Litiaza Renala

In raport cu compozitia chimica a pietrei, se disting mai multe tipuri de litiaza renala : urica, calcica, fosfatica si oxalica. In caz de litiaza, urina este suprasaturata in saruri din care se depind precipitatii care vor forma calculii. Ca urmare se va administra bolnavilor multe lichide (2000ml/24ore), ceaiuri, compoturi, ape minerale dimineata pe nemancate si seara. Regimul va fi hipocaloric in vederea pierderii in greutate.

Litiaza urica se caracterizeaza printr-o aciditate crescuta a urinii si prin prezenta de microcristale de acid uric. Regimul ailmentar are in vederea alcalinizarea urinii. Ea se realizeaza prin administrare de bicarbonat de sodiu sau citrat de sodiu.

Regimul recomandat este cel lacto-fructo-vegetarian. Proteinele se vor da in cantitati limitate. Se vor interzice : viscerele, carnea de miel, conservele de carne, branzeturile fermentate si sarate si supele de carne concentrate.

Grasimile sunt permise in cantitati moderate iar sarea va fi limitata. Ca deserturi sunt admise cremele cu lapte, tartele cu fructe, aluatul fiert.

La bolnavii supraponderali se va urmari scaderea in greutate printr-o ratie hipocalorica.

One thought on “Litiaza Renala

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *