Simptom, nu boala, durerea de cap arareori reprezinta un semn serios de maladie, fiind cel mai des provocata de tensiunea musculara rezultata dintr-o stare de stres mintal. Durerea este cauzata de fibre musculare contractate, care apasa pe nervi sau impiedica circulatia sangelui, limfei, fluidelor din tesuturi sau – conform medicinei asiatice – energiei.
Durerile de cap variaza in intensitate de la disconfort usor pana la apasare mgrozitoare, care face imposibila orice activitate. Se localizeaza in diverse puncte: in spatele ochilor, taniple, frunte, ceafa sau cuprinde intreg capul. Uneori e posibil chiar sa simtiti prin piele fibrele musculare incordate, care sunt responsabile de durerea de cap. Migrena, o durere de cap puternica, repetata, poate fi insotita de alte simptome. Aproape toata lumea are ocazional dureri de cap, insa pe masura ce imbatranim acestea se imputineaza.
Cauzele durerilor de cap :
- Exista mai multe cauze, cum ar fi:
- Stresul.
- Deshidratarea.
- Lipsa de substante nutritive in muschi, in vasele de sange si nervi.
- Gripa sau alte infectii virale.
- Infectia sinusurilor.
- Consumul excesiv de alcool.
- Factori de mediu, cum ar fi o atmosfera polua- ta sau o lumina slaba.
- Medicamente — cu sau fara reteta.
- Schimbari hormonale, cum ar fi sindromul premenstrual (SPM).
- Anomalii dentare.
- Sindromul articulatiei temporomandibulare.
- Oboseala ochilor.
- O sensibilitate alimentara sau o alergie.
- Dilatarea sau contractarea vaselor de sange (dureri de cap vasculare), care conduc la migrena.
- Osteoartrita sau o proasta aliniere a oaselor gatului.
- In cazuri rare, o tumoare pe creier, meningita, hipertensiune sau atac cerebral.
Metode preventive
O dieta sanatoasa reduce incidenta durerilor de cap, sporind rezistenta la infectii, imbunatatind starea muschilor, a nervilor si vaselor de sange si impiedicand o sensibilitate prea mare la alimente. Beti cel putin sase pahare de apa pe zi pentru a preveni deshidratarea. Incercati sa raspundeti la stres cat mai pozitiv cu putinta. Schimbati ceea ce este necesar in mediu, evitand fumul de tigara, umezind aerul uscat cu ajutorul plantelor sau al unui umidificator (care trebuie curatat in mod regulat) si ajustand nivelul si unghiurile iluminatului ambiental. Unii gasesc ca un ionizator — aparat care elimina ionii incarcati pozitiv din aer — ajuta foarte mult.
Tratamentul durerilor de cap
Fitoterapie: faceti un ceai (pana la trei cani pe zi) sau o tinctura (5 picaturi in putina apa) din urmatoarele plante pe care le beti in timpul sau dupa masa — la nevoie din doua in doua ore, dar nu mai mult de trei ori pe zi. Luati tinctura de spilcute cel mult doua saptamani sau mancati frunze de spilcute cu un sandwich, pentru ai masca amaraciunea. Planta aceasta poate produce ulceratii in gura sau o limba dureroasa.
Pentru a impiedica agravarea durerii de cap, beti o cana de ceai sau luati niste tinctura preparata din pasiflora, rozmarin sau betonica — ori o combinatie din una sau toate aceste plante — asociata cu cretusca.
Pentru relaxarea muschilor tensionati, beti o cana de ceai sau luati niste tinctura de valeriana sau de calin, asociata cu cretusca si rozmarin. Daca sunteti si stresat, adaugati musetel.
Masajul fruntii
Ingenuncheati la capul persoanei suferinde si puneti-va degetele mari in centrul frunhi acesteia, imediat deasupra sprancenelor, cu degetele de o parte si alta a capului.Trageti degetele spre tample si cand ajungeti la linia parului ridicati-le. Repetati miscarea, incepand apasarea din ce in ce mai sus, pana ajungeti sa masati intreaga frunte.
Masajul tamplelor
1 . Puneti varful degetelor pe tample si apasati ferm dimp de 10 secunde cu buricele degetelor.
2. Micsorati apasarea treptat si faceti cu degetele miscari circulare lente pe tample.
Yoga contra incordarii
- Niste exemple de exercitii bazate pe tehnici yoga ar putea sa va reduca incordarea musculara astfel sa va calmeze durerile de cap.
- Intindeti-va pe spate, pe o suprafata tare, cu o perna sub ceafa, daca simtiti nevoia. Pentru a micsora spatiul dintre partea inferioara a coloanei si podea, ridicati genunchii la piept, apoi aducetii la loc incet lasand talpile sa alunece pe podea. Departati picioarele la 20—30 cm, iar bratele la 45 cm de corp, cu palmele in sus. Inchideti ochii.
- Concentrati-va atentia asupra corpului si respiratiei. In timp ce respirati, urmariti miscarea abdomenului, care se ridica si coboara. Continuati sa inspirati si sa expirati rar, concentrandu-va asupra a ceea ce simtiti cand aerul va umple plamanii si cand abdomenul se destinde la fiecare respiratie. Observati cum se relaxeaza si se retrage abdomenul cu fiecare expiratie, tot corpul ducandu-se spre podea. Pe masura ce respirati tot mai adanc, veti simti cum se instaleaza un sentiment de relaxare cand expirati si de usurare si energie cand inspirati.
Rotiri de gat
- Acest exercitiu nu e recomandabil in caz ca suferiti de dureri de ceafa sau aveti alte probleme similare.
- Sprijiniti-va pe genunchi si maini, cu palmele lipite de podea, sub umeri.
- Indoiti bratele pana cand crestetul capului atinge podeaua, apoi expirati si impingeti usor capul inainte.
- Opriti-va cand simtiti o intindere usoara in gat si ramaneti in aceasta pozitie cateva secunde.
- Inspirati rasuciti incet capul
- Masati bland, cu 2 picaturi de ulei de levantica ceafa, tamplele si in spatele urechilor. Nu , apropiati de ochi!
- Stropiti o bucata de panza cu 2 picaturi de uleiuri de maghiran, levantica si menta. Inhalati adanc de trei ori.
Dieta: reduceti consumul de cofeina. Daca sunteti un amator inrait, incepeti cu o scadere treptata, combinand cafea fara cofeina cu cafea obisnuita. Fiti pregatiti sa urmeze o durere de cap care poate dura si cateva zile, provocata de despartirea de cafea. Consumati alimente bogate in calciu, magneziu si acizi grasi esentiali. Evitati mancarurile la care aveti o sensibilitate. Unele persoane fac dureri de cap de la nitrati (din mezeluri), de la glutamat de sodiu, tiramina (din alimente fermentate, unele vinuri rosii, mezeluri, branza fermentata, bere), sulfati.
Presopunctura contra durerilor de cap
Puneti o palma pe fruntea persoanei suferinde, in timp ce cu degetul mare de la mana cealalta apasati punctul VB 12 situat in spatele proeminentei osoase la linia parului, dupa ureche. Continuati sa aplicand o presiune blanda, deplasand degetul spre ochi, timp de doua minute.
Puneti degetul mare pe punctul VB 20, intre muschii laterali si din spate, exact sub santul cranial. Ca si in miscarea anterioara, alunecand cu degetul pana spre ochi, pe partea cealalta, timp de doua minute. Repetati ambele miscari pe partea cealalta a capului.
Hidroterapie: Aplicati alternativ comprese calde si reci pe ceafa. Impaturiti un prosop rnic, muiatil in apa fierbinte si stoarceti-l, apoi aplicati-l timp de doua minute. Inlocuiti-l timp de un minut cu un prosop muiat in apa rece. Repetati procedeul timp de 15 sau 20 de minute.
Homeopatie: Contra durerii de cap ocazionale incercati unui dintre remediile de mai jos:
Belladonna: contra durerilor pulsatile, agravate de lumina si zgomot.
Bryonia: contra durerilor naucitoare, agravate la cea mai mica miscare.
Ignatia: contra durerilor de cap survenite in urma unor socuri emotionale acute.
Alte terapii: osteopatia craniala, autohipnoza, biofeedback-ul, meditatia, reflexologia si acupunctura pot si ele ajuta.
Apelati la medic daca :
- Suferiti de dureri de cap repetate, inexplicabile.
- Va copleseste o durere de cap brusca si intensa, cum nu ati mai avut.
- O durere de cap puternica este insotita ae stare de voma, gat: teapan, febra, eruptie cutanata, fotofobie, confuzie si/sau tulburari de vedere.
cornelia ipate says:
de ceva vreme am dureri de cap dar aceasta dupa ce am sangerari nazale frecvente in fiecare zi sangerari din abundenta iar dupa aceea am ameteli cu dureri cap puternice tin sa mentionez ca sufar de epilepsie are vreo legatura, multumesc
Ivescu says:
Poate fi vorba de orice, insa eu nu as sta pe ganduri cu sangerarile nazale, neaparat investigatie medicala.
Sergiu says:
buna de vreo 2 saptamani am dureri de cap(in lateral si la ceafa).Ieri am fost la antrenamente si dupa jumatate de ora de efort a inceput sa ma doara groaznic in partile precizate.cand incepe sa ma doara am stari de amenteala.precizez ca sunt fumator.
Dornean says:
Cand vine vorba de cap, putem presupune de o serie interminabila de cauze. Trebuie mers la control medical.
grigore catalina says:
buna seara am avut 2zile la rad dureri de tampla si acuma am o ploblema am o stare de voma cam tot timpu si am observat cand ma apas nitel cu mana la ceafa imi vine voarte tare sa vars
Clara M says:
Oameni buni cand aveti astfel de stari mergeti urgent la medic, uneori nici dupa un control medicul nu poate da un verdict, da mai dupa doua randuri scrise pe internet.