Minte limpede prin puterea plantelor

Ochii, nasul, urechile, gura si gatul  – cine oare nu stie cat de expus este corpul nostru si sensibilele sale organe ? Factorii de mediu, stresul sau un sistem imunitar slabit sunt de ajusn ca sa ne usture ochii, sa ne doara capul ori gatul. De cele mai mutle ori suferintele nu sunt grave si nu necesita – in masura in care nu se agraveaza si nu sunt provocate de o boala mai serioasa – un traament medicamentos. Un nas infundat, durerile de urechi ori gingiile inflamate pot fi tratate eficient cu ajutorul numeroaselor plante medicinale existente in natura si a caror folosire sub forma de ceaiuri, inhalatii, comprese si bai s-a transmis de la o generatie la alta.

Spre deosebire de bunici, astazi nu mai suntem obisnuiti sa adunam cu mana noastra diferite plante, ci sa le cumparam de la farmacie. Prepararea retetelor nu este complicata, ioar de efecte secundare nu trebuie sa ne temem daca respectam prescriptiile.

De regula inofensive : durerile de cap

Durerile de cap se numara printre cele mai frecvente suferinte, desi rareori au o cauza grava. De obicei trec dupa cateva ore, caua principala fiind suprasolicitarea sau oboseala; dar si o simpla schimbare a vremii le poate declansa. La fel se intampla si cu migrenele, care se manifesta prin dureri intense si eventual greata si varsaturi. Frecvente sunt si durerile insotite de o presiune surda in cap. Acest tip de durere apare adesea din cauza suprasolicitarii ochilor, a unei pozitii gresite a gatului, dar si a unor stari de incordare sufelteasca, precum frica.

Ce este de facut ?

Daca nu exista cauze serioase, durerile de cap se vor trata cu mijloace simple, cum ar fi o portie de aer proaspat, comprese reci sau o baie partiala. Eficiente sunt si ceaiurile prezentate in continuare.

Durerile de cap  mai pot fi combatute si in alte moduri. Iata cateva recomandari :

  • uleiurile eterice s-au dovedit a fi remedii eficace. Fie ca folositi ulei de roinita ori de menta : cateva picaturi aplicate prin frectionare pe frunte si pe ceafa pot face adesea minuni.
  • o baie rece a bratelor reprezinta un ajutor nesperat. Cufundati antebratele timp de cateva minute in apa ree, iar poi stergetile cu miscari energice.
  • o baie de picioare in care ati adaugat faina de mustar poate fi la randul ei eficace. Se umple un lighean cu apa la temperatura corpului si se dizolva 2 linguri de faina de mustar. Se tin picioarele 5 minute in aceasta baie, iar apoi se clatesc bine cu apa calduta.
  • de mare ajutor sunt si cataplasmele cu eapa. In acest scop se va lua o ceapa cruda si se va taia rondele. Acestea se  aplica in zona cefei, se acopera cu o panza si se fixeaza cu ajutorul unui fular de lana infasurat strans.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *