Prin numarul mare de cazuri, cat si prin problemele medico-sociale pe care le ridica, cordul pulmonar cronic constituie ca importanta a patra grupa de boli cardio vasculare. Cordul pulmonar cronic nu este initial o afectiune cardiaca, ci consecinta unor boli care ingreuneaza circulatia sangelui prin plamani. Daca plamanii se sclerozeaza, ca urmare a unor boli cronice, sau se turtesc datorita obezitatii sau deformarilor cutiei toracice, ei vor constitui un baraj dificil de trecut in circulatia sangelui pompat de ventriculul drept. Inima dreapta trebuie sa lucreze din ce in ce mai greu, pana ce oboseste si intra in stagiul de cord pulmonar cronic.
Boala este agravata de obicei de un proces bronsitic acut, grefat pe plamanul sclerozat de multa vreme. Aceasta suprainfectie bronsica constituie picatura de apa care face sa reverse paharul plin. Respiratia, este din ce in ce mai greoaie, bolnavul tuseste frecvent, de cele mai multe ori cu o expectoratie mucopurulenta, se simte tot mai obosit, fata tinde sa se coloreze spre vanat, apar edemele si umflarea venelor de la gat, iar ficatul se marete si devine dureros. Cordul pulmonar cronic este mai frecent la barbatii fumatori, dupa varsta de 50 de ani si la bronsiticii cronici.
Tratament pentru cordul pulmonar cronic
In mod logic, profilaxia acestei boli consta in evitarea sau corectarea emfizemului pulmonar, bronsitei cronice, tuberculozei pulmonare, supuratiilor pulmonare, astmului bronsic, deformatiilor toracelui, silicozei si obezitatii. Tratamentul pentru cordul pulmonar cronic se instituie in finctie de cauza care determina cordul pulmonar cronic. Independent de natura tratamentului, gimnastica medicala constituie unul dintre cele mai eficace mijloace de a imbunatati functia respiratorie a plamanilor. Trebuie sa se evita racelile si infectiile (evitandu-se schimbarile bruste de temperatura, inhalarile de aer rece, ingestia de apa rece dupa efort). Mai trebuie sa faca profilaxia insuficientei repiratorii obezii, ghebosii, ca si purtatorii de sechele dupa poliomielita. Tratamentul cordului pulmonar cu medicamente antiinfectioase pulmonare reduce fenomenele si reechilibreaza pe bolnav. In schimb, o reinfectie sau nerespectarea regimului de viata declanseaza un nou atac, inrautatind boala, De aceea, oricare bolnav din aceasta categorie va evita agravarea afectiunii, tratandu-se sistematic cand simte ca respira mai greu la mers si la urcat scarile sau la mici eforturi care inainte nu il jenau, cand tuseste si expectoreaza.
Obtinandu-se o ventilatie mai buna in plamanii bolnavi, in urma tratamentului bolii de baza, se poate, corecta mai lesne si insuficienta cardiaca, cu ajutorul medicatiei specifice: digitala si diuretice.
Tratamentul insuficientei nu are efect daca nu se elimina cauzele care au contrinuit la instalarea bolii: pulberi, fumat, atmosfera rece si umeda, bronsite repetate, stari alergice, tuberculoza si supuratii pulmonare, obezitate.
ady says:
prietena a facut cam de un an de zile un avort,si de atunci persista la nivelul vaginului niste dureri.ce am putea face in acest caz.multumesc