Cand scaunele sunt tari si dificil de eliminat sau eliminate rar, afectiunea poarta numele de constipatie.
Constipatia si simptomele ei
- scaune tari, uscate si rare
- balonare si gaze
Constipatia este de obicei inofensiva, dar daca nu ati putut sa aveti scaun timp de o saptamana mergeti la medic.
De ce apare constipatia ?
Constipatia este de obicei rezultatul lipsei de flibre si fluide din alimentatie. Alti factori includ lipsa miscarii, stresul sau evitarea golirii intestinelor – posibil, pentru ca hemoroizii sau fisurile anale produc durere. Anumite medicamente, cum sunt cele care contin codeina, pot de asemenea sa produca constipatie. Femeile sufera de constipatie in momente de modificari hormonale, ma ales in timpul sarcinii si al menopauzei.
Tratamente naturiste pentru constipatie
Atentie ! Nu folositi simultan plantele din lista urmatoare !
Scaunele pot deveni mai moi si mai voluminoase – prin urmare, mai usor de eliminat – prin terapia cu plante ce contin mucilagii, cum ar fi ispaghula. Plantele laxative indicate mai jos pot irita intestinul si nu se recomanda folosirea lor repetata sau indelungata. Apelati la sfatul unui specialist in plante medicinale sau al unui medci inainte de a lua oricare din aceste remedii din plante mai mult de cateva zile.
– in – capsule cu 100 mg ulei de seminte de in. Luati cate 1 – 3 capsule pe zi.
– ispaghula – capsule de 430 mg. Luati 2 capsule inainte de fiecare masa cu un pahar mare de apa.
– rubarba – fierbeti 20 grame de rubarba proaspata cu 750 ml apa si fierbeti usor pentur a reduce la 500 ml. Luati 100 ml seara devreme.
– senna – capsule continand 7,5 mg sennozide. Luati 1 – 2 capsule inainte de culcare. Nu luati mai mult de 2 capsule intr-un interval mai mic de 24 ore.
– tammarin – luati 10 – 20 grame pe zi de fruct proaspat, fara seminte : ajustati cantitatea conform reactiei personale la tratament.
Alte masuri in caz de constipatie:
- beti multe lichide, cel putin 2 litri de apa pe zi.
- faceti sport regulat.
- consumati mai multe fibre alimentare sub forma cerealelor integrale (orez brun, paine din faina integrala), legume si fructe.
- antrenati-va intestinul : mergeti la toaleta in fiecare zi la aceiasi ora, chiar daca nu simtiti nevoia sa faceti acest lucru.
- cand simtiti nevoia sa va goliti intestinul, incercati sa o faceti imediat.
0 thoughts on “Constipatia”