Hipertensiunea arteriala

Hipertensiunea arteriala – „ucigasul tacut

Hipertensiunea arteriala cunoscuta si sub numele de tensiune arteriala ridicata, este o problema de care sufera peste 60 de milioane de persoane. Consecintele hipertensiunii arteriale conduc deseori spre deces sau handicapuri fizice serioase. In general exista foarte putine simptome asociate cu hipertensiunea arteriala. Ameteala si durerile de cap pot aparea la unii pacienti ce sufera de hipertensiune arteriala, dar in general problemele de sanatate nu ies la suprafata timp de 5 pana la 20 de ani, de unde vine si termenul de „ucigas tacut”.

Ce este hipertensiunea arteriala ?

Tensiunea arteriala este presiunea exercitata de sange asupra peretilor interni ai vaselor de sange, in special ai arterelor. Tensiunea arteriala se modifica de la un minut la altul si este influentata de mai multi factori cum ar fi activitatea fizica, varsta, sanatatea, tensiunea emotionala si asa mai departe. Cu fiecare bataie a cordului, 70 de mililitri de sange sunt efectati din inima si propulsati prin cei aproximativ 100. 000 km de vase sangvine. Constrictia vaselor sanfvine (arterelor) produce hipertensiune arteriala si creste cu mult volumul de munca pe care trebuie sa il efectueze inima. Arterele  sunt traumatizate de tensiunea arteriala ridicata, iar acest lucru mareste gradul de rigiditate al arterelor datorita placilor de aterom (ateroscleroza). Inima se poate mari, arterele se pot bloca gradat si circulatia la nivelul miocardului, creierului si a altor organe se poate agrava treptat, pana intr-o zi in care va aaparea o situatie de urgenta sub forma unui atac cerebral sau a unui infarct. Este adevarat faptul ca hipertensiunea mutileaza si omoara milioaane de oameni prin complicatii care pot fi in mare parte prevenite.

Este bine sa va masurati periodic tensiunea arteriala. Totul depinde in mare parte de dumnoeavoastra; va puteti salva singur de hipertensiunea arteriala ( „ucigasul tacut”).

Studiile clinice efectuate in ultimii 10 ani au recolutionat tratamentul hipertensiunii arteriale cu sau fara medicamente. Multe medicamente familiare (vechi) au devenit inutile datorita unor alternative mult mai sigure si mult mai efeiciente.

Daca aveti hipertensiune arteriala, un tratament sigur si eficient este disponibil fie printr-un program nemedicamentos, fie datorita unui medicament ales corespunzator. Alegerea medicamentului pentru hipertensiunea arteriala este extrem de importanta si va fi discutata detaliat intr-un alt articol.

0 thoughts on “Hipertensiunea arteriala

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *