Tratament Diabet

In primul rand, diabeticul trebuie sa stie ca tratamentul cel mai strict nu vindeca boala. Diabetul dureaza toata viata. In schimb, atunci cand este tratat, el nu produce nici unul din simptomele care caracterizeaza majoritatea altor boli si chinuiesc bolnavii. Tulburarile diabetului se pot corecta, intocmai cum tulburarile de vedere se pot corecta cu ochelari. Dar, dupa cum ochelarii nu vindeca tulburarile de vedere ci numai le corecteaza, nici tratamentul nu poate vindeca diabetul, ci numai il compenseaza. Ca si miopul, care din clipa in care a scos ochelarii inceteaza sa mai vada, tot asa se dezechilibreaza diabeticul care se abate de la regim sau nu-si face injectia cu insulina, fie chiar numai o singura zi, indiferent daca pana atunci a fost disciplinat.

Aceast inseamna ca diabeticul pentru a duce viata unui om sanatos, are nevoie de voitna pentru a urma zi de zi, luna de luna si an de an tratamentul indicat, care, dupa com vom vedea nu este complicat. In schimb, el fereste bolnavul de complicatiile grave care pot aparea.

Tratamentul diabeticului consta in:

– regim alimentar cu glucidele reduse la o cantitate precisa.
– injectii cu insulina sau tratament cu tablete antidiabetice.
Restrangerea consumului de glucide nu inseamna infometare. Diabeticul are la dispozitie numeroase alimente lipsite de glucide, din care poate manca destul ca sa se sature. Acestea sunt carnea, ouale, branza, pestele, grasimile (unt, untdelemn, margarina, slanina) si verdeturile ca salata verde, spanacul, urzicile, stevia, varza, sparanghelul, ridichiile, rosuiile, ardeii, castravetii. In privina glucidelor nu exista numai o restrictie cantitativa. Unele alimente ca zaharul, dulceata, marmelada, bomboanele si toate zaharicalele in general sunt sctrict interzise diabeticului. Aceste dulciuri, fiind prea bogate in zahar, fac sa creasca repede si pronuntat cantitatea  de glucoza din sange, fara a fi posibila utilizarea lor. Diferitele alimente nu sunt la fel de bogate in glucide. Cunoscand continutul aproxiamtiv in glucide al alimentelor, diabeticul isi poate alcatui singur meniul zilnic, in functie de cantitatea de glucide permisa de medic. Aceasta cantitate este aproximativ de 200 grame glucide in 24 de ore, continuta, de exemplu, in urmatoarele alimente (cu aproximatie):
– mere 300 grame (30 grame glucide);
– cartofi 250 grame (50 grame glucide);
– lapte 1/2 l (20 grame glucide);
– paine 200 grame (100 grame glucide), la care evident, se adauga limentele continand numai protide si lipide;

Pentru celelalte alimente, care nu contin glucide sau care contin o cantitate prea mica, cantarirea nu este obligatorie cu aceiasi strictete si regularitate cu care este obligatorie aprecierea gfreutatii alimentelor glucidice. Totusi, este bine sa se stie ca lipidele nu trebui consumate in cantitati prea mari, deoarece predispun pe unii diabetici la acidoza, iar cu timpul pot favoriza incarcarea cu grasimi a peretilor arteriali, grabind aparitia gangrenei diabetice sau a anginei de piept. Dintre lipide sunt recomandabile cele vegetale, ca uleiul, mai ales uleiul de germen de porumb si mai putin untura, untul, slanina si galbenusul de ou. Totusi si acestea pot figura in alimentatia diabeticilor, cu conditia sa nu depaseasca jumatate din totalul ratiei de grasimi,c are se ridica la circa 80 -100 grame.

Sutn de asemenea aproape lipsite de glucide alimentele bogate in protide, ca ouale, carnea, pestele si branzeturile (in afara de urda si branza de vaci care contin cantitati mici). Alaturi de acestea mentionam si legumele si salatele sarace in glucide, care pot si trebuie sa completeze regimul zilnic al diabeticului.

In ceea ce priveste insulina sau tabletele antidiabetice (tolbutamid, meguan), acestea nu sunt recomandate tuturor diabeticilor. Ele se iau numai la indicatia si sub controlul medicului. In nici un caz ele nu scutesc de tinerea regimului. Daca tratamentul este bine urmat, controlul periodic al glucozei din sange si urina si controlul greutatii diabeticului trebuie sa arate o glicemie sub 2 grame la suta, o glicozurie sub 10 grame in 24 de ore si mentinerea greutatii corporale neschimbate.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *