Osteoporoza – Boala Oaselor

Elena a crescut la o ferma de vite din sudul tarii. A baut trei pahare de lapte zilnic ca un copil. Dupa terminarea liceului a inceput sa lucreze ca secretara intr-un birou de legislatie unde si-a petrecut intraga carierea. Elena nu a facut niciodata sport, nu a alergat, nu s-a plimbat ca exercitiu si nici nu a jucat tenis. A intrat in menopauza la varsta de 47 ani. La scurt timp inainte de pensionare a alunecat pe un covor di nbucatarie si si-a rupt un picior. Dupa o recuperare anevoioasa, se putea deplasa doar cu ajutorul unui baston. In timpul recuperarii si tratamentelor, in urma analizelor doctorii au diagnosticat-o cu osteoporoza.

Osteoporoza este o boala care subtiaza si slabestee oasele, pana in punctul cand aceste pot fi rupte foarte usor (in special oasele soldului, coloanei vertebrale, si incheiturile mainilor). Pentru ca nu se observa nici un simptom pana la primul os rupt, osteoporoza este numita „boala tacuta”. Osul, este un tesut viu. Celulele speciale numite osteoclasteole, sunt descompuse constant si ca orice alte celule sunt inlocuite cu tesuturi noi. La oamenii in varsta, numarul de celule care se pierd este mult mai mare decat a celor care le inlocuiesc. Interiorul osului in mod normal arata ca un fagure de miere. In osteoporoza, spatiile in acest fagure de miere cresc deoarece dupa cum am spus mai sus mai multe celule sunt distruse decat inlocuite. Acest lucru face ca oasele sa devina slabe si vulnerabile.

Expertii nu inteleg pe deplin ce se intampla. Este demonstrat faptul ca dupa ce femeile trec prin menopauza, nivelul de esterogen scade considerabil. Acest lucru poate conduce la boala numita osteoporoza. O alta cauza a acestei boli poate fi lipsa de exercitii fizice sau o dieta saraca in calciu si vitamina D.

Cine se imbolnaveste de osteoporoza ?
Peste 10 milioane de oameni sunt bolnavi de osteoporoza. Peste 18 milioane au pierdut deja prea mult tesut osos pentru a stopa aceasta boala. Peste 80% din aceste persoane sunt femei. Una din doua femei si unul din opt barbati cu varsta de peste 50 ani are o fractura din cauza osteoporozei de-a lungul vietii. Femeila albe si cele asiatice sunt cele mai afectate. Femeile care care au  istoric in familie cu aceasta boala, in perioada menopauzei sunt vulnerabile la osteoporoza.

Osteoporoza nu este doar „boala persoanelor in varsta„. Poate afecta persoane de orice varsta, dar riscul creste proportional cu varsta. Dupa 30 de ani, tesutul osos se pierde si se regenereaza foarte greu. La femei rata de pierdere a testutului osos creste dupa cativa ani de la menopauza, apoi incetineste dar continua. Barbatii nu au aceste pierderi horomonale ca femeile in mijlocul vietii. La barbati picatura curge mai lent, dar la varsta de 65 – 70 de ani sunt afectati si ei.

Cum stiu daca sunt bolnav de osteoporoza ?
Pierderea in inaltime sau ruperea oaselor in mod repetat sunt primele semne ale osteoporozei. Densitatea oaselor este termenul care descrie nivelul de rezistenta a oaselor noastre. Razele X nu indica acest lucru, decat dupa ce o densitatea oaselor scade foarte mult. Modul cel mai exact pentru a masura densitatea oaselor este DEXA (dual-energy-x-ray-absorptiometry). Acesta se face asupra intregului corp. Intreaba doctorul despre acest test daa crezi ca este posibil sa suferi de osteoproza sau daca esti femeie si esti in apropierea perioadei de menopauza sau dupa.

Pot preveni osteoporoza ?
Osteoporoza poate fi prevenita. O dieta bogata in calciu si vitamine D si un stil de viata care include exercitii fizice regulate sunt cele mai bune stari pentru a preveni osteoporoza la batranete.  Exercitiile fac oasele si muschii mai puternici si au un rol foarte important in prevenirea osteoporozei. De asemenea dau si un bun tonus muscular si o stare de bine. Exercitiile de ridicare a greutatilor usnt recomandate de patru ori pe saptamana si sunt cele mai bune pentru a preveni osteoporoza. Plimbarile, alergatul, joggingul si dansul sunt de asemenea niste exercitii foarte bune.

Cum este tratata osteoporoza ?

Tratamentul osteoporozei are ca scop oprirea procesului de pierdere a tesuturilor osoase si construirea unor tesuturi noi. Odata cu schimbarea modului de viata, tratamentul implica si cateva medicamente. O parte din ele vor incetini procesul de pierdere a tesuturilor iar altele vor ajuta la creare unor tesuturi noi. Principalele medicamente folosite in tratamentul osteoporozei sunt : esterogenul, raloxifene, alendronate , risedronate si calciu.

0 thoughts on “Osteoporoza – Boala Oaselor

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *