Aproximativ 60% din negi dispar in doi ani de la aparitie, fara tratament. Insa ei nu trebuie neglijati deoarece sunt extrem de contagiosi si riscam sa-i transmitem si celor din jur.
Cunoscuti si sub numele de veruci, negii sunt leziuni benigne (care nu genereaza cancer), cu aspect de conopida, care apar in urma infectarii cu virusul papilloma uman (HPV). Ei sunt deosebit de contagiosi si se transmit mai ales atunci cand pe piele exista leziuni precum taiturile sau ranile. Potrivit medicilor, verucile apar frecvent in timpul verii, indeosebi la persoanele care merg la piscina. Aceasta deoarece clorul din apa sensibilizeaza pielea, si prin contactul frecvent cu cmentul sau cu gresia de pe marginea piscinei, apar usor leziuni. De asemenea, exista si unele profesii cu risc crescut de a dezvolta veruci, precum cele de macelar si de medic veterinar. Negii se pot forma pe degetele de la maini si de la picioare, in talpa, pe fata, dar si la nivel genital, in cazul unei infectii pe cale sexuala.
Deoarece apar in urma unei infectii virale, verucile pot fi tinute sub control prin stimularea sistemului imunitar. Insa atunci cand sistemul imunitar este slabit, exista posibilitatea ca negii sa-si faca aparitia. Un tratament la indemana pentru indepartarea lor este cel pe baza de acid slaicilic si de acid lactic, asa-numitul preparat keratolitic. Cu acestea se tamponeaza negii timp de doua saptamani, pana ce incep sa se usuce. Unii medici recomanda, in paralel, un tratament pentru intarirea sistemului imunitar.
Negii se pot scoate si chirurgical
O alta metoda de indepartare a inesteticilor negi este crioterapia sau inghetarea leziunilor cu azot lichid sau cu zapada carbonica. Dupa acest tratament se formeaza o basica sub epiderma, care se indeparteaza cu tot cu veruca. Negii pot fi extirpati si chirurgical, insa procedeul este dureros, iar zona afectata se vindeca mai greu. In plus, exista si risc mai mare de infectie si de cicatrice. Un alt procedeu eficient consta in electrcauterizarea negilor.
Tratamentul negilor cu ulei de ricin
Si unele remedii naturale dau rezultate bune in tratarea negilor. Unul dintre acestea consta in masarea leziunilor cu ulei de ricin. Pentru a obtine rezultate bune, se recomanda aplicarea uleiului de ricin timp de 15 zile, dimineata si seara. Ulterior, se face o pauza de zece zile, iar dupa aceea se reia tratamentul timp de alte 15 zile.
In paralel, se recomanda folosirea ticniturii de propolis in combinatie cu apa sau cu ceai, pentru intarirea sistemului imunitar.
Darius says:
da, uleiul de ricin chiar da rezultate. recomand sa-l folositi cu incredere.
Jana says:
Negii sunt, ce-i drept in cele mai multe cazuri nedurerosi, dar totusi neplacuti. Adesea sunt cauzati de virusuri, si de aceea sunt de multe ori molipsitori. Se transmit in piscine, sali de sport si prin contact direct. Din fericire pot fi tratati cu ajutorul unor remedii de casa, fara descantece sau vraji :))
Leac impotriva negilor
Rostopasca contine alcaloizi, care actioneaza asemenea unei otravi pentru celule si distrug negii.
Ai nevoie de : 50 grame de rostopasca si putina glicerina
Se rade marunt radacina de rostopasca si se stoarce printr-o bucata de panza. Se colecteaza sucul si se amesteca in parti egale cu glicerina. Se aplica pe neg. Se face o cura de 3 saptamani. Bafta 😉
iana says:
Rostopasca nu actioneaza negativ asupra altor organe?
Florin says:
Am folosit rostopasca pentru furuncul, a dat cele mai bune rezultate, alte efecte nu am simtit, stiu ca la copii mici nu se recomanda.