Durerile

Nu ignorati niciodata durerea;  ea este un semn ca ceva va dauneaza. Motivul poate fi o leziune exterioara, cum ar fi o arsura, una interioara sau o boala. O data ce ati aflat sursa durerii, puteti sa folositi diferite remedii pentru a o alina si cereti sfatul medicului, daca este necesar pentru a trata cauza care ii sta la baza.

Fara durerea care le avertizeaza in situatii de pericol, fiintele umane, probabil, nu ar supravietui mult. Copii fiind, trebuie sa invatam ca durerea provocata de o rana este un semn ca pe viitor e bine sa evitam  situatia care a produs-o. In mod similar, disconfortul provocat de o luxatie ne ajuta sa intelegem ca trebuie sa ferim de efort partea afectata. De aceea invatam sa prevenim durerea protejandu-ne de cauzele ei.

Perceperea durerii

Pragul durerii — punctul la care un stimul devine dureros — este acelasi la toata lumea, dar toleranta durerii variaza de la o persoana la alta. Ceea ce unui a ii pare un disconfort minor poate fi simtit ca suparator, ba chiar chinuitor, de altul. Si reactiile oamenilor variaza: cineva educat sa sufere in tacere va recunoaste, probabil, o durere mai putin intensa decat cineva care provine dintr-un mediu unde exprimarea libera a sentimentelor este un comportament acceptat.

De asemenea, in momente diferite puteti percepe cliferit acelasi nivel de durere. O durere de dinti aparent insuportabila in mijlocul noptii poate trece neobservata in timp ce urmariti un film sau va aclamati echipa de fotbal. Motivul e fie ca mintea va este preocupata, fie ca placerea sau emotia va ridica nivelul calmantelor naturale numite endorfine. In mod similar, daca suferiti un accident de masina se poate sa nu resimtiti nici o durere de pe urma ranilor pana mai tarziu, cand v-ati indepartat de locul accidentului. Creierul poate suprima senzatia de durere pana ce criza a trecut si sunteti mai pregatit sa-i faceti fata.

Tratamentul durerilor

Gasirea cauzei ce sta la baza durerii este cheia alinarii ei, asa ca trebuie sa cereti sfatul medicului in legatura cu simptomele pe care le aveti. In multe situatii s-ar putea sa dureze ceva timp pana cand un tratament incepe sa-si arate efectul asupra simptomelor. In situatiile cand nu exista un remediu multumitor, autotratatmentele pot sa aline disconfortul, sa ajute la climinuarea stresului mintal asociat cu durerea si sa duca la insanatosire.

Relaxare: contracarati tensiunea musculara care poate exacerba durerea cronica prin tehnici de relaxare. Lectiile de relaxare si casetele, exercitiile de respiratie, yoga, meditatia, vizualizati si autohipnoza pot fi de ajutor. Masajul si aromaterapia sunt efieiente pentru a relaxa muschii incordati; daca nu puteti consulta un specialist, convingeti un prieten sau o ruda sa invete tehnicile de baza.

Exercitii

O jumatate de ora pe zi de exercitii vioaie va ridica nivelul endorfinelor din sange timp de cateva ore. Pentru a prelungi efectele nivelului crescut de endocrine, faceti exercitii 20 de minute dimineata si alte 20 spre seara.
Pentru a reduce durerea localizata, faceti miscari cu partea afectata ca sa accelerati circulatia locala. De exemplu, indoirea si intinderea usoara a unui genunchi ce doare din cauza artritei poate ajuta la indepartarea din sange a substantelor chimice care produc inflamatia.

Dieta
Limitati aportul de proteine animale care pot creste secrepa de prostaglandine (substante ase-manatoare hormonilor) ce provoaca durere. n Mancati mai multe alimente care contin salicilati, familia de calmante naturale din care a fost fabricata initial aspirina. Ele includ majoritatea fructelor (preferabil nedecojite) si multe legume, condimente, nuci si seminte. Unele persoane sunt sensibile la salicilati, asadar, apelati la sfatul medicului daca observati aparitia unor simptome neobisnuite ca urmare a schimbarii regimului.

Fitoterapie:  neti zilnic 1—2 cesti cu urma-toarele ceaiuri cle plante, in functie de simptome:

  • Creasta cocosului, ignarna salbatica sau cretusca: pentru tensiunea musculara
  • Musetel: pentru relaxarea si alinarea durerii cauzate de tensiune.
  • Pasiflora, sunatoare: pentru dureri de spate ca rezultat al tensiunii.
  • Menta: pentru dureri provocate de spasme musculare.
  • Coada soricelului, ignama salbatica sau cretusca: pentru inflamatii dureroase.


Homeopatie

  • Arnica: pentru luxatii si dureri musculare.
  • Belladonna: pentru dureri pulsatile, mai cu seama de cap, si cand zona este inrosita.
  • Bryonia: pentru dureri care se agraveaza la cea mai mica miscare si dureri provocate de tuse.
  • Hypericum: pentru leziuni nervoase, mai ales junghiuri dureroase.
  • Magnesia phosphorica: pentru nevralgii si dureri abdominale, cum sunt crampele, care scad la caldura si dupa frectii usoare.
  • Rhus toxicodendron: pentru luxatii si intinderi insotite de rigiditate, care trece cu miscari usoare.
  • Esente florale:  durerile prelungite pot duce la depresie, care se adauga dificultafilor deja existente. Esentele florale va pot ajuta sa reduced starea emotionala proasta. Alegeti esenta in functie de dispozitia psihica.  De exemplu:
  • Maslin: pentru cei care se si nit epuizati dupa o boala indelungata.
  • Castan salbatic: pentru cei aflati in stare de disperare, la limita rezistentei.
  • Salcie: pentru cei inversunati sau plini de resentimente din cauza bolii

Alte terapii :  presopunctura, reflexologia, biofeedback-ul, meditatia, yoga si terapii tamaduitoare, precum reiki, sunt recomandabile in dureri cronice, ca si consilierea in caz de stres. Anumite tipuri de durere, cum sunt cele lombare, raspund bine la osteopatie si chiropractica

    Apelati la medic :

    • Nu cunoasteti cauza durerii. Durerea persista in ciuda tratamentului. Vi se umfla sau inroseste zona dureroasa, aveti greutati respiratorii, febra sau va este greu sa miscati partea afectata.
    • Aveti dureri mari de orice natura. Durerea este asociata cu amorteii, furnicaturi sau siabiciurie musculara.

    Leave a Reply

    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *