Insuficienta renala

Ce este insuficienta renala ?

Insuficienta renala reprezinta tulburarea functiilor rinichiului, determinata de orice boala renala capabila a produce o scleroza extinsa a rinichiului (obstacole, infectii, glomerulonefrite, leziuni ale vaselor renale etc.). Este marcata de aparitia alterarii constantelor fizio-chimice ale sangelui care depind de functia renala si se manifesta prin semne clinice foarte variate. Dupa severitatea sclerozei si alterarii functionale se disting mai multe stadii de insuficienta renala, care cer atitudini terapeutice diferite.

Profilaxia insuficientei renale presupune tratamentul corect al tuturor bolilor care o pot produce si evitarea oricarei agresiuni suplimentare asupra rinichiului.

Tratament pentru insuficienta renala

Tratamentul pentru insuficienta renala obliga restrangerea progeresiva a eforturilor fizice si prelungirea treptata a repausului la pat, pe masura avansarii insuficientei renale. Dieta trebuie sa asigure cantitati relativ mari de lichide, pentru a intretine poliuria, cu ajutorul careia rinichiul insuficient, incapabil sa concentreze urina, reusete totusi sa elimine diferitele substante. Cand ureea incepe sa creasca trebuie restrans aportul de alimente proteice (carne, lapte si derivate, oua), restrictie care trebuie stabilita pentru fiecare bolnav in parte si adaptata diferitelor stadii de insuficienta renala in care se gaseste. Oricum trebuie stiut ca intreruperea completa a aportului proteic nu se recomanda in nici un stadiu intalnit in insuficienta renala si ca, chiar in stadiile foarte avansate este necesar un aport proteic de 20- 25 g/zi. Pentru realizarea dietei sarace in proteine se va utiliza un tabel de valori nutritionale care arata cantitatile din diferite alimente care contin 5 grame de proteine, cel care alcatuieste dieta avand astfel posibilitati mai largi de variatie a acesteia.

Alimentatia in insuficienta renala

Alaturi de aceste tabele se vor folosi liste cu alimentele care, avant un continut proteic foarte mare, trebuie evitate, si liste cu alimentele care nu contin practic deloc proteine, astfel ca pot fi utilizate in orice cantitati. In acest din urma grup intra aproape toate fructele si legumele (cu exceptia celor uscate), dulciurile concentrate si grasimile. O greseala de evitat este ca bolnavii cu insuficienta renala sa tina un regim strict fara sare, stiut fiind ca in insuficienta renala se pierde sare prin urina si ca lipsa sarii din organism altereaza si mai mult functia renala. In afara conditiilor speciale (edeme, hipertensiune arteriala, insuficenta cardiaca), regimul trebuie sa contina cantitati de sare ce vor fi fixate de medic, deseori apropiate de cele normale. Importanta este de asemenea evitarea diferitelor boli infectioase si a „racelilor” care au totdeauna evolutie mai severa la bolnavii cu insuficienta renala si care determina agravari. De aceea, ele trebuie promt tratate. In sfarsit, trebuie evitata sarcina si cand este posibil interventiile chirurgicale, care agraveaza si ele insuficienta renala.

Tratamente diferite pot fi impuse de diferite simptome, iar ca tratament de perspectiva se intrevede rezolvarea sclerozei renale prin transplante de rinichi, care nu au pana in prezent decat valoare de metoda experimetnala. Solutii aparte are insuficienta renala acuta unde bolnavul trebuie sa internat obligatoriu si de urgenta la spital. In aceste cazuri, rinichiul artificial permite cel mai deseori vindecarea.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *