Acneea

acneeaCosurile de pe fata, gat, spate, si /sau umeri sunt specifice acneei. Cum ea se manifesta mai ales in adolescenta, cand  aspectul fizic conteaza mult, poate sa fie suparatoare, chiar daca nu reprezinta riscuri. Acneea este mai frecventa la baieti decat la fete.  Cauza profunda a acneei este hipersensibilitatea la nivelul normal al hormonului sexual testosteron.

Aceasta hipersensibilitate determina producerea unei cantitati anormal de mari de sebum, substanta grasa secretata de glandele sebacee si care protejeaza pielea.  In acelasi timp, o reactie anormala in interiorul canalelor glandelor sebacee face ca celulele care le captusesc sa devina prea lipicioase. In loca sa fie eliminate dupa ce mor, aceste celule se aduna si infunda canalul seboreic. Sebumul acumulat se itnareste formand un cap negru sau alb, iar bacteriile prezente pe suprafata pielii se pot multiplica cu usurinta, producand pustula rosie si unflata, tipica pentru acnee. In cazuri grave, aceste pustule se pot transforma in comedoane sau chisturi pline cu lichid.

Anumite medicamente – unele pilule contraceptive, steroizii si medicamentele pentru epilepsie – pot agrava acneea. La unele femei acneea este un simptom de ovar polichistic, cu o afectiune hormonala care poate declansa si menstre neregulate, infertilitate, pilozitate excesiva si crestere in greutate.
Metode preventive pentru acnee

Urmatoarele recomandari sunt utile oricui are tenditna sa faca acnee si poate fi cea mai simpla modalitate de a controla acneea usoara.

  • spalati-va fata cu un sapun care nu contine ulei, dar nu usuca pielea.
  • daca aveti nevoie de un produs emolient, folositi unul care nu e gras.
  • razele utlraviolete sunt eficace impotriva  acneei, asa ca expuneti-va pielea la lumina naturala cel putin o jumatate de ora pe zi, dar nu cand soarele arde cel mai tare (vara itnre orele 10 – 15).
  • alegeti cu grija crema de protectie solara. Cumparati produse fara APAB (Acid para-amino-benzoic) si fara ingrediente cosmetice care pot infunda porii.
  • evitati sa transpirati foarte tare si sa petreceti mult timp in mediu umed; problemele pielii se inrautatesc astfel.
  • suplimentele alimentare care contin iod si sare iodata agraveaza acneea, deci evitati-le.
  • aplicati local ulei de arbore de ceai o data sau de doua ori pe zi, folosind o bucata de tifon sau chiar cu un deget curat. Daca preferati, diluati uleiul cu apa.
  • parul nu trebuie sa intre in contact cu fata, mai ales daca este gras; evitati sa atingeti fata cu mainile.
  • daca folositi gel sau spuma de par si aveti acnee pe frunte, renuntati la produse cateva saptamani si observati daca va ajuta.

Acneea si dieta

Majoritatea studiilor arata ca alimentele nu au nici un efect asupra acneei. Totusi, merita sa notati ceea ce mancati zilnic, pentru a vedea daca unele alimente favorizeaza eruptiile. De exemplu, unele femei sustin ca ciocolata mancata inainte de menstruatie le provoaca o eruptie de acnee. Persoanele cu acnee au de obicei un nivel mai mic de vitamina A in sange decat cel normal. Asigurati-va ca dieta va ofera suficienta vitamina A sau beta-caroten, pe care organismul il transforma in vitamina A. Nu luati suplimente decat la sfatul medicului.

Nu rupeti si nu stoarceti cosurile ! Spalati-va bine pe maini inainte de a va curata fata cu un tampon muitat in ceaiuri sau uleiuri esentiale.

0 thoughts on “Acneea

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *