Dermatita

Atunci cand un alergen sau alt factor decalansator produce o iritatie a pielii, inflamatia care rezutla este cunoscuta sub numele de dermatita. Cele patru mari tipuri sunt eczema, dermatita seboreica. Multor dermatite nu li se cunaoste cauza, dar aproape intotdeauna puteti lua singur masuri pentru a va ameliora simptomele. de contact, fotodermatita si

Semnele dermatitei sunt roseata, umflatura, usturime si mancarimi, iar in cazuri grave pielea se poate basica, crapa sau chiar sangereaza.

Eczema este rezultatul unei hiperactivitati a sistemului imunitar, insa cel mai adesea cau acestei hiperactivitati nu este cunoscuta. Ea apare de obicei ca reactie alergica la o substanta inghitita sau inhalata. Cand mai multi membri ai unei familii sufera de eczeme, astm sau rinita alergica, este posibil sa existe o predispozitie genetica. Unele persoane fac eczeme in jurul unor vene varicoase.

Tipuri de Dermatita

Dermatita de contact este o reactie a pielii la contactul cu substante care nu au nici un efect asupra indivizilor nealergici – ca, de exemplu, nichelul, cauciucul din latex, polimerii acrilici, formaldehida si plantele de tipul primula. Ea apare si ca reactie la substantele care in mod obisnuit sunt nocive in concentratii mari si dupa expuneri prelungite. Printre acestea se numara unii detergenti, dezinfectanti, acizi, bicromatul de potasiu, precum si unele substante chimica care intra in compozitia cimentului.
Fotodermatita apare la persoanele a caror piele este anormal de sensibila la lumina. Cand pielea este expusa la lumina solara, ea erupe formand pete sau basici ce pot fi insotite de mancarime. Anumite medicamente prescrise de medic, cum ar fi antibioticele tetracicline, pot provoca o astfel de reactie la persoanele sensibile.

Dermatita saboreica (numita si eczema saboreica) afecteaza zonele acoperite de par, care au un numar mare de glande sebacee (producatoare de sebum). Specialistii nu s-au pus de acord inca daca acest tip de dermatita este o reactie la secretia excesiva de sebum sau la o infectie cu ciuperci. Forma usoara a  aceste afectiuni se manifesta sub forma de matreata, iar la sugari este cunoscuta sub numele de eczema infantila.


Cum prevenim dermatita ?

  • Puteti lua masuri pentru evitarea dermaittei atunci cand ii cunoasteti cauzele.
  • Unii oameni constata ca fumatul le inrautateste eczema. Fumatul in timpul sarcinii sau dupa nastere ii poate crea copilului predispozitii la reactii alergice, precum eczema.
  • Stresul poate agrava dermatita, deci folositi tehnicile cele mai eficiente pentru a-l reduce sau a-l tine sub control, mai ales daca treceti printr-o perioada dificila.
  • Insomniile, infectiile, problemele digestive, temperaturile extreme, aerul uscat, anumite medicamente, o dieta cu prea mult zahar si carbohidrati rafinati, toate pot scadea imunitatea, favorizant aparitia eczemelor.
  • Multi declansatori foarte frecventi, se gasesc in casa, precum excrementele acarienilor din praf, matreata pisicilor sau a altor animale de companie cu blana.
  • Alergia la nichel – metal ce se gaseste in multe aliaje, inclusiv argintul ieftin, in aurul cu putine carate, in tacamurile de inox, in fermoare si chei – este foarte raspandita. Transpiratia disloca nichelul din aliaje, deci caldura si umezeala favorizeaza acest tip de eczema.
  • Alaptatul copilului pana la varsta de cel putin sase luni contribuie la reducerea riscului ca el sa faca eczeme. Acest lucru este foarte important daca vreounul dintre parinti are eczeme, astm, rinita alergica sau daca aceste afectiuni au existat in familie.

0 thoughts on “Dermatita

  • piperca florina says:

    ma puteti ajuta cu un raspuns am in cap coji albe ce dupa le scot cu unghea ma mananca si am si scalpul uscat ce pot lua ,acum ceva timp ma m spalat cu nizoral o luna si dupa 2 luni mi a reaparut dar am observat ca numai iarna si in timpul friguros apar asa dese .am fost si la dr si mi au dat o reteta cu ;nizan,tigel,alpecin,folten si au spus sa ma spal cu ele in ordinea scrisa va multumesc

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *