Meningita

Simptome Meningita

Meningita – inflamatie a meningelui, membrana ce imbraca scheletul coloanei si maduva – este, de obicei o boala a copilariei. Exista doua forme virala si, mai grava, cea bacteriana. Semnul cel mai evident a bolii este aparitia unei eruptii vinetii, cauzata de sangerarea miselor vase (capilare) din piele. Eruptia in meningita apare brusc si se raspandeste rapid, acoperind membrele si corpul intreg. In cazuri extreme, copilul poate intra in colaps la cateva ore de la aparitia acestei eruptii, asa incat tratamentul trebuie instituit rapid.

 • fontanele (portiunea moale de pe crestetul capului copilului mic) poate fi turgescenta si tare la atingereAparitia eruptiei in pete este semnul cel mai amenintator in meningita. Daca aceste pete nu palesc cand se aplica presiune asupra lor, acest lucru poate fi testat cu un pahar de sticla.un copil iritabil, ce varsa repetat si are un tipat ascutit, trebuie consultat fara intarziere de medicul de familie sau de catre cei de la Sectia de Urgente.
 • la copiii mai mari se observa o sensibilitate la lumina (fotofobie), ei inchid ochii  si-i acopera.
 • apare durerea de cap, varsaturile si imposibilitatea de a aplca in fata capul, sau, din pozitia sezand de a atinge genunchii cu buzele, Acesta este cauzata de rigiditatea spatelui si gatului.

Diagnostic Meningita

Pentru a va confirma diagnosticul de meningita, se practica o punctie lombara. Procedura implica introducerea unui ac in canalul medular, pentru extragerea lichidului cefalorahidian. (LCR). lichidul, care inconjoara maduva si creierul, si care contine virusi sau bacterii este trimis la laborator pentru analize. Daca lichidul este tulbure la exeminarea cu ochiul liber, sugereaza o infectie cauzata de meningita. Examenul microscopic este cel care va pune diagnosticul final, precizand numarul si tipul celulelor, precum si microbul responsabil de infectie. Microbii care cauzeaza meningita sunt de tip bacterian sau viral si idenficarea lor exacta permite o terapie corecta. Astfel, antibioticile sunt utile numai in meningitele bacteriene.

Cel mai periculos tip de infectie este cel cu Meningococcus, bacterie ce intra in fluxul sanguin si cauzeaza septicemie severa (infectie a sangelui). Alte bacterii care cauzeaza frecvent meningita sunt : Haemophilus Influenzae tip B si Streptococcus Pneumniae.

Evolutia infectieie depinde de reactia organismului. Infectia virala se limiteaza de obicei singura. In cazurile de meningita bacteriana, cheia supravietuirii este diagnosticul si tratamentul precoce. Diagnostificarea tardiva poate duce la deces sau complicatii.

 • paralizia nervilor cranieni, ducand la strabism, surzire si paralizii ale membrelor
 • stare de inconstienta, cauzata de lichidul acumuluat in creier
 • probleme mentale si de comportament ; in final deces

Cauze Meningita

Bacteria care produce meningita intra in sange prin nas si gat, cauzand infectarea sangelui (septicemia) care apoi infecteaza si meningele.

Principalele tipuri de bacterii care determina meningita sunt :

 • Meningococcus
 • Pneumococcus
 • Haemophilus influenzae
 • Streptococcus
 • Staphyococcus

Uneori mai sunt si alte cauze :

 • la nou-nascutii slabi, meningita poate fi cauzata de E. COli, sursa infectiei fiind ombilicul
 • virusurile si funingii pot fi alte cauze ale meningitei

Deoarece este o boala atat de grava, meningita se „declara”. Aceasta inseaman ca orice caz trebuie raportat imediat catre Autoritatea de Sanatate Publica.

Tratament Meningita

Atunci cand este suspectata o meningita bacteriana sau o septicemie, se administreaza cat mai curand penincilina (benzylpencillin), de preferat prin injectii intramusculare. O singura injectie poate salva viata : indicele de mortalitate este intre 7 – 20% si depinde de tipul infectiei. Odata ce a fost stabilit tipul infectiei, se administreaza antibioticul potrviti. Tratamentul dureaza de obicei, intre 10 – 14 zile. Meningita virala necesita de obicei tratament cu calmante si si odihna; antibioticele nu sunt eficiente impotriva virusurilor.

PROFILAXIE
Vaccinul antihaemofilus protejeaza acum impotriva meningitei cu haemophilus si este administrat de rutina la doua, trei si patru luni. Meningita este contagioasa, asa incat cazurile vor fi izolate imediat. Contactatii vor fi imunizati cu vacin pentru a preveni o posibila epidemie.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *