Scarlatina

Izvorul de infectie: omul bolnav sau convalescent de scarlatina sau de angine streptococie, precum si purtatorii sanatosi de streptococ hemolitic.
Perioada de incubatie: 2 – 7 zile.

Cum se manifesta scarlatina ?

Simptome scarlatina: debut brusc, cu febra ridicata (39-40 grade) frisoane, dureri de cap, varsaturi, dureri in fundul gatului, care capata o culoare rosie inchisa uneori cu depozite albicioase. Apoi apare eruptia, care se generalizeaza pe tot corpul, intr-un interval scurt. Eruptia ete formata din numeroase ridicaturi rosii, cat gamaliile de ac (pielea devine aspra la atingere si capata o culoare rosie).

Eruptia este mai accentuata la plica bratului si plica inghinala. In jurul nasului si gurii, pielea ramane palida, in timp ce obrajii sunt intens rosii. Eruptia paleste dupa 2 – 5 zile de la aparitie, disparand catre a 7-a zi, cand incepe descumatia (se jupoaie pielea). Descumatia dureaza pana la 30 – 40 de zile din momentul in care scarlatina isi intra in rol. Limba este la inceput incarcata, apoi zemurie.

Tratament scarlatina

Scarlatina se trateaza la spital. In convalescenta se efectueaza trei examene de urina, la interval de 7 zile, pentru a urmari starea rinichilor (prevenirea unei atingeri renale).

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *