Deteriorarea auzului face comunicarea o adevarata problema si reduce cantitatea de informatie utila pe care o primim din mediu. Din fericire, arareori auzul se pierde complet. numeroase dintre cauzele acestei suferinte cum ar fi dopurile de ceara, pot fi prevenite usor, iar altele se trateaza cu remedii si terapii naturale.
Exista doua tipuri de surzenie: din cauze conductive si senzorineurale. Pierderea auzului conductiv se produce cand undele sonore din lumea exterioara nu mai ajung la urechea interna, in general din cauza unui blocaj in eanalul exterior al urechii sau din cauza unor probleme ale urechii medii ori ale timpanului. In cazul pierderii senzorineurale a auzului, sunetele ajung la urechea interna, dar nu mai razbesc pana la creier din cauza unei afecfiuni a urechii interne sau a nervului auditiv, care poate fi provocata de varsta inaintata, o boala arteriala (care reduce aportul de sange la nervul auditiv) si expunerea prelungita la niveluri excesive de zgomot (peste 85 de decibeli). Un zgomot brusc sau prelungit — la locul de munca sau la un concert rock — poate vatama terminatiile foarte fine ale nervului auditiv. Se crede ca una dintre cauze ar fi cresterea brusca a moleculelor instabile de oxigen, numite radicali liberi, ca urrnare a expunerii la zgomot puternic. Si unele medicamente pot afecta auzul.
Cele mai comune cauze ale pierderii auzului conductiv includ inflamatia urechii medii, un fu-runcul in urechea externa si ceara adunata in eanalul urechii. Alte cauze sunt mentinerea unui lichid gros in urechea interna ib urma unei infectii, boala Meniere (v. caseta) si imbatranirea. Surzenia temporara, in timpul zborului cu avionul, este provocata de modificarea presiunii aerului in urechea medie si in gat la decolare si la aterizare, agravata de blocarea trompelor lui Eustache din cauza unei alergii sau infectii.
Metode preventive
Se recomanda cresterea rezistentei la infectii si alergii, regularizarea echilibrului fluidelor din corp, combaterea bolii arteriale si a imbatranirii premature. Asta inseamna o dieta sanatoasa , cu multe cereale integrale, fructe, legume si continut scazut de zahar, carbohidrati rafinati si sare. Faceti exercitii fizice in fiecare zi, iar daca fumati, ar fi bine sa va lasati. Daca suferiti de rinita alergica sau de boala Meniere incercati sa descoperiti factorii care le declanseaza si sa actionati asupra lor.
Evitati zgomotul puternic brusc sau prelungit. Daca nu auziti pe cineva care va vorbeste direct sau cand va tiuie urechile, iar dupa aceea sunetele obisnuite par infundate, considerati-le indicii ca nivelui decibelilor e atat de mare, meat v-ar putea afecta auzul. Daca nu puteti evita zgomotul, folositi dopuri pentru urechi sau alte mijloace de protectie, luati un supliment de antioxidanti cu cateva zile inainte. Acestia vor neutraliza efectele nocive ale radicalilor liberi asupra urechii.
Tratament
Pierderea auzului legata de varsta inaintata:
- Incercati sa incetiniti procesul de degradare a auzului urmand o dieta care va mentine sanatoase arterele si nervii urechii. Luati suplimente de antioxidanti si magneziu timp de doua saptamani dupa expunerea la un zgomot puternic.
- Congestie nazala: Puteti aborda pierderea auzului rezultata din congestia mucoaselor in mai multe feluri.
- Puneti 1 lingurita de tinctura de salvie rope in 1/2 cana cu apa calda. Folositi pentru gargara.
- Beti ceai de patlagina, care ajuta la lichefierea si desprinderea mucusului.
- Beti de doua sau trei ori pe zi, o cana de ceai din una sau mai multe dintre plantele urmatoare: musetel, lipicioasa, echinacea, flori de soc, hydrastis si lemn dulce. Turnati pe o panza cateva picaturi de ulei de eucalipt sau de lamaie si inhalati vaporii. Sau adaugati 1 sau 2 picaturi din uleiurile mentionate la 1 lingura de ulei vegetal presat la rece si intindeti pe gat si in jurul urechilor.
- Folositi frunze de roinita la supe si in salate.
Ce este boala Meniere ?
Vertij, greata, tiuit si alte zgomote in ureche, migrene (intr-un caz din trei), combinate cu pierderea treptata a auzului sunt, de obicei, simptome ale bolii Meniere. Aceasta e cauza acumularii de lichid in urechea interna, care apasa terminadile nervului auditiv. Printre factorii care o pot declansa se numara o proasta circulatie sangvina, retentia de lichide in perioada premenstruala si sensibilitatea la anumite alimente.
Indepartarea cerii din urechi
Pentru a muia ceara ca sa iasa din canalul urechii, turnati cateva picaturi de ulei cald de masline, de migdale sau lumanarica si apoi stati intins pe o parte, cu urechea in sus, I 5 minute. Repetati zilnic de mai multe ori, doua sau trei zile. Atentie: Nu puneti nimic in ureche daca aveti o secretie sau simtiti durere — este posibil sa aveti timpanul perforat.
Apelati la medic daca :
- Va doare rau urechea sau prezinta o scurgere abundenta.
- Va simtiti ametit.
- Tratarnentul la domiciliu nu da nici un rezultat in cateva zile.
- Va pierdeti subit auzul.
stoian lenuta says:
buna ma numesc lenuta an26 de ani si sunt din timisoara acum cateva zile ami tot vajia urechea stanga dupa 2.3 zile nu mai auzeam deloc am crezut ca am dop dar mam dus la un medic ORL si man trezit ca am gaura an timpan mi zis ca trebe sa fac operatie dar mie mie frica nu se poate vindeca si alfel sa nu fac operatia astept raspuns
Cristina says:
Iti recomand sa mergi si la un alt medic, am avut acelas diagnostic care pana la urma nu a fost real.
Adi says:
Hipoacuzia este o afectiune grava care poate ridica probleme sociale si economice semnificative pentru persoane, familii si comunitati. De aceea este foarte important sa mergi la un specialist imediat ce apare un disconfort la nivelul urechii.