Pielea este linia intai de aparare a organismului impotriva agresiunilor provenind de la infectii, lumina si temperatura extrema, poluare si rani fizice. Sanatatea ei poate fi afectata de tulburari interne, ca si de factori externi. Ingrijiti-o in mod special cu terapii naturiste la nevoie, si sunt sanse sa continue sa va slujeasca o viata intreaga.
Pielea
Problemele de piele cele mai uzuale la adulti sunt pielea grasa sau uscata, acneea, psoriazisul, eczema si alte forme de dermatita. Pentru ca pielea sa ramana sanatoasa, catifelata si supla, are nevoie de o productie adecvata de sebum (substanta grasa secretata de glandele aflate la radacina firului de par), de o hidratare buna, de o buna circulatie a sangelui si limfei, de suficienti nutrienti, de echilibru hormonal, de abilitatea de a se reface si reinnoi singura si de absenta iritarii provocate de detergenti, razele ultra-violete ale soarelui si alti agenti potential daunatori.
Cum prevenim problemele pielii ?
Incurajati productia de sebum printr-un control eficient al stresului, o dieta sanatoasa, o greutate corporala normala si evitand temperaturile extreme, vantul puternic si contactul cu sapunuri si detergenti duri. Folositi zilnic o crema hidratanta si beti cel putin sase pahare cu apa in fiecare zi. Mariti circulatia sangelui si preveniti retentia de lichid cu ajutorul unor exercitii energice regulate si al unei diete sanatoase. Protejati-va pielea de vant si soare (folositi o crema ecran cu spectru larg si factor de protectie 15 sau mai malt). Spalati-va pe fata si pe corp cu un sapun delicat, cu extracte vegetale, cum ar fi uleiurile din samburi de palmier si din nuca de cocos, sau cu o lotiune de curatire fara sapun, care contine ingredienti sintetici, pentru a ajuta la mentinerea aciditatii naturale a pielii. Contribuiti la refacerea p reinnoirea celulelor pielii dormind suficient si nefumand.
Dieta: Preveniti imbatranirea prematura a pielii mancand multe fructe si legume proaspete. Limitati consumul de grasimi saturate, alimente rafinate si alcool, care grabesc procesul de imbatranire a pielii. Numai 13 la suta din calorii ar trebui sa provina din alimente cu proteine animale, cum sunt carnea, ouale si branza. Incercati sa pierdeti greutatea excesiva: persoanele suple, dar bine hranite, tind sa imbatraneasca mai incet.
Vitamina C, flavonoidele si zincul ajuta la mentinerea elasticitatii pielii, asa incat consumati alimente bogate in acesti nutrienti. Aveti nevoie si de alimente bogate in carotenoizi, vitaminele B (in special biotina), E si mineralele cupru, mangan si selenm. Included in alimentatie acizi grad esentiali, ca si magneziu, zinc si vitamina Bfi, necesare pentru a-i metaboliza.
Cum tratam problemele pielii ?
Proprietatile de echilibrare, curatire si regenerare ale anumitor uleiuri esentiale sunt excelente pentru a imbunatati aspectul si sanatatea pielii. Folosite zilnic, ele pot ameliora structura pielii, mai cu seama a fetei si mainilor zonele cele mai expuse la intemperii.
Creati-va propriile produse pentru piele pe baza de arornaterapie, amestecand uleiurile de mai jos cu ulei de migdale dulci sau jojoba ori o lotiune de corp neparfumata. Folositi mixturile pe zonele afectate sau pentru masaj. Puteti pune in apa de baie uleiuri diluate ori sa le folositi pentru o compresa, dar nu aplicati pe piele uleiuri nediluate, in afara celor de arbore de ceai si levantica.
Serlaiul este calmant si antiinflamator. Ajuta la mentinerea umiditatii in pielea uscata sau matura. Nu folositi acest ulei in primele 20 de saptamani de sarcina.
Chiparosul, care este astringent si calmant, poate ajuta la reglarea productiei de sebum a pielii grase. Nu folositi acest ulei in primele 20 de saptamani de sarcina.
Eucaliptul este racoritor si antiseptic. Folositi-1 in tratarea furunculelor si cosurilor.
Geraniu are proprietati astringente si echilibrante. Ajuta la curatirea si tonifierea pielii, este antiiritant si poate calma acneea, eczema si ranile minore.
Uleiul de menta racoreste si curata pielea. Poate calma mancarimile, desi in cantitati prea mari le poate inrautati.
Musetelul este calmant si antiseptic si bun pentru pielea sensibila sau uscata. Ajuta la vindecarea acneei si a dermatitelor si reduce alte tipuri de inflamadi ale pielii.
Uleiul de santal ajuta la catifelarea pielii uscate, mature sau ridate. Poate sa reduca si iritatiile provenind de la arsuri solare, blande si alte eruptii cutanate.
Uleiul de arbore de ceai are proprietati antiseptice si antiinflamatorii. Este bun in caz de furuncule si eruptii, ca si pentru combatarea infectiilor cutanate de orice fel.
Probleme ale pielii cum ar fi asprimea, eczema si blandele pot fi provocate de alergii alimentare. Uneori este usor de facut legatura intre o problema de piele si un anumit aliment, dar adesea ea nu este evidenta. Identificarea unui aliment responsabil poate fi dificila daca este unul pe care il consumati frecvent sau daca simptomele sunt vagi si de lunga durata.
Incercati prin eliminate, evitand alimentele suspectate rand pe rand, pana la trei saptamani fiecare. Daca simptomele dispar in timp ce eliminati un aliment, faceti o verificare introducandu-l din nou in dieta. Daca simptomele reapar, incetati sa-1 mai consumati. Repetati incercarea de doua ori. Acest procedeu este esential pentru o diagnosticare de incredere a alergiei alimentare.
Puteti sa va mariti imunitatea scazand totodata riscul de alergie alimentara evitand alimentele rafinate si mancand mai multe alimente bogate in acizi grasi, ca uleiurile vegetale presate la rece, nucile si semintele. Suplimentele de acizi grasi omega-3 (din untura de peste) si de ulei de luminita pot fi benefice. Consumul de alimente bogate in vitaminele A si C poate, de asemenea, ajuta in prevenirea sensibilitatii alimentare.
Multe plante sunt excelente pentru vindecarea problemelor de piele. Ele pot combate infectiile, alina durerea si reduce cicatricele. Folositi-le fie sub forma de compresa, muind un tifon in ceai de plante si bandajand zona afectata, fie sub forma de crema sau unguent.
Gelul de aloe vera este emolient, hraneste pielea uscata si favorizeaza regenerarea pielii ranite. Ajuta si la prevenirea eruptiei care poate sa apara in urma barbieritului.
Semintele de brusture au proprietati de curatire. Sunt bune contra eczemelor, dermatitelor, psoriazisului, furunculelor, abceselor si acneei. Uleiurile de musetel, antiseptice, au efect antiinflamator si favorizeaza vindecarea pielii.
Rocoina calmeaza eczema, psoriazisul si erup- tiile msotite de mancarimi. Are efect emolient.
Florile de soc, un antiinflamator, sunt un remediu traditional pentru ulceratii, arsuri, taieturi si rani. Apa de flori de soc distilata este un tonic facial excelent, cu proprietati de curatire.
Galbenelele sunt un bun prim ajutor in caz de taieturi, arsuri si vanatai, caci combat infectia si reduc inflamatia.
Apa de trandafiri curata si tonifica pielea, reduce ridurile si ajuta la disparitia acneei. Racoreste pielea, avand efect astringent, ajuta la refacerea pielii si reduce umflaturile si vanataile.
Hamamelisul, care se gaseste in farnaacii, este un leac traditional. Are un puternic efect antiseptic si tamaduitor; taninul sau astringent opreste sangerarea si reduce inflamatia si cicatricele. Este eficient si in caz de vanatai si vene varicoase iritate. Aplicati direct pe pielea necrapata hamamelis distilat, dar diluati-l cu apa daca pielea este crapata (senzatiile de intepaturi vor inceta rapid).
Efectele de imbatranire ale fumatului :
Toxinele din fumul inhalat iimiteaza fluxul sangvin spre piele, lipsind-o astfel de oxigen, ceea ce reduce capacitatea acesteia de a se vindeca si regenera. Dupa ani de fumat, pielea poate deveni mult mai subtire decat cea a unui nefumator, de aici rezultand riduri mai adanci. Fumatul reduce continutul de colagen al pielii si astfel ridurile se dezvolta mai rapid.
Apelati la medic :
- O problema de piele se agraveaza sau nu se rezolva dupa tratamentul la domiciliu. Zona afectata este in apropiere de ochi.
- Un bebelus sau un copii mic are o problema de piele diferita de eritemul fesier tipic sau de cojitele de pe cap.
- O eruptie este insotita de febra, durere de cap, somnolenta, intepenirea gatului, lipsa de suflu sau senzatie de lesin.
One thought on “Problemele Pielii”