Bronzarea reprezinta modul prin care organismul se protejeaza de radiatiile ultraviolete. La contactul cu razele UVB si UVA, celulele melanocite din epiderma (stratul exterior al pielii) secreta melanina. Acest pigment coloreaza pielea; ceea ce ii creste rezistenta la expunerile ulterioare. Dar pentru ca celulele cutanate se reinoiesc la cel mult 28 de zile, bronzul se estompeaza in mod natural.
Lotiuni de corp dupa fiecare dus
In aceasta perioada, nu ar trebui sa exageram cu produsele exfoliante, pentru ca, odata cu straturile superficiale ale pielii, este indepartat si pigmentul. Din acelasi motiv, ar trebui sa evitam dusurile fierbinti. Gelurile folosite la dus ar trebui sa aiba pH neutru. Nu se recomanda nici folosirea manusuilor si buretilor abrazivi pentru curatarea corpului. De asemenea, dupa dus, pielea se va sterge prin tamponare cu un prosop moale si se va aplica o emulsie hidratanta. Cele mai indicate sunt lotiunile speciale „dupa plaja” care contin vitaminele A si E. Acestea mentin pielea moale, ii dau stralucire si o ajuta la pastrarea bronzului o perioada mai indelungata.
Autobronzantele, o alta solutie
O alta solutie pentru a mentine bronzul este folosirea cremelor autobronzate. Alegeti marcile dermato-cosmetice, care se gasesc in farmacii si aplicati crema uniform si in cantitati mici. O varianta sigura de aplicare a acestor produse este sa le amestecati in cantitati egale cu cremele hidratante. Efectul autobronzant va fi mult mai subtil, dar mai uniform. De asemenea, in acest mod se va evita colorarea in exces a coatelor si a genunchilor, zone pe care pielea este mai pigmentata in mod natural. Nu uitati sa va spalati pe maini dupa aplicare, pentru ca altfel pot ramane patate.
Si consumul de lichide este important
Betacarotenul este un antioxidant natural care ajuta la pastrarea coloratiei pilii. El poate fi gasit in concentratii mari in morcovi, in cartofi, pepeni si rosii. Patru-cinci morcovi consumati zilnic intarzie pierderea bronzului. Rosiile si pepenele contin si licopen, un antioxidant natural care protejeaza pielea. Si uleiul de masline este benefic atat in uz intern, cat si extern, prin continutul in vitamine E si in aceizi grasi monosaturati, care hidrateaza pielea si previn astfel exfolierea ei. Acelasi efect il are si consumul de lichide. Doi litri de apa consumati zilnic previn uscarea pielii.
***Pielea trebuie expusa progresiv
Un bronz este cu atat mai rezistent cu cat se realizeaza mai lent. De aceea, este bine sa se inceapa bronzarea printr-o expunere scurta, de 20 – 30 minute, iar in zilele urmatoare sa se mareasca treptat durata de expunere. Plaja se face doar dimineata si seara, cand razele soarelui sunt mai putin nocive si riscul de a suferi arsuri este mai redus. Pentru a le preveni, este necesara si aplicarea unei creme-ecran.