Ten uscat

Un ten uscat se caracterizeaza prin:

  • secretie insuficienta a glandelor sebacee
  • pori putin apraneti
  • fragilitate si iritabilitate
  • se descuameaza usor
  • prezitna riduri la inceput minuscule care se accentueaza cu varsta.

Ingrijirea tipului de ten uscat trebuie facuta in mod deosebit si anume: la curatire se va folosi cat mai putin sapun sau chiar deloc, fiind indicat un lapte gras. Apele dure, calcaroase, produc o perturbare de aceea vom prefera apa de ploaie sau vom inmuia apa la conducta cu bicarbonat de sodiu (1 lingurita la 1 litru de apa). Cremele grase joaca un rol hotarator, suplinind lipsa de grasime naturala a pielii. Crema hranitoare va fi aplicata zilnic si mentinuta pe fata timp de cateva ore. Seara, crema va fi stearsa cu un tampon de vata. Cremele topite in prealabil si plicate in stare calda sunt mai eficace. Pentur a se realiza o absorbtie cat mai buna a cremei se recomanda ca pielea sa fie frecate in prealabil cu un burete de cauciuc. Vom evita folosirea cremelor uscate, pe baza de sterati, deoarece pot cauza descumatii si inrosiri ale pielii. In timpul iernii, pielea uscata trebuie protejata in mod special impotriva intemperiilor, nefiind suficient fondul de ten sau cremele obisnuite de zi, care nu sunt ata de dense pentru a forma un ecran protector eficace.

In cazul tenurilor uscate si normale, curatirea obrazului se mai pote realiza cu o emulsie de migdale dulci. In acelasi cop putem prepara dintr-un galbenus de ou frecat cu 2 lingurite de undtelemn o emulsie pe care, daca o tinem la rece o putem folosi 2 – 3 zile. EEa inlocuieste perfet sapunul, pielea ramanand dupa spalare curata si supla. Taratele isi gasesc aplicare in cazul tenului uscat, sensibil, cu conditia sa fie umezite inaitne de intrebuintare cu putin lapte caldut. Dupa curatirea obrazului, o data pe zi, este bine sa folosim o lotiune tonica, usor stringenta, avand totodata si proprietati hidratante.

Tenul care se descuameaza poate fi uns cu caimac proaspat. Dupa 10 -15 minute cand caimacul se usuca, se clateste obrazul cu infuzie de mustel si se unge cu putina crema atata timp cat este inca umed. Tot in cazul unui ten care se descuameaza si este predispus la aparitia ridurilor se recomanda folosirea compreselor cu ulei de masline sau arahide. Cu uleiul incalzit la baie de apa se imbiba o bucata de panza careia i-am taiat orificii in dreptul nasului, ochilor si gurii. Pentru mentinerea uleiului la o temperatura constanta vom aplica peste panza un prosop inmuiat in apa calda. Dupa indepartarea panzei vom masa obrazul pana patrunde tot uleiul in piele. Cu apele tonice, folsite adese in cazul tenului uscat, nu vom freca obrazul, ci vom umbiba un tampon de vata cu care vom atinge usor fata prin tamponari dese, astfel incat sa nu indepartam grasimea. Aceasta poate ramane pe piele fara sa impiedice actiunea substantelor din lotiunea respectiva.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *