Migrene

Durerea de cap recurenta, puternica, adesea insotita de alte simptome suparatoare poarta numele de migrena. Poate dura pana la trei zile si este teribil de neplacuta. Cea mai buna metoda de a inlatura tendinta la migrene este de a afla ce factori o declanseaza si de a-i evita. Daca totusi migrena isi face aparitia, exista diverse metode de a o alina.

Migrene

Cam 8 la suta dintre oameni sufera de migrena. Fenomenul este de trei ori mai frecvent la femei decat la barbati, mai ales datorita nivelului oscilant de hormoni in timpul ciclului, al sarcinii si al menopauzei (desi pentru unele femei menopauza aduce multe imbunatatiri in acest caz). Pri­mele crize de migrena apar de obicei la sfarptul adolescentei sau spre 30 de ani; in unele cazuri apar si mai devreme. Foarte rar prima migrena apare dupa varsta de 50 de ani. Crizele se raresc o data cu varsta, fund mult mai putin obisnuite la persoanele peste 65 de ani. Migrena se instaleaza dupa ce a fost de- clansata de anumiti factori, facand anumite artere din creier intai sa se stranga, apoi sa se dilate. Nivelul de serotonina din creier intre crize este scazut, iar in timpul lor, ridicat. Si nivelul altor neutransmitatori poate fi dereglat de un atac de migrena, la fel ca si cele ale calciului si simptomele variaza de la o persoana la alta, dar factorul comun este o durere cumplita, pulsatila in­tr-o parte a ca­pului. Se pot simti una sau mai multe senzatii stranii numi­te aura  care preceda atacul si clureaza pana la o ora. Acestea sunt luminife interinitente, linii in zigzag sau o zona oarba in campul de viziune. Cand incepe durerea de cap, unii au greturi sau chiar vomita si pot acuza sensibilitate la lumina si zgomot. Alte simptome posibile sunt vertijul, tiuitul urechilor si amorteala.

Migrene – Metode preventive

Cea mai simpla metoda de a ocoli crizele este sa incercati, cu ajutorul experientei si al unui jurnal, sa identificati factorii declansatori, astfel incat sa puted lua masuri pentru a-i evita si a le minimaliza efectul. De bxemplu, daca stresul si schimba­rile hormonale premenstruale declanseaza migre­na, nu va planificati evenimente importante, cum ar fi un interviu pentru angajare, in saptamana dinainte de ciclu. Daca stiti ca raul de miscare va produce migrena, luati masuri, de exemplu, evitanti sa mancati copios in ajunul unui drum lung. Jurnalul va va arata care este ciclicitatea crizelor — la majoritatea persoanelor migrena apare la un interval de 10 pana la 40 de zile. Cunoasterea acestei ritmicitati va spune cand sa evitati factorii declansatori.
Dieta: Preveniti deficientele alimentare care ar putea cauza migrena, mancand echilibrat si incluzand in dieta alimente bogate in vitamina B, sau riboflavin, cum ar fi cereale integrale, galbenus, lapte, spanac si carne slaba. Pentru a evita oscilatiile mari ale nivelului de zahar in sange, mancati des si putin, alegand carbohidrati complecsi care se digera incet, cum ar fi cerealele integrale si fasolea, mai degraba decat alimente cu faina alba sau adaos de zahar. Alimentele ciulci, rafinate ri­ch ca brusc nivelul de zahar in sange, dupa care urmeaza o scadere brusca. Astfel de oscilatii ale nivelului de zahar pot provoca un atac de migrena la unele persoane.

Pentru a vedea daca un anumit aliment va declanseaza migrena, tineti un jurnal detaliat al alimentelor consumate timp de mai multe saptamani. Unii nu tolereaza produsele ce contin tiamina, un aminoacid care poate provoca niigrene prin afectarea vaselor de sange din creier.

O alta posibilitate este alergia alimentara. Vinovati pot fi graul, laptele, branza, rosiile, porto­calele si cartofii. Unii fac migrena dupa ce beau ceai, cafea, cola sau alte bauturi cu cofeina. Exista o dificultate speciala in aflarea factorului declansator alimentar al migrenei. Inainte de instalarea durerii propriu-zise, nivelul de neurotransmitatori deja dereglat provoaca adesea o pofta in­terna de o anumita mancare. Deci este posibil ca alimentele consumate inainte de migrena sa nu fie cauza acesteia, chiar daca simptomele apar dupa ingurgitarea lor.

Adevaratul factor care declanseaza migrena ar putea sa fie cu totul altul.
Sensibilitatea la lumina: straincirea apei, a zapezii si a altor suprafete poate declansa migrena la persoanele sensibile la lumina. In acest caz e indicat sa purtati ochelari polarizanti, cu lentile de buna calitate. Daca imaginea de pe ecranul computerului este prea straincitoare, trebuie sa reglati contrastul si stralucirea  sa orientand astfel ecra­nul, incat sa evitati reflexiile. Consultati oftalmologul sau opticianul daca este necesar sa purtati ochelari cu lentile colorate. Unele nuante albastre sau verzi pot impiedica migrenele.
Calitatea aerului: Aerul foarte uscat creste can­titatea de ioni incarcati pozitiv din atmosfera, ceea ce ridica nivelul de serotonina (un neuro- transmitator al carui nivel creste in timpul migre­nei) din corp. Ionii negativi diminueaza simptomele si le reduc durata. Mariti concentratia de ioni negadvi din locuinta deschizanci geamurile si ferestrele, cultivand plante de interior si folosind un umidificator sau un ionizator.
Stresul: Este unul dintre cei mai obisnuiti factori declansatori de migrena, asa meat daca invatati sad controlati reduced ti riscul de migrena. Terapia de relaxare poate fi de mare ajutor, la fel ca si masajul, yoga, meditada si aromaterapia. Unele persoane fac fata stresului, dar cand acesta inceteaza sunt cuprinse de migrena. In acest caz incercad sa va modificati stilul de viata si sa con­trolati mai bine stresul.
Suplimente: exista indicii ca aminoacidid 5-HTP (hidroxi-5 triptofan), o forma de triptofan, ar putea preveni migrenele. Luati 100 mg de trei ori pe zi. Sunt persoane care acuza greturi cand iau acest supliment. Consultati doctorul in prealabil daca sunteti sub tratament antidepresiv. Si suplimentele de calciu d magneziu se pot dovedi benefice. Luati pastile de vitamina B2 (riboflavina) daca nu puteti sa mariti aportul de alimente continand aceasta vitamina.
Prevenire prin plante: Substantele din frunzele amare de pilcute combat inflamatia si relaxeaza vasele de sange ingustate. Daca presimtiti ca va asteapta o migrena, adaugati in sandvici cateva frunze din aceasta planta, mascandu-i astfel gustul si evitand posibilul efect iritant asupra palatului. Sau, daca preferati, alegeti capsule sau tablete. Tabletele sau ceaiul de spilcute se pot lua si zil­nic, pentru prevenirea migrenei pe termen lung. Nu folositi aceasta planta daca sunteti insarcinata sau alaptati ori daca in contact cu planta va apare o eczema.

Tratamentul migrenelor

Odihna si somn: cand simtiti ca va apuca mi­grena, intindeti-va intr-o camera bine aerisita si intunecoasa. Astfel puteti scurta criza sau chiar sa o indepartati cu totul.
Fitoterapie: ceaiurile de rozmarin, roinifa sau menta au proprietati antispasmodice, care pot re­duce efectele migrenei.
Aromaterapie: Daca o criza de migrena este iminenta, adaugati cate 1 picatura de ulei de menta si de levantica la 2 lingurite de ulei de migdale dulci si frecati-va usor cu acest amestec tamplele si ceafa.
Rece si cald : puneti o compresa rece pe frunte si gat. Daca nu are nici un efect, folositi comprese reci si calde. Incepeti cu una rece pe frunte si una cal­da pe locul unde gatul se uneste cu capul. Schimbati-le intre ele la doua minute. Repetati procedeul de sase ori.
Alte terapii: Un osteopat cranial sau un practicant al terapiei cranio-sacrale este aproape intotdeauna de ajutor. Metodele de biofeedback, precum si tehnica Alexander pot reduce predispozitia la migrena.

Apelati la medic daca :

  1. Migrenele va supara mai mult decat ocazional si va perturba grav viata.
  2. Luati pastile anticonceptionale.
  3. Tipicul migrenelor se schimba.

0 thoughts on “Migrene

  • Acum 4 ani am suferit o depresie, cel putin asa credeam eu. Am divortat si am avut senzatia ca toata lumea mi s-a clatinat si urmeaza sa se destrame. Parca mergeam din rau in mai rau in fiecare zi. Am tinut-o asa pana acum un an cand la recomandarea unei prietene am fost la o serie de sedinte de coaching cu Anne de la Centrul Armonia (prietena mea saraca imi tot spunea de luni de zile…) In timpul sedintelor, ce pot sa spun M_AM DESCOPERIT. Am reinvatat cine sunt, ce sunt si cat de frumoasa sunt, am invatat cum sa fac fata diverselor situatii si cum sa ma privesc. Evident ca nu era depresie in adevaratul sens al cuvantului, ci doar uitasem cine sunt. Sunt mandra de mine pentru pasul facut. De multe ori depresia o confundam cu gandirea negativa, o imagine despre noi dezastruoasa, etc…

  • Daca ai prieteni adevarati, pasiuni si iubesti cu adevarat viata, treci mai usor peste astfel de momente. Cand vorbim de depresie in adevaratul sens al cuvantului, este nevoie de psiholog, sedinte individuale, etc…

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *