Termenul de „hipotiroidism” se refera la activitatea diminuata a glandei tiroide si la producerea insuficienta de hormoni tiroidieni, ceea ce duce la incetinirea ratei metabolice. Poate fi congenital sau dobandit si afecteaza de 6 ori mai multe femei decat barbati. Uneori se inregistreaza istoric familial de boli tiroidieni sau de alte boli autoimune (precum anemia pernicioasa sau poliatrita reumatoida).
Simptomele hipotiroidismului
- fatigabilitate, somnolenta, depresie
- hipotensiune arteriala
- crestere in greutate necorelata cu aportul energetic
- gusa (umflarea partii din fata a gatului)
- intoleranta
- raguseala
- plus lent (bradicardie)
- dureri musculare
- anemie
- piele uscata si descumata, cu vitiligo (pete albe inconjurate de zone hipigmentate)
- par uscat, greu de aranjat
- menstre neregulate sau abundente
- sterilitate, impotenta, constipatie
Apelati la un medic sau specialist in medicina plantelor
- daca glanda tiroida prezitna o crestere de volum sau apar unul sau mai multe dintre simptomele descrise mai sus, mergeti la medic, care va putea diagnostica boala si prescrie un tratament adecvat. Medicul va putea face diagnosticul diferential cu alte boli, cum ar fi cancerul.
- sunt importante monitorizarile tratamentului si ale nivelurilor hormonilor tiroidieni.
- daca urmati un tratament cu tiroida si prezentati in continuare sipotmele de mai sus sau, invers, daca dezvoltati simptome de hipertiroidism s-ar putea ca dozele de medicament pe care le luati sa aiba nevoie de ajustare.
- daca aveti hipotiroidism si sunteti insarcinata mergeti neaparat la medic.
Cauze
Hipotiroidismul poate fi produs de atrofia spontana a glandei tiroide sau, daca este vorba de gusa, de o reactie inflamatorie a tiroidei asociata cu hipoproductie de hormini, administrarea anumitor medicamente sau cu aport excesiv de iod. In unele cazuri, hipotiroidismul se de zvolta dupa un tratament cu iod sau dupa indepartaea chirurgicala a glandei ca tratament pentru hipertiroidism. Mai multe boli autoimune pot favoriza de asemenea aparitia acestei afectiuni.
Masuri de prevenire
consultati-va cu medicul de familie sau cu specialistul in medicina plantelor asupra unei cure cu suplimente minerale precu zincul sau seleniul
luati vitaminele C, E si complexul vitaminic B, care sunt importante pentru functionarea buna a glandei.