiv (stomac, intestin) sufera in cursul unei colecistite deoarece organismul este un tot in care functiile diverselor organe depind una de alta.

Daca o colecistita nu se trateaza, cu timpul se pot forma pietre (calculi) in vezicula biliara, dand boala numita litiaza biliara. Pietrele sunt cel mai des formate din colesterol, o substanta care se gaseste mai ales in grasimi, oua, creier, ficat, momite.

Colesterolul si colecistita

Colesterolul este eliminat prin ficat, in bila. Cand bila este infectata, ca in colecistite, sau sta prea mult timp neevacuata din vezicula, anumite modifiari in compozitia ei favorizeaza formarea pietrelor. Acestea, la inceput de marimea unor grauinte de nisip, vor creste treptat, prin adaugarea de noi si noi straturi de piatra, la fel cum creste un bulgare de zapada. Piretrele din vezicula se pot angaja pe canalele biliare, provocand dureri (crize de ficat), sau pot ramane mai mult timp pe loc, umpland vezicula si scotand-o din functiune. Se intelege ca, in anumite cazuri, functia de rezervor a veziculei nu mai poate fi indeplinita. Organul devine inutil si chiar primejdios pentru sanatate, intretinand un focar de infectie in organism si putand oricand astupa caile biliare, printr-un calcul pornit din vezicula.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *