Cea mai frecventa dintre tulburarile intestinale, sindromul de colon iritabil (SCI) afecteaza la un moment dat cam una di ntrei persoane. Tinde sa fie o suferinta care se repeta, desi simptomele pot sa dispara timp indelungat intre crize. Medicina clasica nu ofera nici un tratament sigur, insa exista numeroase metode naturale de a alina si diminua simptomele.
Colon iritabil
Sindrornul de colon iritabil consta din mai multe simptome inrudite, incluzand durere abdominala intermitenta si scaune neregulate. Afectiunea este cauzata de tulburarea misearii normale a muschilor peretilor intestinului gros. Acest fapt creeaza probleme la deplasarea mancarii prin tubul digestiv, ceea ce conduce la diaree sau constipate si/sau la dureri provocate de spasmele musculare intestinale. Nervii din peretii intestinului pot reacpona prea puternic la stimulii durerosi, cum ar fi distensia intestinelor. Sindromul colon iritabil este de doua ori mai frecvent la femei decat la barbati. In unele cazuri afectiunea poate fi provocata de prea mult sau prea putin acid gastric sau de o cantitate necorespunzatoare de enzime.
Simptome colon iritabil (SCI)
Persoane diferite prezinta simptome diferite, care variaza ca gravitate uneori chiar si la aceeasi persoana. Majoritatea celor care sufera de colon iritabil acuza mai mult de unul dintre urmatoarele simptome:
- Durere in abclomenul inferior, atenuata trecator de un scaun sau de elimmarea de gaze.
- Balonare dupa mese.
- Stomac care chioraie.
- Flatulenta excesiva.
- Diaree, mai ales dimineata.
- Constipatie.
- Constipatie alternand cu diaree.
- Senzatie ca intestinele nu se golesc niciodata complet, nici chiar dupa defecafie.
- Mucozitati in scaun.
Durerea de cap, oboseala si deprimarea sunt si ele frecvente in cazul sindromului colon iritabil. Alte simptome asociate includ durere de spate sau in pulpe, menstruatii dureroase si abundente, durere in timpul actului sexual in cazul femeilor si nevoia frecventa sau urgenta de a urina. Daca aveti colon iritabil, intestinele pot reactiona negativ la unul sau mai multi factori, precum fumatul, antibioticele, anumite alimente, un nivel schimbat de estrogen, exercitii fizice in exces, anxietate, depresie sau alte forme de stres.
Multe alte afectiuni prezinta simptome ce se pot confunda cu sindromul colon iritabil, inclusiv intoleranta la lactoza sau gluten, boala inflamatorie pelviana, endometrioza (afectiune in care celule din invelisul uterin migreaza in abdomen, unde produc durere, diaree si alte simptome, prin sangerare in abdomen) . Unele persoane considera ca este mult mai usor sa traiasca cu sindromul de colon iritabil atunci cand li s-a pus diagnosticul si stiu ca simptomele lor nu sunt provocate de o boala mult mai grava.
Colon iritabil – metode preventive
Cei care mananca alimente ce contin multe fibre sufera mai rar de aceasta boala, colon iritabil. De aceea, o metoda foarte buna e sa consumati alimente naturale, neprelucrate, inclusiv multe legume si fructe. Exercitiile fizice regulate favorizeaza o buna actiune a muschilor intestinali, asa incat persoanele cu o activitate fizica bogata sunt mai putin predispuse la sindromul de colon iritabil. O abordare eficienta a stresului este o alta cale de a evita sindromul colon iritabil. Daca fumati, lasati-va sau cel putin reduceti numarul tigarilor. Fumatul stimuleaza eliberarea de adrenalina, un neurotransmiter caire poate afecta contractia regulata a intestinelor.
Tratament Colon Iritabil
Yoga: La unele persoane, practicarea exercitiilor yoga poate diminua vizibil efectele sindromului colon iritabil in cateva saptamani. Urmati un program echilibrat, care pune accentul pe exercitii de respiratie si de relaxare profunda.
Dieta: Mancarea este un factor important in sindromul colon iritabil, insa nu exista un regim valabil pentru toti. Daca nu va pricepeti la nutritie, apelati la un medic, un naturopat sau un dietetician inainte de a va schimba radical obiceiurile alimentare.
Daca aveti probleme cu constipapa, introduceti treptat mai multe fibre (cereale integrale, fructe, legume) in alimentatie. Totusi, fibrele care nu se dizolva (din orez, nuci, paine si alte alimente ce contin grau sau secara, precum si pielea sau simburii unor fructe) pot agrava simptomele. In acest caz, sporiti cantitatea de fibre solubile (fructe si legume curafate, mazare si fasole, tarate de grau si ovaz si alte produse continand ovaz). Acest tip de fibre calmeaza tubul digestiv si creste volumul scaunelor. Daca banuiti ca sunteti sensibil la un anumit aliment, incercati sa-l identificati (produse lactate, grau, grasime animala). Poate fi vorba de o reactie a sistemului imunitar sau de incapacitatea de a digera complet in urma unei productii reduse de enzime digestive.
- Limitati consumul de alcool si alimente condimentate.
- Inlocuiti grasimile animale cu uleiuri vegetale, mai ales dintre cele presate la rece.
- Incercati uleiurile de rapita, masline, codita soarelui si nuca.
- Mancati mai putin si de mai multe ori.
Suplimente: sindromul colon iritabil este asociat uneori cu un dezechilibru al populatiei si microorganisme din intestin, posibil ca urmare a unei gastroenterite sau a unui tratament cu antibioti ce. In acest caz, luati zilnic un preparat care contine Lactobacillus acidophilus sau mancati iaurt cu culturi vii.
Exercitii: Exercitiile fizice practicate in mod regulat pot domoli contractiile anorniale ale intestinelor si astfel reduce simptomele de colon iritabil. Faceti o jumatate de ora de exercitii moderate, cum ar fi mers pe jos alert, in fiecare zi.
Fitoterapie : Menta relaxeaza muschii peretelui intestinal. Calmeaza foarte bine si durerea insotita de flatulenta. Beti ceai (una sau doua cani pe zi), adaugati frunze proaspete la salate sau la mancaruri sau luati capsule enterosolubile cu ulei (o capsula de trei ori pe zi, intre mese).
- Pentru a relaxa intestinele si a calm a inflamatia, beti ceaiuri sau tincturi facute dintr-o combinatie de ignama salbatica, musetel, menta, turita mare, nalba mare si hydrastis de pana la sase ori pe zi. Cand sunteti foarte nervosi, adaugati hamei si mai mult musetel.
- Scortisoara si ghimbirulpot calma durerile abdominale si elimina gazele. Adaugati un varf din aceste condimente sub forma de pulbere intr-un terci de ovaz cu ulm galben sau puneti ghimbir proaspat ras intr-unul dintre ceaiurile descrise mai sus.
- Pentru a preveni constipatia luati suc sau capsule de aloe vera (a nu se confunda cu latex de aloe) in fiecare zi. Ca alternativa, incercati gel de seminte de patlagina, obtinut prin muierea a 2 lingurite de seminte in 1/2 cana de apa. Lasati 30 de minute, apoi beti.
Alte terapii:
Hipnoterapia are una dintre ratele cele mai mari de succes in cazul sindromului colon iritabil. La inceput urmati tratamentul unui specialist. Apoi rugati-l sa va invete autohipnoza, pentru a folosi diverse tehnici acasa.
Biofeedback-ul este o alta terapie folositoare care, o data invatata, poate fi practicata la domiciliu.
Acupunctura, chiropractica si osteopatia pot fi si ele de folos.
Mergeti la medic daca :
- Aveti simptome de colon iritabil recurente si nu vi s-a pus un diagnostic specializat. Aveti scaune negre.
- Observati sange in scaun.
- Febra moderata, durerea abdominala sau balonarea devin dintr-o data severe.
- Incepeti sa suferiti de constipatie sau de diaree grava.