Mielom multiplu – Simptome, Diagnostic, prognosticul si tratamentul

 Mielom multiplu – Simptome, Diagnostic, prognosticul si tratamentul

Mielom multiplu reprezinta o proliferare maligna a celulelor plasmatice albe (un tip special de anticorpi, mature-secretoare de celule albe B), care sunt derivate dintr-o clona unica.

 

 

 

 

Organismul raspunde la produsele tumorale prin simptome date de disfunctie de organe:

 

 • Dureri osoase sau fracturi
 • Insuficienta renala
 • Susceptibilitatea la infectia
 • Anemie
 • Hipercalcemie
 • Anomalii de coagulare a sangelui
 • Simptome neurologice

Ca si in multe alte forme de neoplazii, principala cauza de mielom multiplu nu este cunoscut.
Incidenta de mielom multiplu creste cu varsta. Varsta medie de diagnostic este de 68 de ani si barbatii sunt afectate mai des decat femeile. A fost observat ca mielom multiplu au avut loc, cu frecventa crescuta, in oameni care au fost expusi la radiatii de focoase nucleare, in al doilea razboi mondial, dupa o latenta de 20 de ani.
Cele celulele plasmatice maligne toate apartin unei singure clona si anticorpii excesive pe care le produc sunt anticorpi monoclonali identice.

Acestea se acumuleaza in sange si pot fi detectate prin electroforeza proteinelor serice (in mod normal, anticorpii sunt de multe forme si arata o distributie variata de dimensiuni, in testul de electroforeza). In mielom de celule plasmatice, exista o cantitate mare de un tip de anticorpi forma adaposteste un varf caracteristica.

Productie excesiva de fragmente de anticorpi lumina lant de catre celulele plasmatice maligne rezultate din acumularea lor in sange si urina. Atunci cand se gasesc in urina, aceste fragmente de lumina lant sunt numite proteine Bence Jones. Proteine Bence Jones se acumuleaza in rinichi si daune cauza rinichi, prin urmare, acesta este un aspect important in patogeneza de mielom multiplu.

Celulele plasmatice maligne tind sa se acumuleze in os in cazul in care intensifica activitatea osteoclastica si produc leziuni osoase. Fracturi patologice, in special fracturi prin compresie de collumn vertebrale sunt frecvente.

Distrugerea osoasa elibereaza de calciu in sange, rezultat al acestui proces este de hipercalcemie.

Semne de mielom multiplu si simptome

 

Cele mai multe dintre manifestarile clinice de mielom multiplu sunt cauzate de os si leziuni renale.

Dureri osoase este mai comun simptom al mielom multiplu care afecteaza aproape 70% din durere patients.The implica, de obicei, spate si de coaste si, spre deosebire de carcinom metastatic, care este de multe ori mai rau noaptea, durerea din mielom este precipitata de miscare. Dureri persistente, care apar la un pacient cu mielom multiplu inseamna de obicei o fractura pe os patologic (fracturi fara traume cunoscut).

Studii radiologice de coaste, coloana vertebrala, pelvisul si craniul au un aspect caracteristic de os, numit “aspect fagure de miere”, ca urmare a aspectului zonelor lucide acordate de os demineralizata.

Insuficienta renala este o complicatie cu experienta de aproximativ 50% dintre pacientii cu mielom de celule plasmatice. Functia renala poate scadea in timp, care se incheie cu insuficienta renala cronica in special in caz de deshidratare. Insuficienta renala se datoreaza unei combinatii de factori: hiperproteinemie, Bence Jones proteinurie, hipercalcemie, hiperuricemie, infectii recurente si utilizarea de non-steroidiene agenti pentru controlul durerii.

Complicatii cronice ale hypercalcinemia pot domina tabloul clinic. Aceste manifestari pot include simptome neurologice: letargie, slabiciune, depresie si confuzie.

Susceptibilitatea pentru infectii cronice este urmatoarea problema cele mai frecvente la pacientii cu mai multe infectii myeloma.The cele mai frecvente sunt pneumonie si pielonefrita. Acest lucru se datoreaza de a difuza hipogamaglobulinemie in cazul in care componenta M este exclusa. Hipogamaglobulinemie este legata de productia a scazut si distrugerea crescut de anticorpi normali.

Anemia apare la 80% din pacientii cu mielom multiplu. Acesta este, de obicei, si normocitara normocroma si in legatura cu inlocuirea maduvei normale prin dezvoltarea celulelor tumorale. Celulele tumorale, de asemenea, juca un rol in inhibarea hematopoieza.

Mielom multiplu diagnostic

 

Practic, diagnosticul de mielom multiplu este suspectat pe:

 • Varf anticorp monoclonal, detectat la electroforeza proteinelor serice
 • Prezenta a proteinuriei Bence Jones
 • Hipercalcemie
 • Dovada de leziuni osoase
 • Diagnosticul este confirmat prin biopsie de maduva osoasa

In mod normal, componenta de celule de maduva osoasa cuprinde aproximativ 5%.Pentru diagnosticul de mielom multiplu, componenta de celule de maduva osoasa ar trebui sa cuprinda un minim de 10% -15%.
Debutul de mielom multiplu este, in general, lent si insidios.

Persoanelor afectate raman asimptomatice pana la boala este destul de avansat. Stadiu asimptomatic adesea dureaza de multi ani de la transformarea maligna a celulelor sanguine. In acest timp, singura plangere a pacientului poate fi infectii frecvente. Diagnosticul precoce este de obicei posibila datorita rezultatelor de proteine ??in urina sau de niveluri ridicate de calciu seric la examenul de rutina.

Prognostic mielom multiplu si tratament

 

Agentii Antineoplasic poate fi folosit pentru a induce si mentine o remisiune in proliferarea celulelor plasmatice. Cel mai bun regim de chimioterapie nu a fost inca stabilita.

Doze mari de chimioterapie urmata de transplant alogen de maduva osoasa este de a deveni cel mai frecvent cursul de tratament. Cu toate acestea, rata mortalitatii asociate cu transplantul este de mare (aprox. 50%). autolog de transplant de celule stem este considerata a fi tratamentul optim pentru majoritatea pacientilor.

Gestionarea Farmacologice de disfunctie renala, de asemenea, este necesar. Dureri osoase cronica pot necesita narcotice, dureri si non-narcotice durere. Aplicarea localizata de radiatii pentru a leziunilor osoase poate reduce dureri osoase, in unele cazuri.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *