Munciti rational si odihniti-va suficient

A munci rational, planificat si sistematizat, este util la orice varsta, dar mai ales atunci cand fortele sunt mai scazute. Istovirea fortelor fizice si surmenajul sistemului nervos central prin supraincordare prelungita si repetata, datorita aglomerarii greului muncii intr-un interval de timp scurt sunt daunatoare.

Semnele oboselii apar mai usor la omul varstnic si se recunosc usor: albiciune, mici tremuraturi ale membrelor, moleseala, lipsa dorintei de a continua lucrul, slabirea atentiei si a rezistentei de spirit, scaderea randamentului prin pierderea vitezei miscarilor, a preciziei si a coordonarii gesturilor etc. Aceste semne ne indeamna sa ne odihnim si sa ne refacem fortele. Aceasta se realizeaza atat prin asigurarea unui somn bun si suficient, cat si prim mijloacele odihnei active.

Parerea ca omul varstnic se poate multumi cu un numar mai mic de ore de somn decat adultul este cu totul gresita. Dimpotriva, fortele scazute au nevoie de mai multa refacere ca si organismul in crestere al copilului. Deci, trebuie sa dormim cel putin 8 ore din 24.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată.