Calirea organismului

Este arhicunoscut faptul ca varstnicii, ca si copii racesc mai usor. Explicatia aceste receptivitati crescute fata de infectii (gripale, tuberculoase tec) sta in rezistenta de aparare scazuta a organismului, cauzata de mecanismul complex al reactiilor adaptative scazute la schimbarile mediului. La copii mici, aceste reactii nu s-au format inca, iar la varstnici ele nu au scazut ca urmare a imbatranirii.

Situatia cea mai simpla pare a fi sa-i ferim de orice influenta a mediului si cu cat ne dam mai bine seama cat este de schimbator mediul extern, cu atat ar parea mai firesc ca varstnicii, ca si copiii, sa fie cocolositi, infofoliti, izolati etc. In consecinta cei mai multi asa si procedeaza ! …. Solutia insa nu este cea mai buna, pentru simplul motiv ca in felul acesta le scadem rezistenta fata de aceste boli. Cum nu se poate realiza nici o evitare completa a schimbarilor factorilor de mediu, inseamna ca le facem rau.

Solutia corecta este sa calim din timp copiii si sa nu incetam calirea tot timpul vietii si cu atat mai mult la batranete. Calirea sau otelirea corpului inseamna folosirea sistematica, zilnica, corecta, a unor masuri de expunere progresiva la influenta unor factori naturali. Prin calirea organismului se obtine o activare foarte utila a mecanismelor si sistemelor de adaptare ale organismului la modificarile mediului, sisteme dobandite, de altfel, in cursul intregii evolutii biologice a omului. Mediul nostru social a modificat desigur mult forta si incidenta influentelor de mediu extern, dar nu le-a anulat. Anularea lor ar insemna un dezastru pentru organism, caci ar duce o rupere a echilibrului dintre procesele termogenetice si procesele antitermice.

Plimbarile si curele de aer curat, spalatul si frectionarile cu apa rece, baile de soare dozat, sunt principalele mijloace de calire si de intarire a sanatatii varstnicilor. Folosirea lor trebuie facuta desigur cu avizul medicului.

Iata cateva dintre cele mai speciale recomandari pentru calirea organismului la varstnici :

  1. Calirea organismului la varstnici se face gradat.
  2. Frectionarea cu prosopul umed se incepe vara cu apa la temperatura camerei si se face zilnic, fara nici o intrerupere, obisnuirea cu scaderea temperaturii apei, pana iarna, facandu-se treptat.
  3. Cura de aer rece cere si ea sa fie facuta zilnic, iar obisnuirea cu scaderea temperaturii se va face treptat.
  4. Baia de soare a persoanei in varsta, chiar cand nu are nici o contra – indicatie medicala, trebuie facuta cu moderatie si progresiv (Cate 3 minute pe ficare parte), cu capul acoperit cu o palariuta alba si nu la ore cu soare fierbinte. Dupa plaje se recomanda un dus racoritor, iar in timpul plajei, o compresa rece pe ceafa.
  5. Scaldatul si inotul nu sunt interzise persoanelor varstnice deprinse cu acest obicei util, cu conditia de a nu-si supraestima si suprasolicita fortele.
  6. Dusul practicat sistematic se incepe vara la temperatura apei de 30 – 33 grade si continua in saptamanile si lunile urmatoare, o data cu scaderea temperaturii apei, insa nu sub 20 – 25 grade. Durata dusului unei persoane varstnice nu va depasi 2 – 3 minute si se va incheia cu o frectionare cu un prosop aspru si uscat.
  7. Cele mai multe proceduri de calire ca si de gimastica este bine sa se incheie cu o plimbare usoara, urmata de odihna orizontala de circa 30 minute.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *