Parul si unghiile

Parul si unghiile noastre pot sa para mai degraba decorative decat utile, insa stramosilor nostri unghiile rezistente le serveau drept unelte cu care scormoneau dupa radacini comestibile, iar parul des de pe corp si de pe cap ii proteja de schimbarile extreme ale vremii.

Folosirea uneltelor, traiul la adapost si purtarea hainelor timp de mii de ani, ne-au cizelat infatisarea, dar chiar si in prezent corpul nostru este acoperit aproape in totalitate de de un timp sau altul de par, inca ne mai folosim unghiile drept unelte, desi doar pentru indeletniciri mult mai simple (de exemplu desfacerea unor ambalaje), iar parul inca ne proteheaza capul intr-o oarecare masura de frig si de razele soarelui.

Atat parul cat si unghiile sunt formate in principal din cheratina, un tip de proteina are formeaza si stratul exterior al pielii. Parul si unghiile sunt complet lipsite de simturi, noi nu simtim cand sunt taiate, asa cum nici oile nu simt cand li se tunde lana si nici caii nu simt cand li se potcovesc copitele. Orice senzatie exista la nivelul pielii, de exemplu daca ne tragem de par.

Cresterea parului

Parul este atat de fundamental pentru noi incat deja cand ne dezvoltam in pantecele mamei corpul nostru este acoperit de un par fin, ca puful, numit lanugo. Acesta este inlcouit inainte de nastere de un alt tip de par fin cunoscut sub numele de vallum, care si el este treptat inlcouit de par normal pe masura ce crestem. Pe capul unei persoane adulte sunt aproximtiv 120 . 000 de fire de par si fiecare dintre acestea, asemenea fierlor de par de pe corp, creste dintr-o radacina proprie, numita papila dermica. Radacina se situeaza chiar la baza unei mici gauri in piele, cunoscuta sub numele de folicul, unde este hranita prin fluxul sanguin. De asemenea, in fiecare folicul exista o glanda minuscula numita glanda sebacee, care secreta o canitate foarte mica de substnta uleioasa numita sebum. Fiecar folicul mai are si niste muschi foarte mici, numiti muschi arrector pili. Tradus cuvant cu cuvant, acesta inseamna „ridica parul”, si atunci cand ne este frig sau firca, acesti muschi se contracta, facand sa ni se ridice parul. Acest proces dateaza din vremea in care stramosii nostri aveau un par mult mai des, si puteau sa se incalzeasca sau sa faca sa para mai amenintatori prin ridicarea lui. Cand muschii arrector pili se contracta, pielea din jurul firelor de par este si ea ridicata devenind ceea ce noi numim „piele de gaina”.

Ritmul cresterii parului

Cresterea parului are loc intr-o serie de faze. Prima faza este o faza activa, in timpul careia parul creste constant din radacina. Aceasta faza dureaza pana la patru ani si ete urmata de o faza inactiva (de odihna), in timpul careia parul se devitalizeaza treptat si cade. In cea de-a treia faza foliculul gol ramane complet inactiv timp de mai multe luni, dupa care procesul incepe din nou.

Parul de pe cap creste aproximativ 1.25 cm pe luna, lungimea care difera de la o persoana la alta. Bineinteles, parul de pe cap creste mult mai repede decat cel de pe corp inainte de a cadea. In medie, oamenilor le cad in jur de 40 pana la 100 de fire de par pe zi, fire care au ajuns la sfarsitul celei de-a doua faze, insa fire noi de par cresc mereu pentru a le inlocui, in timp ce alti foliculi inactivi devin din nou activi. Cand copii ajung la varsta pubertatii si incep sa se transforme in adulti, ambelor sexe le creste un nou tip de par la subrat si in zonele genitale, ca rezultat al schimbarilor hormonale. Curand dupa acestea, baietilor incepe sa le creasca par pe fata, si in cele din urma, in cele mai mutle cazuri, si pe piept. Acest tip de par este una din caracteristicile noastre sexuale secundare.

Tipul si forma parului

Partea vizibila a firului de par este de fapt tesut mort format din lanturi proteice legate intre ele, si numai partea care creste in papila dermica este cu adevarat vie. la microscop se poate vedea ca suprafata firului de par este solzoasa, asemenea pieilor reptilelor si a picioarelor pasarilor, iar acest lucru este valabil si pentru unghii. Firele de par pot avea forme diferite, firul cilindric formeaza parul drept, firul oval formeaza parul ondulat sau cret, iar firul cu forma de rinichi formeaa parul tipic african.

Culoarea parului

Foliculii contin celulele care produc cheratina, din care se formeaza firul de par , si alte celule numite melanocite care produc pigmentul melanina, cel care da firului de par culoarea. Cu cat melanina este in canitatate mai mare, cu atat mai inchis este firul de par. (Melanina este si cea care da culoare pielii si ii face pe cei cu pielea deschisa sa se bronzeze daca stau la soare).

Dintr-un motiv oarecare, pe masura ce imbatranim melanina este produsa in cantitate tot mai mica in foliculi, pana cand , in cele din urma, majoritatea oamenilor au parul alb. Tipul si culoarea parului nostru precum si varsta la care incaruntim sunt stabilite prin ereditate.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *