Hipertiroidismul este o functionare defectuasa a glandei tiroide, in care apare o productie excesiva de hormoni tiroidieni care cresc rata metabolica a organismului. Afecteaza de 5 ori mai multe femei decat barbati, in general, in intervalul de varsta 30 – 60 de ani.
Simptomele hipertirodismului
- marirea de volum a tiroidei, glanda aflata in partea anterioara a gatului
- exoftalmie (protruzie oculara), retractie palpebrala, hipersecretie lacrimala, limitarea campului vizual
- pete rosii sau violacee, reliefate, pe marginea anterioara a gambei (mixedem pretibial)
- complicatii cardiovasculare : accelerarea batailor inimii (tachicardie), ritm cardiac neregulat (fibrilatie atriala), cresterea ratei respiratorii
- scaderea ponderala, in ciuda cresterii apetitului
- fatigabilitate, slabiciune musculara
- par subtiat
- diaree
- nervozitate, iritabilitate, tremor, anexitate, insomnie, intoleranta la caldura
- flux menstrual redus
Apelati la medic
- daca vi se umfla gatul in partea anterioara sau aveti oarecare dintre simptomele enumerate mai sus, mergeti la medic.
- daca aveti hipertiroidism si ramaneti insarcinata, cereti sfatul medicului.
Cauzele hipertiroidismului
In 90 % din cazurile in care pacientul este mai tanar de 40 de ani, hipertiroidismul este provocat de boala Grave. Aceasta este o afectiune autoimuna in care anticorpii organismului stimuleaza productie de hormoni tiroidieni. Poate aparea la orice varsta, insa foarte rar la pubertate; apare de obicei intre 20 – 50 de ni. Se manifesta prin tulburari de vedere, mixdem pretibial si gusa.
In alte cazuri, hipertiroidismul poate fi provocat de o tumora a glandei hipofize sau de un cancer tiroidian dezvoltat din metastaze.
Tratamente naturiste recomandate
Atentie ! Nu folositi simultan plantele din lista urmatoare !
Hipertiroidismul nu poate face obiectul automedicatiei. Aceste plante sunt destinate calmarii anxietatii.
UZ INTERN
Pentru calmarea anxietatii
– leveanda – infuzati 2 -3 grame de flori uscate intr-o cana cu apa clocotita timp de 5 – 10 minute. Beti 3 – 4 cani pe zi, intre mese.
– tei – infuzati 5 grame de flori intr-un litru de apa clocotita timp de 5 minute. Beti o cana seara inainte de culcare, pentru a putea dormi.
– valeriana – (capsule cu 240 mg de pulbere). Luati cate 1 – 2 capsule pe zi.
Alte masuri
Luati suplimente cu vitaminele, C, E si complexul B, importante pentru functionarea buna a glandei tiroide.
Stiati ca ?
Legumele din genul Brassica (cum sunt varza si brocoli) contin glicozinolat, cu o substanta care previne sinteza anumitor hormoni tiroidieni. Alunele americane si soia contin si ele aceasta substanta, fiind prin urmare recomandate in cazurile de hipertiroidism.
Ligia says:
Buna ziua! Ma numesc Ligia si am virsta de 36 ani si am niste simptome dupa o angina streptococica ce am avut-o in luna martie a acestui an de disconfort la nivelul gitului mai exact calea de la omusor in jos si simt o oarecare mai mult sau mai putin de strangulare usoara si dificultate la inghit chiar uneori simt ca nu pot inspira complet si am acea senzatie ca am mereu ceva in git.Am consultat de curind un medic endocrinolog si la ecografie a iesit ca am probleme cu glanda tiroida dar nu am un diagnostic clar decit numai dupa ce am rezultatul analizelor la singe.Aspecyul este ca mai am si o alergie la polen dar nivel scazut.Din pacate sunt o fire panicoasa si ma gindesc tot timpul la aceste senzatii ce le am mai bine de 2 luni.Am rugamintea ce as putea face sau proceda pt a calma starile ce le am si disconfortul in partea gitului pt ca nici noaptea nu ma pot odihni cum ar trebui.Am rugaminntea daca este vreun remediu pina la clarificarea cazulu meu daca este vreun ceai sau ceva in care sa ma scoata din aceasta stare.Va multumesc.