Prevenirea osteoporozei incepe din copilarie

Oasele noastre ating densitatea maxima in jurul varstei de 20 de ani. Dupa varsta de 30 de ani, reconstructia osoasa, adica proprietatea corpului de a reconstitui tesutul osos care se pierde, se dminueaza treptat. Rezistenta osoasa depinde de calitatea si de cantitatea tesutului osos acumulat pana la varsta la care se produce pierderea osoasa. Cu cat tesutul osos este mai dens si mai puternic, cu atat demineralizarea osoasa va fi mai putin riscanta pentru organism. Din acest motiv, specialistii spun ca osteoporoza ar trebui prevenita inca din copilarie, prin exercitiu fizic si printr-o alimentatia bogata in calciu, , principalul constituient al oaselor. Lactatele sunt cele mai importante surse de calciu, dar acest mineral este prezent si in brocolo, in paste conservat de tipul sardinelor si ansoa, in nuci, in portocale si in fructele uscate.

Vitamina D,  o necesitate

Fiindca ajuta la absorbtia calciului in organism, vitamina D este importanta in preventia osteoporozei. Ea se sintetizeaza prin expunerea la soare, dar se gaseste si in alimente precum galbenusul de our, ficatul sau pestele de apa sarata. De asemenea, vitamina K, ce se gaseste in legumele verzui precum brocoli, varza de Bruxelles, salata verde si spanacul, contribuie la prevenirea osteoporozei.

Exercitiile cu greutati fortifica oasele

Osteoporoza poate fi prevenita si prin efectuarea exercitiilor fizice, in mod regulat. Alergatul, joggingul, plimbarile, dansul si antrenamentele cu greutati ajuta la mentinerea rezistentei tesutului osos. SUnt indicate mai ales exercitiile pentru picioare executate cu greutati, fiindca aceste consolideaza scheletul si reduc riscul de fracturi. In plus, exercitiile fizice in general ne ajuta sa ne imbunatatim echilibrul si scad riscul fracturilor aparute din cauza cazaturilor.


Fumatul interzis

Demineralizarea oaselor este favorizata de fumat. La femei, nicotina anuleaza efectul protector pe care esterogenul il areasupra oaselor.


*** Substitutia hormonala, pentru cei cu risc

Deficitul de vitamina D, sedentarismul si tulburarile de alimentatie sunt principalii factori de risc ai osteoporozei. La acestia se mai adauga varsta, sexul feminin, tratamentu lde lugna durata cu corticosteroizi si istoricul familial de osteoporoza. De aceea, in special femeilor cu factori de risc pentru osteoporoza li se recomanda un tratament hormonal substitutiv.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *