SIDA

SIDA, Sindromul Imunitar Dobandit, este etapa finala a evolutiei infectiei cu virusul HIV.
SIDA ramane inca o boala mortala, desi se lucreaza mult pentru a se gasi un vaccin. Se transmite prin sange, sperma si secretii vaginale, deci si prin raportul sexual. Aceasta boala se poate declansa si dupa o transfuzie realizata cu sange infectat. Se transmite de aseme­nea fatului prin placenta, in momentul nasterii sau prin alaptare.
SIDA reprezinta diminuarea mijloacelor naturale de aparare a organismului impotriva tuturor agresiunilor externe, cum ar fi infectiile, si este datorata unui virus numit HIV. Celulele „tinta” ata­cate de HIV sunt un tip de leucocite, limfocitele T, dar si alte tipuri de leucocite care poseda un receptor de care virusul se ataseaza. Leucocitele transporta virusurile, ferindu-i ca adevarati „cai troieni”, de actiunea anticorpilor din sange.  Pot fi de asemenea afectate limfocitele B si celule ale creierului. Materialul genetic al virusului HIV este acidul ribonucleic.

SIDA nu se manifesta la nivelul organelor sexuale dar, mai devreme sau mai tarziu, se deruleaza in tot organismul, in acest moment apar asa-numite „boli oportuniste” care pot avea o evolutie rapida, deoarece scade imunitatea organismului.

SIDA se poate depista prin efectuarea unor analize ale sangelui. Protectia fata de aceasta boala in timpul raportului sexual este uti­lizarea prezervativului.

Virusul HIV este destul de fragil, el nu poate trai in mediul exte­rior. Transmiterea sa necesita introducerea virusului in interiorul organismului, contactul cu sangele, ca si un numar destul de impor­tant de virusuri pe care organismul sa nu le poata elimina.

Simptomele infectiei cu virusul HIV sunt urmatoarele:
– fazal (cateva saptamani pana la cateva luni)
– 80% din persoane nu au nici un simptom
– 20% din persoane au simptome de gripa care dispar in cateva zile
– faza a II-a (cateva luni pana la cativa ani)
– crestere in volum a ganglionilor
-febra – transpiratii nocturne
– scadere in greutate
– diverse infectii grave
– faza a III-a (cativa ani)
– diverse infectii ale plamanilor, tubului digestiv, creierului, pielii
– diferite forme de cancer
– tulburari neurologice

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *