Sfaturi pentru un somn bun

Un somn profund este considerat de fiziologi „salvatorul” organismului prin aceea ca permite refacerea capacitatii de lucru a celulelor nervoase si a functiilor organismului (muschii se relaxeaza, respiratia devine mai rara, bataile inimii se raresc, tensiunea scade, schimbarile energetice cresc si asimilatia intrece dezasimilatia). Adesea, insa, la o varsta mai inaintata, poate aparea problema insomniei. De aceea amintim mai jos principalele reguli care asigura un somn de calitate.

 

1. Nu va culcati prea obositi sau enervati. Cu o ora inaintea somnului trebuie incetata orice munca sau preocupare prea incordata. Evitati discutiile suparatoare.
2. O plimbare scurta (o jumatate de ora), neobositoare, in aer curat, ne calmeaza si favorizeza somnul.
3. Culcati-va zilnic la aceiasi ora si preferabil nu mai tarziu de 11 noaptea. Astfel se formeaza reflexul la timp, care usureaza adormirea. Mecanisme reflxe asemanatoare explica de ce se adoarme mai usor in acelasi pat, pe aceiasi perna, in aceiasi ambianta, in aceiasi pozitie fata de punctele cardinale si chiar in acelasi tic-tac al ceasornicului.
4. Sa nu va culcati cu stomacul plin. Intre ora cinei si cea a culcarii sa treca 2 – 3 ore, pentru ca digestia gastrica ingreuneaza somnul si poate favoriza visuri grele.
5. Nu consumati seara cafea sau ceai tare, deoarece sunt excitante ale sistemului nervos. Evitati de asemenea cinele prea abundente, cat si mancarurile condimentate sau grase.
6. Aerisiti camera inainte de culcare si daca se poate chiar in timpul somnului (prin oberlihturi cu deschidere in sus pentru a nu proiecta aerul rece direct asupra corpului).
7. Patul nu trebuie sa fie prea moale, iar asternutul nu trebuie sa fie prea calduros. Lenjeria de pat si de corp nu trebuie sa fie aspra si trebui sa fie confectionata dintr-o tesatura care sa permita trecerea usoara a aerului si a vaporilor de apa pentru a nu produce supraincalzirea si deci transpiratie. Lenjeria curata si patul primenit la timp ne fac sa dormim mai bine.
8. O baie nu prea fierbinte sau un dus cald sau cel putin o baie de picioare inaintea somnului sunt mai mult decat binevenite si pot inlocui adesea tableta de somnifer.
9. Nu va obisnuiti cu somniferele. De regula, ele formeaza o obisnuinta care poate merge pana a nu mai putea adormi fara ele, devenind cu timpul chiar ineficace. Straduiti-va mai bine sa aplicati cu strictete regulile de mai sus.
10. Somnul de dupa amiaza nu este necesar varstinicilor daca au dormit destul de bine noaptea. Siesta prelungita poate dauna somnului si favoriza ingrasarea.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată.