Incontinenta urinara

Incontinenta urinara, eliminarea involuntara de urina, este adesea rezultatul unor leziuni sau a unei boli a tractului urinar. Aceasta pierdere a controlului asupra vezicii urinare este extrem de neplacuta si stanjenitoare, dar in multe cazuri poate fi semnificativ remediata prin exercitii menite sa intareasca muschii planseului pelvian, precum si prin schimbarea unor obiceiuri de viata.

La femei, care sunt eel mai frecvent afectate, incontinenta urinara provine adesea din slabirea muschiului colului vezicii (sfincterul uretral) sau din slabirea muschilor planseului pelvian cei care sprijina vezica si uterul si ajuta la inchiderea vezicii. Aceasta slabire poate fi provocata de imbatranire, de diverse afectiuni (un atac cerebral, de exemplu) cu efect negativ asupra nervilor ce actioneaza muschii respectivi, afectarea nervilor sau a muschilor propriu-zis. Alte cauze pot fi iritarea invelisului intern al vezicii si sensibilizarea mus­chiului peretelui vezicii (detrusor), care se con­tracts in mod neasteptat. La barbati, incontinenta poate fi si efectul unor probleme ale prostatei.

Tipuri de incontienta
incontinenta de stres: cei mai obisnuit rezultat al slabirii muschilor colului, vezicii si ai planseului pelvian, incontinenta de stres, se ma­nifests printr-o scurgere de urina provocata de o presiune crescuta in abdomen (de la ras, tuse, sarituri sau ridicarea de greutati). Este frecventa la femei mai ales in timpul sarcinii, cand uterul care se mareste apasa pe colul vezicii si pe planseul pelvian, si dupa napere, Vagin Uretra cand colul vezicii sau planseul pelvian a suferit intinderi sau leziuni. Statul in picioare sau incordarea provoaca incontinenta de stres la barbati cu prostata marita ori alte tulburari ale prostatei. Persoanele supraponderale de ambele sexe pot, de asemenea, fi afectate de aceasta suferinta.


incontinenta imperioasa:
nevoia imperioasa, brusca de a goli vezica este adesea provocata de o schimbare a pozitiei: de exemplu, de la stat jos la ridicat in picioare si se produce mai ales noaptea. Una dintre cauze — in special la persoane in varsta — este hiperactivitatea peretelui bapcii. Aceasta apare ca rezultat al stresului, a vezicii pline, a medicamentelor (inclusiv diuretice, antidepresive, tranchilizante, antihipertensive) sau fara nici un motiv aparent. Alte explicatii ale incontinentei imperioase includ iritarea captuselii bapcii generata de o infectie, urina prea concen­trate datorita unui consurn redus de lichide, nicotinei, anumitor coloranti aliinentari, zaharului (la diabeticii netratati), cofeinei si alcoolului. Unii cercetatori cred ca si pasta de dinti care contine fluor poate fi o cauza posibila.
incontinenta de preaplin: Se datoreaza retentiei urinare cronice, cand vezica nu mai e capabila sa se goleasca si e mereu plina, ducand la o permanenta scurgere de urina. Posibile cauze sunt prostata ma­rita, prolapsul de uter sau unele medicamente.

Cum prevenim incontinenta urinara ?

  • Exercitiile pentru planseul pelvian practicate in tim­pul sarcinii si dup intaresc si tonifica muschii si ajuta la prevenirea – incontinentei de stres. Daca le fa­ceti regulat, veti putea controla viteza si usurinta cu care copilul coboara in vagin in a doua etapa a travaliului. O coborare controlata previne o posibila incontinenta urinara provo­cata de intinclerea muschilor planseului pelvian. Exercitiile sunt indicate si pentru barbati si femei mai in varsta.
  • Mancati numai dimineata alimente ce contin oxalati (capsune, rubarba, spanac), care sporesc frecventa urinarii.
  • Pentru a identifieca muschii pelvieni, incercati sa opriti jetul de urina. Dupa aceea, cam de cinci ori pe zi stati intins sau sezand, cu genunchii putin departati, si simtiti acesti muschi.

Cum scapam de incontinenta urinara ?
Pentru incontinenta de stres:

  • Faceti exercitii pelviene in fiecare zi.
  • Si femeile pot incerca si metoda greutatilor vaginale. In unele farmacii puteti gasi greutati de marinii diferite, in forma de con, care se introdue in vagin si se mentine acolo.
  • Scadeti in greutate, caci depozitele de grasime apasa pe vezica si pe planseul pelvian.

Pentru incontinenta datorata iritarii vezicii:

  • Mentineti zona genitala curata si uscata si incercati sa evitati iritarea uretrei prin infectii.
  • Feriti-va seara de bauturi ce contin cofeina si de alcool, care cresc productia de urina si pot irita invelisul intern al vezicii.
  • Nu mancati alimente cu coloranti artificiali, care de asemenea pot irita invelisul intern al vezicii.
  • Renuntati la fumat.

Apelati la medic daca :

  • Lipsa controlului vezicii va impiedica sa va desfasurati activitatie in mod normal.
  • Urinati cu dureri.
  • Credeti ca un anumit medicament pe care il luati este de vina.

One thought on “Incontinenta urinara

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *