1. Bataturi
De cele mai multe ori acestea apar din cauza incaltamintei neadecvate. Oamenii obisnuiesc sa ceara la magazin acelasi numar la pantofi ca in anii precedenti chiar daca, in timp laba piciorului a mai crescut. Fac acest lucru fie pentru ca pantoful este la moda, fie pentru ca au impresia ca un numar mai mare ar arata inestetic. Bataturile sunt niste zone mai mici sau mai mari, foarte bine delimitate in care pielea se itnareste si stratul carnos creste. Durerea este cauzata de radacina lor care preseaza pe vasele si nervii ce se gasesc in jur. In general bataturile mai mari se formeaza pe varful degetelor, pe talpa sau pe o parte a degetului mic, iar cele mici seamana cu ranile deschise si apar de regula intre degete, ca urmare a frecarii acestora. Daca situatia se inrautateste si mersul pe jos devine un adevarat chin, atunci este bine sa apelati la sfatul unui medic specialist.
Picioarele sunt cele care suporta intreaga greutate a corpului si, in consecinta, o problema banala poate deveni periculoasa intr-un val foarte redus de timp, vindecarea fiind de cele mai multe ori anevoioasa.
2. De ce apar bataturile?
Asa cum am spus principalul factor il reprezinta incaltamintea nepotrivita. Daca pantofii sunt prea mari, piciorul aluneca si se freaca de la incaltaminte, ceea ce duce si la deformari ale degetelor, daca sunt prea mici strang piciorul marind astfel presiunea. De asemenea, sandalele cu toc inalt sau chiar si sosetele care nu sunt incaltate cun trebuie constituie factori de risc in aparitia bataturilor. Persoanele care au monturi sau platfus si sufera si de bataturi trebuie sa se adreseze medicului ortoped deoarece numai acesta este in masura sa recomande metoda adecvata de tratament.
3. Cum prevenim aparitia bataturilor ?
In primul rand cand mergi la cumparaturi in cursul dupa-amiezei sau seara, cand picioarele sunt mai umflate si astfel riscul de a-ti achizitiona pantofi mai mici decat ar trebui este diminuat considerabil. Anatomic vorbind, specialistii spun ca piciorul drept este putin mai mare, asa ca intotdeauna este bine sa probezi ambii pantofi si sa faci cativa pasi pentru a te asigura ca ti se potrivesc. Pentru a face incaltamintea noua mai moale si mai confortabila, este indicata tamponarea interiorului cu ulei de cocos sau lapte demachiant timp de trei zile. O alta metoda la fel de simpla si eficienta, este introducerea unor felii de cartof crud in pantof, mai ales in zona calcaiului. Dupa doua zile ii poti incalta, si vei simti imediat diferenta.
Jana says:
Dupa baia de picioare se taie cateva stafide in doua si se aplica jumatatile cu partea deschisa pe bataturi. Se fixeaza. Se repeta de cateva ori. Incercati, da rezultate bune impotriva bataturilor 😉