Leucemia acuta mielocitara, a nu se confunda cu leucemia cu celule poroase, este cauzata de procesul de inlocuire a maduvei osoase cu celule maligne, proces datorat proliferarii necontrolate a unei celule pre-mieloidale. Bolnavii afectati de aceasta oboala, de regula pacienti de ambele sexe, cu varsta de peste 50 de ani, resimt simptome precum oboseala si paliditate/galbeneala, sangerari si febra, precum si predispunerea la contuzii.
Ce nu se spune prea des despre leucemia acuta mielocitara e faptul ca poate fi cauzata de iradierea din tratamentul cancerului sau de o forma secundara de cancer aparuta dupa terminarea sedintelor de chimioterapie. Totusi, singura parte buna a acestei boli e ca are o rata de remisie foarte buna, care variaza intre 50 si 85%, in functie de stadiul bolii la momentul diagnosticarii. Supravietuirea creste cu pana la 40% daca pacientii se prezinta inca de la aparitia primelor simptome la medic si cu alte 20 de procente daca recurg la transplantul de celule stem.
In ceea ce priveste schema de tratament, depinde mult de subtipul de leucemie mielocitara. Exista 5 tipuri diferentiate de tipul celular predominant: exista subtipul mieloid, cel mielo-monocitar, subtipurile monocitar, eritroid si cel megacariocitar. De regula, tratamentul primar se bazeaza pe citarabina intravenoasa pentru o perioada de pana la o saptamana sau daunorubicina si/sau idarubocina pentru o perioada de 3 zile. Pacientii care ajung in remisie trebuie sa continue tratamentul cu unul dintre medicamentele anterior mentionate, cu mentiunea ca dozele sunt semnificativ mai mici, de mentinere. Singurul medicament care poate fi luat in doze mari este citarabina, care ajuta la mentinerea leucemiei in remisie.
Prognosticul bolii este pozitiv, chiar si la pacientii in varsta. De exemplu, cei care sufera de leucemie acuta promielocitara, cu ajutorul unui tratament bazat pe substantele de mai sus si pe tiroxid de arsenic, au sanse de remisie de 90%, asta chiar si dupa varsta de 60-70 de ani.